62.5 milió dolláros szerződést írt alá a Cardinals legjobb védője

Az Arizona Cardinals tegnap bebiztosította, hogy az egyik legjobb védője még sokáig a csapat rendelkezésére álljon. Tegnap bejelentették, hogy ötéves 62.5 millió dolláros szerződést kötöttek Tyrann Mathieu-vel. A free safety szerződése 21.25 millió dollár teljesen garantált keresetet tartalmaz.

Mathieu szerződése átlagosan évi 12.5 millió dollárt jelent a számára amivel a liga legjobban fizetett safetyje lett. A teljesen garantált összeg 15.5 millió dollár aláírási bónuszból, az idei és a jövő évi alapfizetéséből tevődik össze.

Ha Mathieu a 2018-as szezon első napján a csapat játékosa lesz akkor a teljes 2018-as és 8 millió dollár a 2019-es alapfizetéséből garantálttá válik. Továbbá ha megválasztják az Év legjobb védőjátékosának akkor 250 ezer dollár üti a markát. A garantált összeg maximuma elérheti a 40 millió dollárt.

Mathieu teljes mértékben kiérdemelte a hosszabbítást mert nagyon sokoldalú, hibrid játékos aki a tavalyi szezonban még az Év legjobb védőjének díjáért is versenyben volt. Erről lemaradt mert a 15. héten elszakadt a keresztszalagja de a szakértők a két közelmúlt kiemelkedő safetyjével, Ed Reed-el és Troy Polamalu-val emlegetik egy szinten.

"Ugyanaz a játékos jelenleg is mint aki kijött az LSU-ról. Nagyon energikus. Amikor Őt nézed olyan mintha három vagy négy játékos lenne a pályán. Ott van a pálya minden egyes részén.

Nagyon jó játékos, kiérdemelte a csapattársai megbecsülését és igazi csapatjátékos. A GM és a vezetőedző nagyszerű döntés hozott a kiválasztásával és az idehozatalával. Nagyon büszke vagyok, hogy a mi játékosunk." - nyilatkozta a Cardinals defensive koordinátora James Bettcher.

Mathieu most már nem csak a játékával hanem a szerződésével is az elithez tartozik. Ezért pedig mindent meg kellett tennie mert nem indult problémamentesen a profi pályafutása. A Draft előtti balhék miatt Top pickként a harmadik körig hátracsúszott.

2012 augusztus 10.-én az LSU vezetőedzője Les Miles bejelentette, hogy Tyrann Mathieu-t eltiltották a futballtól mert megszegte a csapat szabályait. Mathieu több drogtesztet is elbukott és augusztus 17.-től elvonókúrán vett részt Houston-ban. Október 25.-én pedig három másik társával együtt letartóztatták marihuána birtoklás miatt.

Ezen a ponton biztossá vált, hogy nem fogja folytatni az iskolai pályafutását így jelentkezett a 2013-as Draftra. Harmadik körös játékosként négyéves, 3.052 millió dolláros szerződést kötött a Cardinals-al.

A profik között eddig kifejezetten jól teljesített de nem szabad elfelejteni a sérüléseket. Két szezonja is idejekorán véget ért keretszalagszakadás miatt. A mostani hosszabbítást megnézve a Cardinals felkészült a védő sérülésének visszatérésére mert az utolsó két szezonban nincs garantált fizetése és a 2017-es kerettagságon is sok garantált dollár múlik.

(nfl.com, Fotó: espn.go.com, statesman.com)