AFC körkép – 14. hét

Az NFL 100. szezonjának utolsó negyede kezdődik ma éjjel, ennek örömére a heti körbenéző is már inkább a főcsoportról szól. Az AFC jelen állás szerinti továbbjutói: Baltimore, New England, Kansas City, Houston, Buffalo és Pittsburgh, de mögöttük is szoros a verseny, jó nagy kavar lehet még december végéig. Elég komoly forduló következik, 1-2 kivétellel minden meccs közvetlenül befolyásolja a playoff-helyezéseket. Nézzük a matchupokat és az esélyeket!

Baltimore Ravens (10-2, AFC 1. kiemelés)

New York állam északi csücskébe utaznak a hétvégén a Hollók, az időjárás pedig az előzetes hírek szerint –a Buffalóban decemberben megszokott farkasordító hideghez képest– kifejezetten kellemes lesz: 6 fok, enyhén felhős, csapadékra 7%-nyi esély délután egykor.

Nyolcmeccses győzelmi szériával vágunk neki az északról beömlő, hideg, kanadai yeti szaggal átitatott levegőjű prérinek, nem véletlen, hogy 5 és fél pontos favorit a Ravens a vasárnapi matchupon. Bár most a szokásosnál több pundit teszi a Bills-re az asszony által engedélyezett hétvégi tizesét, szerintük ideje már egy Baltimore-i vereségnek, és az ilyen keményen dolgozó underdog csapatok, mint a Buffalo, képesek meglepni akár a “nagyokat” is.

Baltimore-ban nagyjából mindenki egészséges (mármint azok közül, akik még nincsenek IR-en), Nick Boyle egyedül, aki kihagyta a minapi edzést betegség miatt, de megfigyelők szerint nem kell tartani attól, hogy egyik legjobb blokkolónk ne lépne pályára vasárnap. Apróbb sérülések miatt limitáltan edzett Seth Roberts, Marvin és Mogyi is.

Volt azonban a héten egy másik “csere” is (a Bennett Jackson-Brynden Trawick párosén kívül), Ozzie Newsome legutolsó pickje, a tavalyi hetedik körös DE-nk, Zach Sieler újra waiveren találta magát, nem ment neki idén a QB-nyomás. Helyére Hroniss Grasu center érkezett, aki elég sokat lébecolt a csapat környékén az elmúlt években, ám kezdőként csak egyszer lépett pályára. Kell a mélység a line-ba, Ben Powers pedig egyelőre az inaktív hetesben van minden héten, nincs kész még arra, hogy a nagyokkal futbalozzon.

Ravens @ Bills, vasárnap 19:00. A Bills-okoskodást lásd lejjebb!

New England Patriots (10-2, AFC 2.)

Akik olvasnak redditet, elképesztő mennyiségű és minőségű összeesküvés-elmélet között mazsolázhatnak, a 3157 Suber Bowl-győzelem által csontvelőig elkényeztetett fanok képtelenek ép ésszel felfogni és feldolgozni az idénre kijutott 2 (két!) vereséget. Simán összejöhet még egy új X-Akták-évadra elegendő fantazmagória a szezon végére, a New England ugyanis –a múlt vasárnapi, Houston elleni prime time vereség után– újabb kemény forduló elé néz: ezúttal a Chiefs (8-4) teszi tiszteletét Foxboróban.

A szurkolók mellett Tom Brady is a szokásosnál jóval frusztráltabb, kifogyott belőle a relax a Texans-vereség után, elmondása szerint ilyen gyatra elkapósorral nem nagyon dolgozott még karrierje során, ne lepődjön meg senki, ha nem a december 1-i vereség volt az utolsó. Mondjuk nem tudom, Sanut minek, hogyan, hova igazolták, de én nem vagyok szakértő.

Patriots vs Chiefs, vasárnap 22:25, Sport2. Kinek szurkoljunk? Egyáltalán nem annyira egyértelmű a helyzet, mint elsőre gondolnánk: a kérdés itt az, kikkel lenne szerencsésebb a playoffban összefutni, illetve az sem mindegy, hogy ők ketten kiket kapnak ellenfélnek januárban. Chiefs vagy Patriots? Van egy L-ünk meg egy W-nk ellenük. Döntsétek el!

(Értelmes mémet nem tudok berakni, mert még a mémeken is a sebeiket nyalogatják a peccesek. “Majd a Playoffban mindenki meglássa!” OK).

Houston Texans (8-4, AFC 3.)

Amennyire elveszettnek tűntek Texas Bikái Baltimore-ban, annyira magabiztosan győzték le a New Englandet otthon, főműsoridőben. Deshaun Watson újra elit formában játszott (AFC Offensive Player of the Week, PFF legjobb QB rating), a védelem és a pass rush is nagyon a helyén volt, igazi playoff-csapat képét festették magukról.

Texans-szurkolók szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen a 12-4-es végső szezonmérleg (vs Broncos, @Titans, @Buccaneers, vs Titans), de ebbe a mostanában ihletett formában játszó Tennessee-nek nyilván lesz beleszólása. Vasárnap a Denver Broncos (4-8) csapatát fogadják, akik valami coloradói őslakos mágia folytán még mindig versenyben vannak a rájátszásrészvételért.

Texans vs Broncos, vasárnap 19:00.

Post image

Kansas City Chiefs (8-4, AFC 4.)

A Séfek a szezon közepén látszólag normális játékot mutató, de mostanában ismét apátiába süllyedő Raiders-nek adtak egy 40-est az előző fordulóban. Kevesen tettek volna a tavalyi egyik nagymenő 8-4-es idei mérlegére, de ez történik akkor, ha az MVP-d kihagy pár meccset sérülés miatt. A 0.667 ne tévesszen meg senkit, ez a KC még mindig bitang jó csapat, nem hiszem, hogy kérdéses a januári részvételük. (Eközben a fan base kicsit leragadt a Lamar MVP – Mahomes MVP szócsatában, a nyomi Raiders elleni QB-statokat hasonlítgatják a liga legjobb védelme elleni Lamar-statokhoz. Mindegy, majd rájönnek ők is (vagy nem))

A 2019-es koncertturné következő állomása a Gillette-ben lesz, kinéz egy jóféle kis headbang a késődélutáni sávban. Bár mintha Mahomes nem “az” a Mahomes lenne mostanában, még mindig inkább tartom esélyesebbnek a piros mezes alakulatot a hazaiakkal szemben. Azért is fontos a a Chiefs-nek a vasárnapi W, mert vár még rájuk egy Broncos-Bears-Chargers decemberben, amit 3-0-ra különösebb erőlködés nélkül le tudnak hozni.

Cheifs @ Patriots, vasárnap 22:25, Sport2.

Image

Buffalo Bills (9-3, AFC 5.)

Na, de mi is, ki is ez a Buffalo Bills, mit keresnek ezek 9-3-mal a PO-esélyesek között, hogy jutottak idáig?

Első magyarázat: a Bills egy jó csapat. Top3-as védelem, jó roster, kiváló QB (Allen Lamar mellett a tavalyi class másik valamire való irányítója), zéró hiszti és balhé, szerény hozzáállás, önkritika, alázat és fókusz – igazi underdog mentalitás. Hálaadás napján ország-világ szeme láttára árazták be a Dallas Cowboys csapatát, az első Cowboys drive-on kívül nem volt kérdéses, ki is dominálja a meccset.

Második magyarázat: magasan a leggyengébb párosítás, leggyengébb Strength of Victory az egész AFC-ben. Míg a másik 5 jelenlegi továbbjutó párosításának erőssége (Strength of Schedule, SOS) 0.500 körül van, addig a Buffalóé 0.368. (Csóri Bengals .608-cal nem csoda, hogy utolsó)

A Bills az elejtett labdáiról híres, jelenlegi practice squados elkapó-visszahordóval, Ray-Ray McClouddal szimulálja Lamar Jacksont az edzéseken, ami kétségtelen, hogy jobb megoldás, mint amit a Bengals művelt Andy Daltonnal.

A Hollók elleni összecsapás után vár még rájuk egy @Steelers, egy @Patriots és egy vs Jets. A 10-6 azért nem egy teljesíthetetlen feladat számukra, azzal meg már szerintem tovább is lehet jutni a januári szakaszba, innentől inkább a végső seedért folyik majd a harc.

Bills vs Ravens, vasárnap 19:00.

Pittsburgh Steelers (7-5, AFC 6.)

A múlt héten tagolva írtam, ezért most még annál is lassabban, tagoltabban kell: A STEE-LERS-A-RÁ-JÁT-SZÁ-SÉRT-JÁT-SZIK.

Az előző fordulóban visszavágtak egy 20-13-mal a Browns-nak, új lendületet kapva ezzel a Mike Tomlin vezette gárda. Washington kijátszotta a belit, Kacsa pedig sokkal értelmesebb döntés a center mögött Rudinál.

Vasárnap a Rams által csúnyán elpáholt Arizona Cardinals otthonába látogatnak, akik a Raiders-hez hasonlóan a szezonközepi pislákolás után újra lejtmenetben vannak, papíron nem is okozhat gondot Vasudvardnak ez a matchup. Az Arizona után vár még rájuk egy vs Bills – @ Jets – vs Ravens, a hátralevő négy meccset 2-2-re tippelném, a 9-7 meg talán ölég lesz a playoffra.

Steelers @ Cardinals, vasárnap 22:25.

Post image

In the hunt

  • Tennessee Titans (7-5, 7.) Ryan Tannehill újjászületésével kicsit most elterelte mindenki másról a témát. Az Oakland Raiders-nek (6-6, 8.) viszont valamit alkotni kell vasárnap Kaliforniában, ha a 6-6-ból rájátszást szeretnének. (22:25)
  • Indianapolis Colts (6-6, 9.) A Csikók Tampába néznek le a hétvégén, akiknek a 950 Winston INT mellé akár még egy pontzuhatag is összejöhet. Sebaj, Floridában ilyenkor jó idő van. (19:00)
  • Cleveland Browns (5-7, 10.) Konyhás Frédinek ugyan még csak csordogál, de lassan lefő a kávé. Fogalma nincs mit csinál, miért csinálja, de a locker roomot és 31 másik csapat szurkolóinak szimpátiáját teljesen elvesztette. A sajtó is már inkább a játékosokat faggatja, mivel a “Pittsburgh started it” feliratú póló legfeljebb egy bizonyos életkor és IQ alatt menő, pláne, ha nincs mögötte teljesítmény. A Barnák a Cincy-t fogadják, akik végre behúzták első győzelmüket múlt vasárnap a Jets ellen – az idén brownskodó Bengals top3-as húzása volt Daltont padoztatni, a veterán QB egy kiadós győzelemmel hálálta meg, hogy visszakerült a kezdőbe, ráadásul DE Carlos Dunlap a Hét AFC Védőjátékosa lett. Clevelandre vár még: @ Cardinals, vs Ravens, @ Bengals. Ha ügyesek, a 8-8 kijöhet, az meg a Factory of Sadness-ben már felér egy Super Bowllal.
  • Jaguars, Broncos, Chargers, Jets. A 4-8-as brancs. Amelyikük veszít, az már most búcsúzik a playofftól. A többiek majd jövő héten.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Fotó: bostonglobe.com