AFC Körkép – 15. játékhét

Nehéz elhinni, de szinte tegnap volt, mikor a draftért izgultunk, mostanra meg már csak két mérkőzés maradt hátra az idei szezonból. A csapat napjainkban egy teljesen más, sokkal kiegyensúlyozottabb arcát mutatja, ülnek a playek, az elit védelmünk pihenése szempontjából szép hosszúak az offenzív drive-ok, és bár nem vagyunk híján hibáknak, egy télapó zsáknyival több izgalom szorult az utóbbi hetek pályán mutatott teljesítményébe összehasonlítva az azt megelőző időszakkal.

Akik legalább 4-5 éve Ravens szurkolók, azoknak nem új az érzés, hogy év vége közeledtével mit is jelent a folyamatos küzdelem a rájátszásba való bejutásért. 2018-ban sincs ez másképp, a 16. játékhétre ráfordulva továbbra sem lehetünk biztosak a playoffban, miközben újra hallhatjuk az unalomig ismételt mantrát: “a Ravens a saját sorsának az alakítója”.

Idén kegyes hozzánk a versenynaptár, sem Szenteste, sem Szilveszterkor nem kell kedvenceinkre fókuszálni a család és a barátok helyett, a vasárnap hajnali és a jövő heti meccs is két, ill. egy nappal megelőzik a számunkra fontos ünnepeket, eseményeket.

Másfél héttel az NFL alapszakasz vége előtt két igazán fontos kérdés maradt megválaszolatlan csupán:

▫️Van-e olyan szcenárió, ami garantálja a továbbjutást már most, a 16. heti meccs eredményének függvényében? – illetve
▫️Kieshetünk-e még akkor is, ha innentől 100%-os, a labda mindkét oldalán elit teljesítménnyel 2-0-ra lehozzuk a maradék két mérkőzést?

Ezen kérdésekre van egy IGEN és egy NEM válaszunk, de sajnos nem az optimisták által remélt sorrendben.

Először is: a héten nem születhet olyan eredmény semelyik mérkőzésen, amivel bebiztosíthatjuk a továbbjutásunkat. Ismét a 17. hét lesz a döntő, ráadásul a néhány hete teljesen más arcát mutató Browns ellen kell majd pályára lépnünk a Bankban – minden lesz az a meccs, csak garantált győzelem nem.

Másodszor: igen, 10-6-tal sem 100%-ig biztos a továbbjutásunk, nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy a South-ban hogyan alakul az év végi sorrend. Ha a Texans bénázik, a Colts pedig végig nyer, kialakulhat olyan helyzet, hogy nem jutunk tovább. Persze ehhez az is kell, hogy a Steelers nyerjen New Orleansben és a nyomi Bengals ellen is, bebiztosítva ezzel az Északi Divízió bajnoki címét.

Azonban még ezzel sem lehet elég az izgalom, a történetünkben ismét van egy-két hajmeresztő csavar: csoportmásodikként most 2 százalékponttal nagyobb esélyünk van a továbbjutásra, mint bajnokként végezni a North élén. Mindez “köszönhető” a tie-breaking procedúrák szabályainak. Ha ugyanis a Steelers győz a Saints ellen, nőnek az esélyeink egy tie-breaker esetén, mivel a “strength of schedule” együttható, azaz kb. a “párosítás erőssége” számunkra kedvez majd.

Ettől függetlenül nem kell a Pittsburgh-nek szurkolni, a cél továbbra is a csoportelsőség, de ehhez előbb LA-ben kell elintézni a heti elintéznivalót, majd nem egész 1 napot várni a Colts, a Dolphins és a Steelers szereplésére (a Titans magyar idő szerint szombaton este fél 10-kor fogadja a Redskinst, tehát, mire a mi meccsünk kezd, egy kicsivel okosabbak leszünk.

Születhet azonban egy rendkívül kedvező végeredmény is december utolsó napjára: kialakulhat olyan helyzet, hogy a második kiemelést csípjük meg, bebiztosítva magunknak egy pihenőhetet és minimum 1 hazai playoff meccset is. Ehhez kell tőlünk a két W, két Colts győzelem, két Texans vereség és természetesen minimum egy Steelers bukta is elengedhetetlen. Ha azonban ugyanez a helyzet velünk, az Indyvel és a Houstonnal, de a Steelers két győzelmet gyűjt be, nincs számunkra rájátszás.

És mi a helyzet, ha veszítünk a Chargers ellen? Ez esetben a Coltstól kell majd egy L, vagy most vasárnap, vagy a jövő héten. De nekünk ettől még nyerni kell a Barnák ellen. Ezekről majd Karácsony után elmélkedünk, ha a helyzet úgy hozza.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Fotó: tehclowntimes.com