2019-es Ravens szabadügynökök, 1. rész

ravens_freeagent_1.jpg

Közép-európai idő szerint március 13-án, este 10-kor kezdődik az új NFL-év, ekkor nyílik meg a 2019-es szabadügynök-piac, illetve a játékoscserék is ettől az időponttól engedélyezettek. A Ravens –bár nem áll elszomorítóan rosszul– új general managerével nehéz döntésekkel szembesül tavasszal. A practice squaddal és különféle sérültlistákkal együtt 20 játékosnak jár le a szerződése, azaz ennyivel kell majd tárgyalásokat folytatnia DeCostának, amennyiben meg akarja valamelyiket is tartani a következő év(ek)re.

A legnehezebb szkander a szabadon igazolható free agentekkel, azok közül is a kiemelkedő teljesítményűekkel lesz, van több olyan játékosunk is, akik nem csak saját osztaguk, de az egész csapat idei teljesítményét, sőt, egész identitását meghatározták.

Első körben az unrestricted free agenteket, azaz bármely csapat számára szabadon, megkötések nélkül igazolható játékosokat sorolom fel nektek. Ők oda mennek, ahova akarnak, azt csinálnak, amit akarnak, semmi nem köti őket a 2018-as csapatukhoz.

▪️C.J. Mosley (ILB). Természetesen éltünk tavaly az első körben draftoltak után igénybe vehető opcióval, így a jelenleg 26 éves, 4-szeres Pro Bowl linebacker ötödik évét húzta le nálunk. Bár a hírek egész évben arról szóltak, mennyire szeretné mindkét fél a kapcsolatot és közös munkát meghosszabbítani, egyezség máig nem született, mert Mosley ügynöke tisztában van azzal, hogy free agency kezdetéig simán alkudozhat minél magasabb fizetésről, illetve a csapat sem törte nagyon magát azért, hogy rekordfizetéssel támogassa meg a védőt. Egyes hírek szerint közel a megegyezés, de ha mégsem jön össze a deal márciusig, a Ravens még élhet a franchise tag lehetőségével, amivel +1 évre magához láncolhatja a játékost. Ez az idei salary cap függvényében 16 millió dollár körüli összeg lesz, ami rengetegnek számít jelenleg a ligában ezen a poszton, ezért is nagy a fejtörés jelenleg a front office-ban, hogy mennyit is ér valójában a linebacker. A 2019-ben legjobban kereső ILB Luke Kuechly (CAR), aki 17,2 millió dollárral hízlalhatja bankszámláját és alapozhatja meg nyugdíját, amiből 10m az alapfizu.

▪️Za’Darius Smith (OLB). A 2015-ös, negyedik körösünk jó, ravenses szokásokhoz híven contract yearben alakított nagyot, így Ryan Jensen után egy évvel ismét a szokásos dilemma elé állítva a döntéshozókat. Pass rush-ban elidegeníthetetlen érdemei miatt (8 és fél sack, 25 QB hit) kulcsfontosságú volt a 2018-as, Top3-as Ravens Defense kialakításában, ehhez mérten járul majd a kassza elé ügynökével karöltve. Khalil Mack 2019-es alapfizuja 11,3m, bónuszokkal 22,3m.

▪️Terrell Suggs (OLB). Már-már kötelező leírni ilyenkor, hogy mennyire kopnak ezek a nagy öregek, de Sizzle esetében a minimális kopás kiegyenlítődik a védelemben betöltött vezető szereppel, ráadásul egy felcsippentett lasztival is javította a 2018-as pontarányunkat. Suggs kijelentette, hogy biztosan mezt ölt magára 2019-ben, ám az még kérdéses, hogy milyen színűt. Tisztában van a sport biznisz oldalával, ezért megérti, ha nem számolnak vele jövőre (idén) Baltimore-ban, de esze ágában sincs jelenleg abbahagyni a qb-presszálást. Fizetése 2018-ban nevetségesen alacsony, 4 millió dollár volt (+2,95m bónusz), ezért sejthető, hogy relatív olcsón lehet még legalább egy évig marasztalni.

▪️John Brown (WR). Az év elején még egészen kiváló célpontnak számított, ám később pont ezért duplázták a védelmek, az “új” Ravens offense-ben meg már alig-alig kapott csak szerepet. Mindenképpen többre hivatott, “többet néztünk ki belőle”, de nagy kérdés, hogy mennyit fog majd kérni (nyilván többet, mint 2018-ban), illetve, hogy nekünk megér-e majd annyit.

▪️Buck Allen (RB), Ty Montgomery (RB/WR). Előbbit mindannyian elit formára vártuk 2018-ban, utóbbit egy 2020-as hetedik körért cseréltük október végén. Bucknak halovány szerep jutott special teamsben, TyMont némileg nagyobb figyelmet kapott, de egyikük sem nyújtott maradandót.

▪️Maxx Williams (TE), Nick Boyle (TE). Mindkettőt 2015-ben draftoltuk, idén végre remek blokkokkal segítették a fal és az offense munkáját, ám nem lepődnék meg, ha egyikük (vagy mindkettő) szélnek lenne eresztve márciusban. Andrews és Hayden Hurst megfelelő alternatíva lehet idén, de szükség esetén FA-ből is lehet izgalmas neveket igazolni

▪️Brent Urban (DE). A kanadai defensive end tavaly lett egy évvel meghosszabbítva, és az éveleji botladozások után stabil alkotóeleme lett a line-nak.

▪️Robert Griffin III (QB). Azt beszélik, Lamar nem lenne Lamar, ha nem lett volna 2018-ban Bob Owing Mills környékén, ráadásul olcsón, 1,1 millióért “szereztünk” +1 QB trénert is. Többször elmondta, hogy mennyire jól érzi magát nálunk (naná), és szeretne még maradni és lehetőséget kapni (naná). Lamar sérülése esetén mindenképpen jobb opció egy no-name backupnál, úgyhogy ellenvetésem nincs, jó pénzért maradhat, de ő tipikusan az a srác, akit szívesen néznék kezdőként bármely másik csapatban – drukkolok is neki, hogy kapjon még az életben lehetőséget. Mi lenne, ha idén is draftolnánk egy QB-t? – folytathatnám a gondolatot, de nem fogom 

Az idei salary cap becsült rendelkezésre álló összege (cutok nélkül) 31,76 millió dollár. Ennek tükrében nem nehéz megjósolni, hogy DeCosta kemény döntésekkel kell, hogy szembenézzen első évében, nekünk, rajongóknak pedig biztosan el kell majd idén is búcsúznunk néhány kedvencünktől. A "szeretnék továbbra is itt játszani, ide tartozni" és az "imádom ezt a szervezetet" nagyon szépen csengő mondatok, de a valóságban a pénzen kívül túl sok motivációs tényező nem játszik szerepet a játékosok és csapatok döntéseiben. De nem csak veszíteni, hanem nyerni is lehet free agencyn, úgyhogy csüggedni nincs oka senkinek: a jövő szép és izgalmas. 

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary