Bonyolódik a helyzet az új Falcons stadion körül

Mint tudjátok, a Falcons egy új stadionra ácsingózik. A Georgia Dome 1992 óta szolgál a csapat otthonaként és 20 szezon alatt körülbelül 200 alkalommal használták. Borzasztóan le lehet lakva és elavult, ugye? A ligában kibontakozó trendet nézve akár igennel is felelhetnénk. Nézzük, hogy hogyan is áll jelenleg az ügy.

A Falcons egy nyitott stadiont preferálna új otthonaként, azonban ez felvet néhány komoly problémát, amely még mindig megoldásra vár. Ezt nyilatkozta a Georgia World Congress Center Authority vezetője szerdán. A GWCC Authority egy állami szerv, amely többek között a Georgia Dome-ért is felel, ha úgy tetszik, ők kezelik az épületet. A szervezet és a Falcons vezetősége immáron 14 hónapja tárgyalnak egy lehetséges új belvárosi stadionról, amelynek költségeit a kormányzat és a magánszféra közösen állná.

Frank Poe, a GWCC Authority igazgatója egy szerdai eseményen számolt be viszonylag részletesen az ügy jelenlegi állásáról és a felmerülő kihívásokról. Megjegyezte, hogy a Falcons ragaszkodik egy nyitott stadionhoz, ám az államnak és a városnak nem érdeke cserében feláldozni olyan eseményeket, amelyeket kizárólag fedett stadionban lehet játszani. Jelenleg a Georgia Dome ad otthont a SEC bajnoki meccsnek, a Chick-fil-A nyitó- és kupameccsnek, valamint az egyetemi kosárlabda bajnokság döntőjének, a Final Fournak.

A fenti helyzet megoldására (vagyis, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon) két opció mutatkozik. Az egyik a két-stadionos megoldás, amelynek esetében a Georgia Dome megmarad és a közelében húznák fel az új, nyitott stadiont. A két létesítmény tehát egymással párhuzamosan működne. A másik lehetőség, hogy a Georgia Dome-nak kampec és a helyére felhúznak egy új, elhúzható tetővel ellátott stadiont.

Jelenleg még nem született döntés, hogy melyik változatot fogják megvalósítani, de mindkettő lehetséges alternatívaként szerepel. Azonban mind a kettő opció esetében komoly kihívásokkal kell majd szembe nézni, mondta Poe.

A két-stadionos megoldás esetében a Falconsnak be kell bizonyítania és persze garantálnia kell, hogy ez a fajta megoldás hosszú távon is gazdaságos és megéri a Georgia Dome fenntartását. Hiszen egy új stadion potenciális versenytársat jelent a Dome számára, vagyis az abban megrendezett események számára (pl. koncertek).

Poe kifejtette azt is, hogy jelenleg jól kihasználtak a GWCC épületei és felhívta a figyelmet arra is, hogy van ám még egy stadion a közelben, a Philips Aréna (ha jól tudom, akkor a város NBA és NHL csapatainak otthona). Tehát egy új "madárfészek" esetén három stadion lenne egy kupacban, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Felmerült az a lehetőség is, hogy magát a Dome-ot alakítsák át nyitható tetejűvé. Ez azonban a legköltségesebb megoldás lenne. Többek között azért, mert ehhez két évre be kéne zárni az épületet (az átalakítás idejére) és a Falconsnak addig ideiglenes otthont kéne bérelnie. Ez pedig mind a csapatnak, mind az állami szervnek jelentős pénzébe/bevételkiesésébe kerülne.

Jelenleg tehát csak annyi biztos, hogy két lehetőséget preferálnak, mondta Poe. Az elhúzható tetejű stadion vagy egy új, nyitott pálya megépítése a közelben, ennyi. Továbbra is az asztalon hever mindkét ötlet, de előbb vagy utóbb dönteni kell. Jelenleg még pontos költség-haszon elemzések sem készültek arról, hogy melyik opció mennyibe kerülne és milyen szerződést kívánnak a Falcons és a GWCC Authority között.

A Falcons továbbra is egy nyitott stadion mellett kardoskodik, de azért nem zárják ki a másik lehetőséget sem. A tárgyalások lezárásának és a szerződés megkötésének végső határideje továbbra sincs kitűzve, ebben sincs még egyezség.

Emlékeztetőül, a Georgia-i törvényhozás két évvel ezelőtt belement egy új adó kivetésébe, amely 2020 és 2050 között biztosít egy olyan bevételt, amely kifejezetten egy új stadion vagy a Dome felújításának költségeit (pontosabban annak egy részét) fedezné. Ez jelenti jelenleg az egyetlen állami forrást a projekthez, ami nagyjából 300 millió dollárt taksál. Egy 2011-ben készült tanulmány szerint egy új, nyitott stadion felépítése 700 millió dollárnyi összeget emésztene fel. A különbséget pedig a Falconsnak kéne állnia. Tekintve azonban, hogy mennyire nagy üzlet manapság az NFL, nem hiszem, hogy komoly akadályba ütközne a vezetőségnek az összeg előteremtése.

Forrás: ajc

Atlanta Falcons szurkolói blog

dirtybirds.blog.hu

Címkék: atlantafalcons