Mi lesz Kirk Cousins-al és mi lesz az irányító poszttal?

Jelenleg irányító nélkül várja a holtidényt a Minnesota Vikings csapata, ami igaz is meg nem is. Még márciusig Cousins is a csapat kötelékébe tartozik, na de mi lesz utána? Ez az a kérdés ami minden Vikings szurkolót foglalkoztat, hiszen a válasz nagyban befolyásolja a csapat közeli és akár távoli jövőjét is.

Kirk Cousins kipróbált irányító, aki eredményei alapján simán benne van a top 10-ben, de valahogy csak nem akar neki összejönni a kiemelkedő teljesítmény. 2023-ban a nyolcadik hétig nagyon jó számokat hozott, sőt karrierjének legjobb idénye lehetett volna, de sajnos olyan sérülést szenvedett, ami miatt a fél szezont ki kellett hagynia.

Ekkor indult be nálunk az irányító kering, ami láttuk, hogy hova vezetett. Jaren Hall, Joshua Dobbs és Nick Mullens egymásnak adogatták a kezdő irányító szerepét, de egyikük sem vált be. 

Ám az is kiderült, hogy igazából Kevin O’Connell vezetőedzőnek sincs igazából ötlete arra az esetre amivel most szembe kellett néznie. Két meccsenként cserélgette az irányítókat, sőt Jaren Hall-nak csak egy félidőnyi bizonyítási lehetőséget adott. Ez utóbbit én nem érzem túlságosan jó hozzáállásnak, mert ennyi idő nem volt neki elég, hogy bizonyítsa mit tud. 

Március után két irányító fog szerződéssel rendelkezni nálunk. Nick Mullens és Jaren Hall.

Azt teljesen kizártnak tartom, hogy ezzel a párossal vágnánk neki a szezonnak.

Vannak persze opciók és egyik szebb a másiknál.

A teljesen kézenfekvő és mindenki által egyre inkább vágyott helyzet, hogy Kirk Cousins marad a csapatnál és a továbbiakban is ő vezeti majd a csapatot. Cousins most 35 éves, így 2-3 szezon még benne van, de maradjunk csak kettőnél, úgyis ez a leginkább közbeszéden forgó időtartam. Azt láthattuk az elmúlt években, hogy pénzből nem szívesen enged a játékos és hajt arra, hogy minden fizetése garantált legyen. Ha a két évet nézzük a leginkább a emlegetett összeg nála a 2 év 90 millió dollár és ebből minden cent garantált. A hírek szerint szeretne legalább 45 milliós fizetést évente, így két évre adott a 90 millió. Persze volt már olyan hír is, miszerint 2 évre elég lenne neki 71 millió, de valószínű, hogy az előbbi lesz inkább a befutó.

Elvileg ezt az összeget várja el a Vikings-tól. Na de mi van, ha mégsem hajlik rá a vezetőség és Cousins kereshet új csapatot? Vajon ott is megadnának neki évi 40+ milliót? Ez már nem igazán tartozik a Vikings-ra, de belegondolva aligha van rajtunk kívül olyan csapat, aki ennyit fizetne neki egy év játékért, pláne garantáltan.

A második opció a szabadügynöki piac, itt van lehetőség válogatni. Kérdés csak az, hogy kit érdemes és milyen áron szerződtetni. A legesélyesebb jelölt és a leginkább velünk szóba hozott irányító, az a Denver-ből száműzött Russell Wilson, akinek a coloradoi kaland nem úgy sült el mint sokan gondolták. WIlson a Seattle-vel sikeres volt, de a denveri megálló nem jött össze neki, ráadásul a szezon végén már a vezetéssel is összeveszett, mert kispadra ültették.

Aki még szóba jöhet nálunk  és elérhető is lesz az Ryan Tannehill, Jacoby Brissett, Baker Mayfield, Gardner Minshew.

Aztán itt a harmadik opció is, hogy a Draft-on választunk magunknak irányítót. A 7-10-es mutatóval az összesített 11. helyet tudtuk megszerezni, ami nem éppen ideális ha irányító kiválasztására szánjuk rá magunkat a játékosbörzén. Az első három csapat, a Bears, a Commanders és a Patriots együttesénél mind irányítót vizionálnak az idei draft első körében, így hamar megcsappanhat a jó irányítók listája a drafton. Caleb Williams, Bo Nix, Drake Maye, Michael Penix Jr. és Jayden Daniels az akiket az első körbe várnak, így ha három kimegy már mindjárt az első három helyen nagyon be leszünk határolva.

Persze ott van még a friss nemzeti bajnok JJ McCarthy is, de őt például már csak a második kör közepére vizionálják vagy még a Tulane irányítója, Michael Pratt is szóba jöhet. Az is előfordulhat, hogy kedvenc csapatunk megpróbál felcserélni a drafton egy jobb pozícióba, de kérdés ezért mit fog beálldozni, mert egy esetleges top3 helyet nem osztogatnak csak úgy ingyen.

Lehetőség tehát van bőven meglátjuk hogyan dönt a vezetés. Mindenesetre tervezünk jönni a Draft közeledtével rövid játékos bemutatókkal, akiket a mock draftok során szóba hoznak velünk, szerintem lesz egy pár.

Fotó: 

Minnesota Vikings Magyarország

hungarianvikings.com