A Rivera-jelentés: A Panthers támadóalakulata megfizette a „tanulópénzt”

A jó és a rossz együtt jár. A „tanulópénz” volt a vezetőedző Ron Rivera fő témája vasárnap a meccs után és ez hétfőn délután sem változott. A Panthers 29-3-as Falcons elleni veresége során számos fiatal játékos szenvedett - különösen az irányító Kyle Allen és a bal oldali tackle Greg Little.

"Amikor fiatal játékosokkal játszol, lesznek olyan pillanatok, amikor meg kell fizetned a tanulópénzt." mondta Rivera. "Ők fiatal srácok, akik hibákat fognak elkövetni. Pár héttel ezelőtt Dennis Daley a lehető legjobb formáját nyújtotta és minden snap során egyre jobb lett."

Allen a Panthers offense irányítását a 3. héten vette át és egy négy meccses győzelmi sorozat elegendő volt a másodéves irányító korai szenvedéseinek elfedéséhez. Azóta azonban a legutóbbi négy meccs alatt összeszedett háromban vereség előtérbe és középpontba hozta a problémákat. Allen elejtett labdái, amiket az első néhány kezdő meccsén láthattunk, interceptionné változtak, így Allen ebben a szezonban a nyolc meccs alatt 14 alkalommal adta el a labdát.

"Nagyon komolyan és nagyon magára vette." mondta Rivera Allenről. "Ahogy sokan közülünk, ő is úgy érzi, hogy sok embert cserbenhagyott és megpróbáljuk megértetni vele, hogy nem csak neki kell megcsinálnia a játékot, hanem az egész csapatnak."

Annak ellenére, hogy ezeket a tanulópénzeket jelenleg a Panthers fizeti meg, Rivera hisz abban, hogy az ismétlések, amiket Allen-nek - és Little-nek - adnak, kifizetődnek majd a későbbiekben.

"Ez egy ilyen dolog, van egy fiatal srácunk, aki tanulni fog és fejlődik." mondta Rivera. "Az egyetlen módja ennek a játék és ezt el kell fogadnunk. A jót a rosszal együtt fogjuk elviselni."

A játékhívás magyarázata

A vasárnapi vereség a Panthers szezonjának legnagyobb passzjáték-futójáték eltérését hozta magával, mivel a Carolina csak 15 alkalommal futtatta a labdát, ezzel szemben 55 passzjátékot hívtak.

Ha egy MVP jelölt van a backfield-en, erre az arányra biztosan felhúzod a szemöldöködet. Nem mintha a running back Christian McCaffrey belefáradt volna a futójátékba - 14 futással 70 yardot szerzett, átlagosan 5,0 yardot futásonként.

De még azelőtt, hogy a Panthers az eredménytábla rossz oldalára került volna, a futójáték nem tűnt különösen vonzónak abban a helyzetben, ahogy a Falcons feltöltötte a box-ot.

"Az egyik dolog, amit meg akartunk tenni, az az volt, hogy megpróbáltuk szétszedni a nyolc fős box-ot." magyarázta Rivera. "Ha sikeresen passzolunk, akkor abbahagyják a nyolc fős box-ot és egy kicsit hatékonyabban tudjuk futtatni a labdát."

Ezért volt az Allen-nel folytatott légitámadás. Később, miután már 26 pontos hátrányban voltak, egyértelműen nem a legjobb forgatókönyv lett volna a Panthers számára, ha egy lassabb, sokat futó támadóalakulatra támaszkodnak.

Előrelépés a futás elleni védekezésben

Az egyik pozitív elem, amelyet Rivera képes volt kiemelni a vasárnapi vereségből, az a futás elleni védekezés volt.

A Panthers úgy kezdte a meccset, hogy a ligában a hatodik legtöbb futott yardot engedték és mindössze egy hét telt el azóta, hogy 163 futott yardot engedtek a Green Bay-nek. A Panthers védelme végül visszatért a régi kerékvágásba a Falcons ellen, legalábbis a futás megállítását illetően.

A Panthers mindössze 54 futott yardon tartotta a Falcons-t 26 futásból, ez volt a védelem idei szezonjának második legjobb teljesítménye a futás ellen.

"Így kellett volna játszanunk egész idő alatt." mondta Rivera. "Ezt valószínűleg a legnehezebb lenyelni, mert amikor megcsináljuk azokat a dolgokat, amiket kell, ott vagyunk a résekben, ahol kell, harcolunk a nyomással, akkor nagyon jók lehetünk."

Miközben rámutatott a pozitívumokra, Rivera időt szakított arra, hogy kiemelje a safety Tre Boston Falcons elleni teljesítményét.

"Az egyik srác, akit ma kiemeltem a megbeszélés során, az Tre Boston volt." mondta Rivera. "Azt hiszem, hogy Tre nagyon-nagyon jó meccset játszott. Nagyon kemény volt, rengeteg dolgot megoldott, amivel szembe találta magát."

Boston a Panthers legjobbja volt nyolc szereléssel, köztük két hatalmas ütközéssel a meccs elején. Boston-nak emellett volt egy yardveszteséges tackle-je és egy levédekezett passza is.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu