Az esetleges szabályváltozásokról

Startol a négynapos buli a fejeseknek az arizonai Phoenixben. Az “Éves Ligatalálkozó” névre keresztelt összejövetelen a golfozás, a májak és orrnyálkahártyák masszív igénybevételén és a bobkraftozáson kívül lesz azért ligát érintő téma is: az NFL tulajokból, generál managerekből álló szabályhozó bizottsága dönt majd az elkövetkező napokban az idei, szabályokat érintő változásokról.

Saints-rajongók nem igazán érezhetik majd úgy, hogy ezúttal legalább valamiféle elvi elégtételt kaphatnak a playoff-balhé után, a be nem hívott szabálytalanságokat ugyanis nagy valószínűséggel ezután sem lehet majd visszanézni.

Az egyik fő érv a szabálymódosítási szándék ellen, hogy a nagyrészt objektivitáson alapuló szabályok és ítéletek listája közé körülményes felvenni egy szubjektív megítélés alá eső új szabályt. “A bírók is csak emberek, hibáznak, ahogyan az edzők és a játékosok is” – nyilatkozta Mike Murphy, a Green Bay Packers elnöke. Szavazni ugyan fognak róla, de iparági források szerint kicsi a javaslat támogatottsága jelenleg.

Az onside kick leváltására megtárgyalnak majd egy beadványt, ami a totál felesleges (és ineffektív) rúgdosás helyett egy meccsenként egyszeri, negyedik negyedes, 35 yardról indított 4. és 15-öt enged majd a csapatoknak onside kick helyett (benyújtó: Denver Broncos)

A KC Chiefs javaslata, hogy a hosszabbítás ne érmefeldobással kezdődjön, hanem a meccs eleji coin toss nyertese dönthessen arról, hogy kirúg vagy visszahord. Ezen kívül, ami fontos velejárója az új szabálynak, hogy mindkét csapat lehetőséget kapna a pontszerzésre, az első labdabirtoklásból összehozott sikeres touchdown nem vetne azonnal véget a mérkőzésnek.

A Bizottság ajánlása, hogy minden vakoldali szerelést illegálissá tennének, nem csak a fejre és nyakra mérteket.

Szintén a Bizottság javaslata, hogy a játékvezetők New York-i, irodista részlege felhatalmazást kapjon arra, hogy játékosokat kiállítson. A kiállítás alapja lehet pályán mutatott vagy pályán kívüli magatartás, cselekedet is.

A combine után beindult egy tanulmány, mely azt célozta, hogy megvizsgálják egy nyolcadik játékvezető bevethetésének lehetőségét is, aki fenn, az üvegkalitkában kapna helyet, és az arénában teljesítő munkatársaihoz hasonlóan beleszólhatna ő is a hibás döntésekbe. A liga azonban jelenleg úgy látja, hogy nehéz meccsenként +1 jó kvalitású szakembert találni a feladatra, így végül ezt a javaslatot nem tárgyalják majd.

Szintén bizottsági javaslat, hogy a draftsorrendet ne érmefeldobással, hanem a playoff tiebreakerekhez hasonló rendszerben döntsék majd el a jövőben – amennyiben ez szükséges.

Szavaznak arról is, hogy véglegesítsék-e a tavaly átmeneti próbaüzembe állított kickoff-szabályokat.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Fotó: sportsnet.ca