Draft prospectek: Daniel Jones, QB (Duke)

Az idei Senior Bowl-on Daniel Jones választották meg a legjobb játékosnak és a hétvégén letudta a Scouting Combine-t is. A szakértők Ryan Tannehill-hez hasonlítják az irányítót és bőven benne van, hogy már rögtön az újonc évében kezdő lesz a profik között. 

1997. május. 27-én született Charlotte-ban. A Charlotte Latin School tanulójaként 6997 passzolt yardig és 98 touchdownig jutott, egyeteméül pedig a Duke-ot választotta.

2015-ben redshirtöt kapott, egy évvel később pedig Thomas Sirk sérülése után ő örökölte meg a kezdő pozíciót. 2017-ben a Quick Lane Bowl, ’18-ban pedig az Independence Bowl MVP-je lett. Statisztikailag z utolsó szezonjában volt a legjobb, mikor 2674 passzolt yarddal, 22 TD-vel és 9 INT-vel zárt. Meghívást kapott a Senior Bowlra is, ahol őt választották meg a legjobb játékosnak.

Erősségek

Jó lábmunkával rendelkezik, kiválóan mozog a zsebben. Pontos a rövid és a középhosszúságú átadásainál. Mobilis játékos, aki a földön is hasznos yardokat tud hozni. Időnként alkalmazható egy-egy read option játékra és a roll-outra is. A legtöbb társához képest előnyben van a védelmek snap előtti olvasásában. A snap után is jó döntéseket hoz. Manipulálni tudja a szemeivel a védőket. Szívós játékos, két hét alatt felépült egy kulcscsonttörésből. Remekül feküdt neki a Duke gyors passzokra alapuló rendszere, az NFL-ben is helye lehet egy west coastra építő offense-ben.

Gyengeségek

Nem biztos, hogy elég erős a karja ahhoz, hogy egy vertikális passzjátékra épülő támadósort vezessen. Rossz dobómechanizmus a hosszú labdáinál. Fumble problémák, három év alatt kilencszer ütötték ki a kezéből a játékszert. Sérüléssel játszotta végig a második szezonját, ami elriaszthatja az NFL csapatokat. Nem tudni, hogy mekkorát tud fejlődni és jó eséllyel sémafüggő lesz a későbbi sikeressége. Túl sokat ütközik, olyankor is felvállalja a fizikai kontaktot amikor nem lenne rá szüksége.

 

A bejegyzés írásakor első körös irányítónak tartották, de engem egyelőre nem győzött meg, hogy valóban is ott van a helye. Ugyan ő lett a Senior Bowl MVP, de az edzéseken nem brillírozott túlságosan. Pontatlan volt, egy-egy nagy játék helyett a checkdownt erőltette, talán nem bízott eléggé magában. Különösen fontos lesz nála, hogy hol fog kikötni, mivel csak egy west coast offense-ben találnám meg a helyét. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen szisztémában korrekt teljesítményt nyújthat és a második körben akár jó szolgálatot is tehet egy olyan csapatnak, amely hasonló rendszerbe akarna felépíteni egy QB-t.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Fotó: deadspin.com