AFC körkép – 15. hét

Conquerrel, a hollóval nyit a 15. heti körbenézőnk, ám ezúttal kétlábú rokonaról csak kevés szó esik majd, hiszen ők már hozták péntek hajnalban a kötelezőt, megnyerve ezzel sorban másodszor a divíziót. Lesz azért érdekes történés a focivasárnapon, nézzük is!

Baltimore Ravens (12-2, AFC 1. kiemelés)

  • Marcus Peters-t 14 ezer dollárra büntette a liga, ugyanis a Bills-meccsen, a 4. downos passzleütés után a nézőtérre felugorva örömében szurkolói sört fogyasztott. A pénzbüntetést persze nem tiltott szerek használata miatt szabták ki, hanem sportszerűtlen viselkedésért. Peters reakciója az egészre egy a kicsit lejjeb látható.
  • Terrell Suggs 3 fordulóval az idei szezon vége előtt waiveren találta magát, az Arizona Cardinals ugyanis megvált a passrush-legendától. Waiveren levő játékosra közép-európai idő szerint hétfő este 10-ig nyújthatják be a csapatok az igényeket az éppen aktuális inverz erősorrendnek megfelelően, ezért a Ravens csak akkor igazolhatja le, ha a másik 31 csapat (illetve 30, ha feltételezzük, hogy a Cardinals nem akarja újra szerződtetni) nem tart rá igényt. Adam Schefter forrásai szerint a veterán külső linebacker senki másnál nem fog munkába állni leigazolása esetén, csak a Baltimore-nál. Sizzle idei fizetéséből egyébként mintegy 700 000 dollárnyi maradt kifizetetlenül, ami nem kivitelezhetetlen a jelenleg 1,83 millió, szabadon felhasználható dollár felett rendelkező Eric DeCostának – persze csak akkor, ha Hacksaw nem tervez új szerződéssel.

New England Patriots (10-3, AFC 2.)

Szépen, lassan körvonalazódik az újabb NE-balhé: a Patriots “filmstábját” fülön csípték, amint a Bengals személyzetét, edzőit, oldalvonalát filmezik a Cleveland elleni, múlt vasárnapi meccsen. Persze Belichick reflexből mindent tagad, szerinte egy scoutokról szóló anyaghoz készültek csak a felvételek, semmiféle kémkedésről nincs szó, ráadásul a Browns-tól erre engedélyt is kaptak. A bibi csak az a történettel, hogy a Bengals-tól és a ligától viszont nem. Illetve az a kérdés is felmerül, hogy mely csapatokról sikerült még “scout anyagot” gyűjteni ilyen módon az idei szezonban.

A VideoGate pont jókor jött a szurkolóknak, eltereli ugyanis kicsit a figyelmet a Chiefs elleni, idei harmadik vereség okozta, böngésző közepéig érő könny- és siralomtengerről. A EGÉSZ VILÁG ELLENÜNK! című hisztisorozat új, rendkívül szórakoztató fejezetének lehetnek szemtanúi, akik megfordulnak rajongói fórumokon.

A Patriots a szeles Ohióba látogat vasárnap, hogy kicsit önbizalmat gyűjtsenek a Cincinnati Bengals elleni, vélhetően nem kérdéses kimenetelű meccsen. Bár van ugye ez az Any Given Sunday-okosság, szerintem megelőlegezhetjük a 11-3-at a New Englandnek. Julian Edelman, Brady legmenőbb célpontja a vállsérülése mellé szerzett a héten egy térdbibit is, játéka kérdéses státuszú egyelőre, bár az elkapó nagyon optimista.

Patriots @ Bengals, vasárnap 19:00.

Post image

Kansas City Chiefs (9-4, AFC 3.)

A foxborói ütleg után a Séfek a csoportellenfél Denver Broncos-t fogadják – vélhetőleg ezúttal a mezek is időben megérkeznek majd, hiszen nem kell őket messzire fuvarozni.

A Chiefs legutóbb 2017 novemberében kapott ki több mint 2 pontszerzésnyi különbséggel (azaz több mint 8 ponttal), ez a 39 meccses, elég impresszív széria természetesen egyedülálló a ligában.

A Denver mostanában ihletett formában játszik, és ugyan kevesen fogadnának egy Broncos-győzelemre, a két top seeding meccs közül ez a kevésbé egyértelmű. A helyi szaksajtó sem veszi félvállról az soron következő összecsapást, ami a Kansas City számára sorsdöntő lehet a rájátszási helyek kiharcolásában. Az esélyek további kiegyenlítéséről gondoskodik majd a 10 centi körüli hó az Arrowheadben, amit a szakik 100% biztosra jósolnak.

TE Noah Fant sérülései ellenére biztosan pályára lép, a Chiefs-nél viszont RB Damien Williams inaktív ma este.

Chiefs vs Broncos, vasárnap 19:00.

Post image

Houston Texans (8-5, AFC 4.)

A középszerű csapatok velejárója az egyik héten menőzés – másik héten leolvadás effektus (mi már csak tudjuk): a Patriots-verés után érkezett a Denver-maflás, alaposan megkavarva ezzel a déli divízió és a playoff-befutók lehetséges sorrendjét is. A Houston ráadásul az utóbbi hetekben elképesztő erőre kapott Tennessee-t kapta ebben a körben ellenfélnek (illetve az utolsó játékhéten is ellenük játszanak majd). Baromira össze kell magukat szedniük, ha januárban focizni szeretnének.

WR Will Fuller pályára lépése kérdéses, bár hírforrások szerint játszik majd.

Texans @ Titans, vasárnap 19:00, Sport2.

Buffalo Bills (9-4, AFC 5.)

Még mindig enyhén tikkelek a legutóbbi fordulótól, baromi kemény ellenfélnek bizonyultak a bölényes srácok. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem bánnám, ha valaki másnak kéne velük megküzdenie januárban.

Mivel az offense-ük nem volt túl meggyőző a Baltimore ellen –és a Steelers-ére sem lehet túl sok pozitívat mondani– mindenképpen hatalmas védelmi csata várható Kecsöpföldén, melyben a kiharcolt turnoverek döntő jelentőségűek lesznek.

A szurkolók érdekes módon sokkal inkább fogalkoznak a Pats-Bengals-meccsel, egy győzelemmel és egy New England-vereséggel ugyanis teljesen a nyakára mászatnak Belichick gárdájának. A Buffalo vezetése a héten kipróbálta Kaare Vedviket és Alex Collins-t is, mindketten a Hollók kötelékét erősítették egykor.

Bills @ Steelers, hétfő 02:25, Sport2.

Pairs well with a 1st round bye

Pittsburgh Steelers (8-5, AFC 6.)

Ha a Steelers nyer, helyet cserél a Buffalóval a seeding tekintetében, ha veszít, akkor viszont kell neki a Houston-győzelem, máskülönben kiesik az első hatból, és a következő meccseken (@Jets, vs Ravens) kell maradandót alkotnia a továbbjutásért, miközben “ellenfelei” gyűjtik az L-eket. Mondanom sem kell, hogy a Vasudvard-szurkolók azért imádkoznak egész decemberben, hogy a Ravens bebiztosítsa az első kiemelést minél hamarabb, ezzel nagyjából garantálva, hogy az utolsó játékhéten már csak a tartalékosok lépjenek pályára, ami meccsen a Pittsburgh nagyobb eséllyel nyerhet. Tőlük ez a köpönyegforgatás amúgy teljesen megszokott, tavaly egész Pennsylvania sárga-fekete fele a “let’s go Browns, let’s go Browns” kántálással égette magát ország-világ előtt az utolsó játékhéten.

JuJu OUT ma este, RB James Conner viszont vélhetően végre visszatér a pályára, némi lendületet adva a Kacsa-offsense-nek.

Steelers vs Bills, hétfő 02:25, Sport2.

Post image

In the hunt

  • Tennessee Titans (8-5, AFC 7.) A Titans 42-21-re verte az Oaklandet múlt vasárnap, impresszív 8-5-re javítva a mérleget. Az AFC-ben hirtelen ők lettek a mumusok, akikkel senki nem futna össze szívesen a rájátszásban. A jobb csoportmérleg miatt jelenleg a South első helyén tanyázó, szintén 8-5-ös Texans-t fogadják a 15. fordulóban.
  • Cleveland Browns (6-7, AFC 8.) Valahogy sikerült kiszenvedni a wint a Bengals ellen, életben tartva ezzel a PO-reményeket, de nagyon sok mindennek kell összejönnie a maradék 3 játékhéten, hogy a Browns-szurkolóknak legyen kinek szorítania januárban. Következő meccs: @ Arizona Cardinals (3-9). OBJ nem érzi jól magát, egyre több hír érkezik arról, hogy nagyon bánja, hogy a Factory of Sadness-ben landolt. Brüh.
  • Oakland Raiders (6-7, AFC 9.) Pörögtek másfél napig a Titans-pofontól, vasárnap javíthatnak a Jacksonville Jaguars (4-9) ellen.
  • Indianapolis Colts (6-7, AFC 10.) Az interception machine Jameis Winston pontosan eggyel több TD-passzt adott, mint ahányszor eladta a labdát, így sikerült diadalmaskodniuk múlt vasárnap, jelentős hátrányba taszítva ezzel a Csikókat. Valami nagyon vad vudumatek miatt a patkósok még versenyben vannak, de elképesztő sok dolognak kell összejönnie, hogy továbbjussanak. A New Orleans Saints várja őket a 15. MNF keretében. Ahogy a művelt maldív hegymászó mondaná: good luck with that!
  • Denver Broncos (5-8, AFC 11.) Drew Lock újra középsuliban érzi magát, minden meccsen felszabadultan játszik, az egész profi ligázást óriás mókaként éli meg, ami az eredményeken is meglátszik. Persze, a Chiefs már nem biztos, hogy ugyanolyan könnyű falat lesz, mint a Houston. Egy vereséggel búcsúznak az idei szezontól.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary