Amit tudnod kell: Philadelphia Eagles

Super Bowl másnaposság? Tehát ... tény vagy fikció? Minden évben olyan bizonyítékokat keresünk, amelyek alátámasztják azt az elméletet, hogy minden egyes bajnok esetében eljön az a pillanat, amikor a győztes alól kicsúszik a talaj és nem túl kecsesen elesnek.

A 2018-as Eagles egy újabb franchise, amely a legfontosabb meccs után szenved. A tartalék irányító Nick Foles csodálatosan helyettesítette Carson Wentz-et a szezon végén elszenvedett sérülése után a Super Bowl-menetelésben és Wentz még a 2018-as szezon elején sem játszott, Foles ismét beugrott a helyére és az Eagles 1-1-es kezdést produkált, mielőtt Wentz visszatért a pályára.

A Philadelphia kezdőcsapata az első hat meccsen sokat változott a labda mindkét oldalán, megakadályozva, hogy bármelyik oldal is elkapja a ritmust és a mutatójuk is ezt tükrözi, ami 3-3 azok után, hogy a múlt héten a Giants ellen tudtak nyerni. Az utolsó alkalom, amikor a Super Bowl győztes 3-3-al kezdett, a 2014-es Seahawks volt, akik 12-4-es szezont produkáltak a végére és ismét bejutottak a Super Bowl-ba (ahol kikaptak a New England-tól). A 2012-es Giants (4-2-es kezdés, 9-7-es szezon), a 2013-as Ravens (3-3, 8-8) és a 2016-os Broncos (2-4, 9-7) nem jutott be a rájátszásba.

Az Eagles továbbra is fej-fej mellett halad a Redskins (3-2) és a Cowboys (3-3) csapatával a divízió legjobb helyéért, így a 7. heti meccs a Panthers ellen kulcsfontosságú.

Az offense kezd formába jönni: Miután ACL szakadást szenvedett a 14. héten, Wentz végignézte, hogy a csapat, amely 11-2-es mutatóval állt, megszerezte a franchise első bajnoki címét. Amikor visszatért a mostani szezon harmadik hetében, Wentz elkezdett dolgozni azon, hogy onnan folytassa, ahonnan abbahagyta.

Wentz újra életre keltette az ofense-t. A négy meccsen Wentz mutatója: 108/158, 1,192 yard, nyolc touchdown és egy interception. A 68,4%-os passz mutatója a hetedik legjobb azok között az irányítók között, akiknek legalább 150 passzkísérlete volt, a 104,7-es passer rating-je pedig a kilencedik legjobb mutató. Az offense általában lendületes volt; az Eagles mind a négy meccsen legalább 350 yardot ért el. Wentz azonnali hatása érezhető volt, de nem ő volt az egyetlen fontos darab támadásban, amely hiányzott a vezetőedző Doug Pederson-nak.

A Pro Bowler elkapó, Alshon Jeffrey is visszatért a 4. héten, miután februárban megműtötték a vállát. Jeffrey 18 elkapással 218 yardot és három touchdown-t szerzett három meccsen. A másik elkapó, Nelson Agholor és a tight end Zach Ertz volt a legfontosabb célpont, amíg Jeffrey nem játszott és mind a hárman komoly veszélyt jelentenek a pálya egész területén. A rotációból ugyancsak hiányzott a veterán elkapó Mike Wallace, aki IR listára került a 2. héten.

Valami más, amire figyelni kell? Az Eagles a legjobb a labdabirtoklást tekintve, de a futójáték akadozása csökkentheti a hatékonyságukat. Jay Ajayi is IR listára került az 5. héten, Darren Sproles az 1. hét óta nem játszik térdhajlító sérülés miatt, a feladatokat Corey Clement és Wendell Smallwood vette át. Nem lenne meglepő, ha hamarosan egy újabb név kerülne be a körforgásba.

A futók megállítása: Hogyan javíts a 2017-ben negyedik legjobb védekezést? Adj két többszörösen Pro Bowler játékost a defensive line-hoz.

A defensive end Michael Bennett és a defensive tackle Haloti Ngata egy olyan csoporthoz csatlakozott, amelyben már ott volt a DT Fletcher Cox, a DE Brandon Graham és a linebacker Jordan Hicks. Ngata játéka megkérdőjelezhető a 7. héten, miután vádli sérülés miatt a 4. hét óta nem játszott, de jelentős szerepe volt az Eagles erős futás elleni védelmében.

A defensive koordinátor Jim Schwartz csoportja 19.3 futókísérletet engedett az ellenfeleknek meccsenként - ez a legjobb az NFL-ben - és 79.8 futott yardot, ami a második legjobb a ligában.

A defensive line, valamint a Pro Bowl safety Malcolm Jenkins által vezetett secondary 19,5 pontot engedett meccsenként az ellenfeleknek.

A game plan végrehajtása az irányító Cam Newton és a Panthers TOP5 futás elleni védelmével szemben olyan dolog, amellyel a sokoldalú Jenkins megmutathatja, hogy a srácai készen állnak.

"Nem tudok még egy csapatot mondani a bajnokságban, ahol így futtatják az irányítót, így tényleg úgy kell számolnunk vele, mint egy igazi running back a futójátékban, ezért vannak mindig a legjobbak között a bajnokságban a futójátékot tekintve." mondta Jenkins. Ezek olyan dolgok, amiket a srácok nem szoktak csinálni. Így ezen a héten a felkészülés kulcsfontosságú lesz a számunkra. Az év hátralévő részében nem kell majd felkészülnünk az ilyen jellegű dolgokra."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu