Borzalmas időben, drámai Giants győzelem!

Az NFC főcsoportjának döntőjében a New York Giants legyőzte a hősiesen küzdő San Francisco 49erst. Az összecsapás a hosszabbításban dőlt el. A New England Patriots ellenfele, tehát a Giants lesz a 46. Super Bowlban.

Melyik csapat lesz a február 5-ei Super Bowlban a New England Patriots ellenfele: az ötszörös Super Bowl győztes San Francisco 49ers, vagy a 3-szoros nagybajnok, New York Giants?

A Nemzeti főcsoport döntőjét a San Francisco 49ers kezdte. Érdekesség, hogy a mérkőzés szakadó esőben vette kezdetét. Az első driveban a 49ers irányítója Alex Smith és a csapat legjobb running backje, Frank Gore játszott össze. Az öt play-ből négyszer ez a két játékos volt a főszereplő. Pontokat, azonban nem tudtak szerezni a hazaiak, így következhetett Andy Lee puntja. Az első Giants támadásból nem születtek pontok, sőt Eli Manning, majdnem eladta a labdát. A drive végén Manninget Ray McDonald vitte földre. A QB elejtette a labdát, amelyet a Giants támadófalembere, Kareem McKenzie kaparintott meg.

Steve Weatherford puntja után szinte azonnal touchdownt szerzett a San Francisco. Smith passza után Vernon Davis egy 73 yardos hatpontost szerzett (49ers – Giants 7-0). Érdekesség, hogy a TD után sportszerűtlen magatartás (túlzott öröm) miatt 15 yardos büntetést kapott a Frisco, ezen felül a bírók visszanézték a hatpontost, ugyanis felmerült annak a lehetősége, hogy Davis kilépet. A videózás után a vezetőbíró bejelentette, hogy nem találtak döntőbizonyítékot arra, hogy az elkapó kilépett volna, így a touchdown érvényes.

A New York megpróbált válaszolni a hazaiak touchdownjára, de Manningék nem tudtak pontokat elérni. A drive végén a Giants negyedikre is megpróbálta teljesíteni az 1 yardot, hogy folytatni tudja a támadást, de Brandon Jacobs futása sikertelen volt. A New York, majdnem visszaszerezte a labdát. Kendall Hunter kiejtette a kezéből a játékszert, amelyet csapattársa Kyle Williams szerzett meg. A rövid támadássorozat végén a 49ers elpuntolta a labdát. A Gaints driveja átnyúlt a második negyedre.

A New York egy tökéletesen felépített támadássorozatot vezetett, amelynek végén touchdownt szerzett. Manning egy 6 yardos TD passzt adott Bear Pascoenak (49ers – Giants 7-7). A Giants a driveban remekül keverte a futó-, illetve a passzjátékokat. Érdekesség, hogy Pascoe a 2009-es szezon előtt egy rövid ideig a 49ers-nél edzett. A hazaiak következhettek. Alex Smithék remekül keverték a futó-, illetve passzjátékokat, igaz a driveban Vernon Davis ismét nagyot hibázott.

A huszonhét esztendős tight end szükségtelen durvasága (nekiugrott ellenfelének) miatt 15 yardos büntetést kapott a hazai alakulat, ettől függetlenül a 49ers elért egy first downt. A támadássorozat végén Smithék negyedikre is megpróbálták teljesíteni az 5 yardot, de lejárt a támadóidejük, így inkább a puntot választották.

A vendégek ismét egy kilátástalan támadássorozatot vezettek. A 49ers védelme hihetetlen nyomás alá helyezte Manninget. A drive végén NaVorro Bowman és Ray McDonald közösen vitték földre a Giants Super Bowl győztes irányítóját. A remek védőmunka után a San Francisco támadósora hamar visszaadta a labdát a Giants-nek. Manningék, ha nehezen is, de biztosítottak Lawrence Tynes-nak egy remek mezőnygól távolságot. A rúgó 31 yardról értékesítette field goal kísérletét (49ers – Giants 7-10). Ezzel ért véget az első félidő.

A harmadik negyedet a New York Giants kezdte. Eli Manningék kevesebb mint két perc alatt puntra kényszerültek. Következhetett a hazai alakulat, amely a Giants-hez hasonlóan nem jeleskedett ebben a támadássorozatban, pedig a vendégeket Aaron Ross illegális kontaktusa miatt 5 yardra megbüntették. A Giants második drivejában, már first downt is elértek a vendégek, de a Frisco end zoneját meg sem tudta közelíteni.

A New York támadásban nyújtott meddőségét kihasználta a hazai alakulat. Alex Smith ezúttal egy 29 yardos touchdown passzt adott Vernon Davisnek, aki második hatpontos elkapását jegyezte a mérkőzésen (49ers – Giants 14-10). A hazai touchdown után a Giants-nek és a 49ers-nek is volt egy-egy kilátástalan driveja. A New York támadását ismét egy sackkel állította meg a hazai alakulat. A sacket Ray McDonald jegyezte.

Eli Manning és a Giants támadósora a harmadik negyedben nem tudta feltörni a San Francisco betonvédelmét, ezt bizonyította, hogy a vendégek csak egy first downt értek el. Az utolsó New York támadásban Tarell Brown, majdnem elcsípte Manning passzát, de a cornerback összeütközött csapattársával, Dashon Goldsonnal. Brownt percekig nem merték megmozdítani. Szerencsére a saját lábán hagyta el a játékteret. A játékrész utolsó momentuma egy büntetés volt. A vendégeket Chris Canty szükségtelen durvasága miatt 15 yardra megbüntették.

A negyedik negyedben a Frisco és a Giants is vezetett egy-egy reménytelen drive-ot. A New York-i Weatherford puntja után a hazaiak visszahordója, Kyle Williams a térdével hozzáért a labdához, ezzel játékba hozta a ”bőrt”. A szabad labdát Devin Thomas szedte fel, majd TD-t futott, de a bírók, már előtte közbefújtak. A mérkőzésvezetők szerint Williams nem ért hozzá, de Tom Coughlin bedobta a piros zászlót. A Giants vezetőedzője megnyerte a challenget, így a New York megkapta a labdát. A touchdownt egyébként sem kapta volna meg a vendég alakulat, ugyanis nem irányított volt Williams mozdulata, amellyel hozzáért a labdához.

Ettől függetlenül Manning egy 17 yardos TD passzt adott Mario Manningham-nek (49ers – Giants 14-17). A Giants könyörtelenül kihasználta a szerzett labdát. A pontokra azonnal válaszolt a hazai együttes. A 49ers David Akers 25 yardos mezőnygóljával egálra módosította az állást (49ers – Giants 17-17). A felvonás elejéhez hasonlóan a Giants és a 49ers is egy reménytelen támadássorozatot vezetett. A San Francisco driveját Mathias Kiwanuka és Osi Umenyiora  közös sackje zárta.

Kevesebb mint két perccel a mérkőzés vége előtt a hazai csapat visszakapta a labdát. Pár másodperccel később Alex Smithék átadták a támadás lehetőségét a New York Giants-nek. Huszonhét másodperccel az összecsapás vége előtt visszakapta a játékszert a San Francisco 49ers. A hazai alakulat mindent megtett a győzelemért, de a Giants kivédekezte, így a rendes játékidőben 17-17 végzett a két alakulat. Következhetett a hosszabbítás.

A ráadást a New York Giants kezdte. Manning megpróbált hosszú passzokkal operálni, de a Frisco kivédekezte a vendégek támadását. A San Francisco 49ers sem tudta eldönteni a mérkőzést. A hazaiak drivejában Alex Smith Jason Pierre-Paul révén földre került. A New York játékosai képtelenek voltak pontokat szerzeni, majd Steve Weatherford puntja után Kyle Williams ismét kapitálisat hibázott. A visszahordó kezéből Jacquian Williams ütötte ki a labdát, amelyet Devin Thomas szerzett meg. A Giants a San Francisco 24 yardos vonaláról kezdhette meg támadását. Lawrence Tynes a 2007-es szezonhoz hasonlóan ismét Super Bowlba rúgta csapatát. A rúgó 31 yardról értékesítette field goal kísérletét. 2008. február 3 után ismét New England Patriots – New York Giants Super Bowlt rendeznek.

Pont(ok):
New York Giants 17-20: Lawrence Tynes 31 yardos field goal

NFC Döntő
Candlestick Park, San Francisco, Kalifornia
San Francisco 49ers – New York Giants 17-20 (7-0; 0-10; 7-0; 3-7; 0-3) – hosszabbításban

Irányítók:
San Francisco 49ers: Alex Smith 26 kísérlet/12 sikeres 196 yard; 2 Touchdown; 97.6 passer rating
New York Giants: Eli Manning 58 kísérlet/32 sikeres 316 yard; 2 Touchdown; 82.3 passer rating
A legjobbak:
Futók:
San Francisco 49ers: Frank Gore 16 futás; 74 yard
New York Giants: Ahmad Bradshaw 20 futás; 74 yard
Elkapók:
San Francisco 49ers: Vernon Davis 3 elkapás; 112 yard; 2 Touchdown 
New York Giants: Victor Cruz 10 elkapás; 142 yard
Védelmek:
San Francisco 49ers: 72 szerelés; 6 Sack; 2 Fumble
New York Giants: 47 szerelés; 3 Sack; 1 Fumble

46. Super Bowl (február 5.)
Lucas Oil Stadion, Indianapolis, Indiana
New England Patriots – New York Giants

(sport365.hu)