Amit tudnod kell: New Orleans Saints

Brees szokás szerint fantasztikus formában: A 2018-as év különleges a 39 éves irányító, Drew Brees számára. 18. NFL szezonjában Brees megmutatta, hogy mit lehet elérni, ha elég hosszú ideig vagy a ligában, ha hatékony és sikerre éhes maradsz. Karrierjének egyik legjobb évét produkálja rekordok kíséretében.

Hétfőn éjszaka, a 43-19-es Washington elleni győzelem során, még az 5. héten Brees a második negyed végén az elkapó Tre'Quan-nak adott egy 62 yardos touchdown passzt, amivel megdöntötte Peyton Manning rekordját, aki a legtöbb passzolt yardot szerezte az NFL-ben. A következő heti bye week után a 24-23-as Baltimore elleni győzelem során ő lett a negyedik irányító, aki elérte az 500 passzolt touchdown-t karrierje során.

A fő hangsúly a személyes sikerek helyett természetes a győzelmen volt, de a Brees mindkettőt kiélvezhette. Miután az 1. héten kikaptak a Tampa Bay csapatától 48-40-re, Brees egy 10 meccses győzelmi sorozatot produkált a csapatával, mielőtt 13-10-re kikaptak volna a Cowboys csapatától a 13. héten. Miután a Dallas agresszív védelme Brees-t a legalacsonyabb QB mutatón tartotta idén (71,6), javított a múlt héten, amikor megbosszulta a Buccaneers csapatától elszenvedett vereséget és megszerezték az NFC South bajnoki címet.

Egyértelműen MVP jelölt, karrier csúcsot jelentő 75,7 százalékos hatékonysággal passzol 266,4 yardot meccsenként, 31 touchdown-ja és négy interception-je van. Emellett az övé a legjobb QB mutató az NFL-ben, jelenleg karrier csúcsot jelentő 120,8-on áll. Annak ellenére, hogy a New Orleans a csapatokat a +12,6 pontos különbséggel veri, Brees-nek volt néhány meccse, amit el kellett döntenie. Öt meccset eldöntő győztes drive-ot vezetett - ez a legtöbb 2010 óta.

Érdemes megjegyezni, hogy Brees "yard/meccs" átlaga csak a 14. a ligában, de a negyedik legtöbb legalább 20 yardos passzal rendelkezik és csak 13 alkalommal sack-elték - a Carolina pedig éppen ezekben gyengélkedik 2018-ban.

A Rivera-korszakban Brees 8-6-os mutatót ért el a Carolina ellen, ebből három győzelmet 2017-ben (az egyiket a rájátszásban) szereztek. Jól ismeri a csapatot, de az érzés kölcsönös.

Rengeteg fegyver támadásban: Brees minden dicséretet megérdemel, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem tudja magának átadni vagy odadobni a labdát.

Persze Brees megmutatta a 12. héten, hogy csak élő emberekre van szüksége, így a Saints lett az első csapat a Super Bowl korszakban, amelyben négy nem draftolt játékos is elkapott TD-t tudott szerezni egy meccsen. De ezek nem azok a srácok, akik a vállukon viszik ezt a csapatot.

Az elkapó Michael Thomas valamint a running back Alvin Kamara és Mark Ingram büszkélkedhetnek ezzel a szereppel.

Thomas fantasztikus ebben a szezonban, 102 elkapása van - a második a legtöbb az NFL-ben - 1,218 yardot és nyolc touchdown-t szerezve. 15 legalább 20 yardos elkapása van, köztük egy 72 yardos meccset eldöntő TD elkapás a 8. héten. A 93,7 yardos meccsátlaga a hatodik legjobb a ligában.

Kamara és Ingram a liga egyik legjobb backfield-jét alkotják. Kamara a harmadik helyen áll a szerzett touchdown-ok (11) és az ötödik az elkapott yardok (591) tekintetében a running back-ek között, a 14. pedig a futott yardokat (793) tekintve. Ingram 519 futott yardot és öt TD ért el 110 futásból azok után, hogy az első négy meccsen nem játszott eltiltás miatt.

Még egy név, akire figyelni kell, az irányító/tight end/elkapó hibrid Taysom Hill. A 28 éves játékosnak csak egy touchdown-ja van, de ha van egy olyan srác a csapatban, aki képes passzolni, blokkolni, szerelni, futni, visszahordó és punt blokkoló is, az óriási dolog.

Egy "másik" Cam irányítja a védelmet: A nagyszerű személyiség és a nagyszerű teljesítmény párosítása egyfajta "Cam" dolog lehet és a Saints defensive end-je, Cameron Jordan, mint a Carolina saját Cam-je, ezt karrierje során már megmutatta.

Idén a háromszoros Pro Bowler-nek 12,0 sack-je van, amivel holtversenyben az ötödik az NFL-ben és a Saints futás elleni védekezésének (77,6) a motorja.

A mellette álló defensive tackle, Sheldon Rankins szintén terrorizálta a támadófalakat, 12 yardveszteséges tackle-je van és a csapat második legjobbja a sack-ek számát (8.0) tekintve.

A defensive end Alex Okafor és Marcus Davenport szintén fontos tényező a védelemben, ketten 7.0 sack-et szereztek és állandóan nyomást gyakorolnak az irányítókra. Demario Davis irányítja a linebacker csoportot, a csapat legjobbja 95 szereléssel.

Az erős futás elleni védekezés mellett a secondary még keresi a következetességet.

Bár az egység erőteljes komponensekkel rendelkezik a strong safety Vonn Bell és a cornerback Marcus Lattimore személyében és ott van még a nemrégiben érkezett Eli Apple is, a csoport az ötödik legtöbb passzolt yardot (271.2) és a tizenharmadik legtöbb passzolt TD-t (24) engedte idén.

Ha a rúgáson múlik minden: A Carolina a szezonban számos meccsen produkált szoros végjátékot, ebből adódóan hanyag lennék, ha nem említeném meg Wil Lutz-ot.

Miután szeptemberben 10/11-es mezőnygól és tökéletes 11/11-es extra pont mutatót produkált szeptemberben, Lutz megkapta az NFC Special Teams Player of the Month díjat.

A 24 éves játékos összességében 25/26-os mezőnygól mutatónál tart, ebből kettő 50 yard feletti és 46/47 az extra pontok esetében a statisztikája. A kihagyott mezőnygólja egy 44 yardos volt a Cleveland elleni győzelem során 2. héten, az extra pontot az 5. héten hagyta ki.

Ez azt jelenti, hogy a Panthers-nek figyelnie kell arra, hogy a szezonjuk ne Lutz lábán múljon.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu