Tampában nincsenek önálló ötletek

Egy olyan franchise-tól már eleve nem illik feltételezni az ötletességet, ahol egy olyan gyenge kaliberű GM, mint Jason Licht már a hatodik idényét kezdheti meg úgy, hogy lényegében semmit sem tud felmutatni eddigi regnálása idejéből.

Hogy a címet konkrétan mire értem? Nézzük csak meg a Bucs közelmúltját! Azt láthatjuk, hogy Tampában nem az volt a divat, hogy kitaláljunk valamit, hanem hogy lemásoljuk más franchise-ok a múltban elért eredményeinek az összetevőit.

Először jött Lovie Smith és a régi Chicago Bears, amivel anno Super Bowl-ba jutott. Jöttek edzők, játékosok, de nem vált be.

Aztán jött Dirk Koetter és a pár évvel azelőtti Atlanta Falcons, akik a főcsoport döntőig jutottak. Természetesen az akkori HC Mike Smith részvételével. Nem működött.

Most jön Bruce Arians és a pár évvel ezelőtti Arizona Cardinals, ami ugyancsak főcsoport döntőig jutott. Működni fog? Vannak ugyanis közös pontok ezekben a kudarcokban. Ezek pedig a GM és tulajdonosok személye, amely 2019-re sem változik.

Félreértés ne essék! Nagyon jó szakembernek tartom Bruce Arians-t és lehet, hogy valóban vele lesz végül sikeres a csapat. De miért nem érkezett ő meg Tampába, mondjuk 2013-ban? Azért, mert Tampában nem volt senki, aki akkor fel tudta volna fedezni benne a sikeres edző lehetőségét. Mint ahogy ugyanúgy volt ezzel például Sean McVay esetében, aki Tampából még a ligát is elhagyta, hogy aztán a Washington Redskins hozza vissza a nagyszerű szakembert.

A Buccaneers csak másol régi dolgokat. Csak ezekkel a régi dolgokkal mindig az a gond, hogy nem véletlenül lett végük más színhelyen. Mert már a végére nem működtek. S a liga folyamatos fejlődése, reakciók és ellenreakciók pulzálásából alakul ki. Vagyis aminek egyszer vége lett, annak már az ellenszere is megvan.

Új ötletek kellenek! De még egyszer mondom, Bruce Arians-t kiváló szakembernek tartom, képes lehet arra, hogy úgy meg tudjon újulni, mint pl. kollégája, a hasonló korú Andy Reid.

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com