Vereséggel kezdtek a Vikingek

6-17 arányban alulmaradt a küzdelemben a Minnesota Vikings csapata a péntek esti mérkőzésen. Nem sikerült jól a debütálás az új idény előtt, hiszen 6-17 arányban a San Francisco 49ers csapata nyert. Nem az első csapat játszott egyik oldalon sem, de nem sok jót lehet kiemelni a tegnapi találkozóról. A mérkőzés idején 17 fok volt a stadionban és közepes erősségű észak-nyugati szél fújt, ami az irányítóknak és a rúgójátékosoknak nem kedvezett annyira, igaz ez nem látszott egyik oldalon sem. Nem volt telt ház, pár tízezer szurkoló lehetett kint a Candlestick Parkban, de jó hangulatot teremtettek.

A találkozót a 49ers kezdte a kirúgással, amit Sherels a saját 20 yardosáig hordott vissza. A kezdő irányító Ponder volt tegnap, de rajta kívül még Joe Webb és McLeod Bethel-Thompson is lehetőséget kapott. Az első támadássorozatunkat Toby Gerhart 4 yardos középső futásával indítottuk, majd Ponder a snap után nem mozgott ki a zsebből, megvárta míg az elkapók felérnek és egy 52 yardos passzt adott a legtávolabb elkapónknak, Stephen Burton-nak. Ekkor lehetett bizakodni kicsit. Gyorsan véget ért a drive és TD-t nem tudtunk belőle szerezni. Blair Walsh 39 yardos fieldgoal-jával 3 pontos előnyre tettünk szert lét és fél perc alatt. Sokan aggódtak, hogy hogyan fog teljesíteni az újonc kicker, de be kell valljam ő volt a csapat legjobbja tegnap. Egy endzone-ba rúgott 70 yardos kickoff-al a 49ers kezdhetett támadni.

Egy szépen felépített támadássorozatban passz és futás is egyaránt megfigyelhető volt azonban a hazaiak leginkább futással kooperáltak, ez az egész meccsre elmondható, hiszen összesen 260 yardot tettek meg futásból a piros mezesek. A drive-ot Alex Smith 4 yardos, rövid jobb oldali passzával zárták, amit a holtidényben a Packers-től érkező Brett Swain az endzone-ban kapott el a lemaradó CB, Chris Carr mellet. Az extrapont jó, így máris a hazaiaknál van az előny.

5 perc volt hátra az első negyedből amikor ismét mi támadhattunk. A 6 perces 13 playből állod drive-ban Ponder sok labdája cél tévesztett, vagy az elkapók nem tudták megfogni a labdát. Ez Toby Gerhart futásaival próbáltuk meg ellensúlyozni, amikkel végül az ellenfél vörös zónájába kerültünk, de nem sikerült a labdát a gólvonal mögé juttatni. Közben véget ért az első félidő és azt vehettük észre, hogy a védelem még nemigazán találja helyét. A második negyedben csak Lex Hilliard 4 yardos futása volt jó, ezt két sikertelen passz követte. Újra Walsh-on volt a sor, hogy most 26 yardról szerezzen pontot a csapatnak. Higgadt fejjel középre rúgva a labdát 1 pontra felhozta a vendégeket a második negyed elején.

Szerintem a mérkőzés fordulópontja következett, mikor Alex Smith helyett a Collin Kaepernick érkezett irányítónak a hazaiaknál. Először a futójuk Hunter 2 yardot hozott azzal, hogy a jobb oldali tackle mellett szaladt el, ekkor a védelmünk még jól reagált. Ezután a 49ers nem állt be huddle-ba és shotgun formációból indított támadást. Kaepernick úgy tett mintha odanyújtaná a futónak a labdát ezt a 11 pályán lévő Vikings játékosból 8 megette és az irányító 78 yardos futásából TD-t és újra nagy előnyt szerzett csapatának, Chris Cook már nem érhette utol a nagy sebességgel futó QB-t.

A negyed hátralévő részében még egy hazai támadás ért véget ponttal. Ugyan sikerült megállítani a 49ers támadósorát, de a szünet előtt 2 perccel a hazaiak rúgója Tavecchio 29 yardról beállította a 6-17-es eredményt, ami végül kiderült, hogy a végeredmény is egyben.

A szünet után a harmadik negyedben felváltva támadtak a csapatok, de egyik sem tudott a pálya közepéről előrébb mozdulni, így punt puntot követett. Joe Webb irányított a második negyed után a harmadikat is megkapta, de passzaival nem tudott komoly yardokat szerezni a csapatának. Nem mehetünk el amellett, hogy a Vikings harmadik fala volt ekkora a pályán. Kevin Murphy volt a bal oldali tackle, de úgy mentek át rajta, mint forrókés a vajon. Sorra elengedte az emberét, ezzel Joe Webb-et arra késztetve, hogy hátráljon a labdával. Nem egy alkalommal volt az, hogy miután Murphy-t helybenhagyták Webbnek 10-15 yardokat kellett hátrafutnia és csak vaktában eldobnia a labdát.

A zárónegyedet ugyan a hazaiak kezdték, de 2 perc után puntra kényszerültek. A Vikings ekkor a McLeod Bethel-Thompson-t küldte pályára irányítónak. Bethel-Thompson jól kezdte a drive-ot. Két futási kísérlet utén Kerry Taylor-t (WR) találta meg passzával. Majd egy incomplete pass után egy 28 yardos átadást szintén Kerry Taylor kapott el a pálya közepén. Ekkor úgy tűnt, hogy jól jövünk előre. McLeod folytatta a jó játékot és Allen Resner (TE) estében egy 21 yardos passzát kapta el, amire Jim Harbaugh (49ers vezetőedző) bedobta a piros zászlót, de maradt a pályán hozott döntés. First down a Vikings-nak. 2 sikertelen passz és egy rövid futás után ismét puntra kényszerültünk. Kluwe jól puntolt az egész este folyamán. Újabb hat perc telt el a mérkőzésből, mikor a 49ers birtokolta a labdát, de pontszerzés lehetőségét nem sikerült kiharcolniuk, punt. Reménykedtem benne, hogy legalább felhozzuk annyira a meccset, hogy 4 pont legyen csak a különbség. Bethel-Thompson szerencsétlenségére az első passzkísérlete interception lett ebben a drive-ban, mivel Jarius Wright nem volt elég harcos és simán végignézte, hogy a vendégek játékosa Cox elkapja előle a labdát, ráadásul  egy kis ideig csak állt mellett és csak aztán eszmélt fel, hogy meg kell érintenie Cox-ot, hogy ne tudjon vele visszaindulni.

A kétperces figyelmeztetés után a 49ers kitérdelte a maradék időt, így mi elkönyvelhettük első vereségünket az előszezon során. Sajnos leginkább amatőr hibákat vétettünk, de ami még szomorúbb, hogy nem tudtunk TD-t elérni. Arról pedig minden Walsh kételkedő megbizonyosodott, hogy nem tőle kell tartani, mivel mint már mondtam, ezen a meccsen ő volt a legjobb. Ráadásul az egyetlen pontszerző.

Nagyon sokat kell még gyakorolnunk, még akkor is ha most sok kulcsjátékos nem volt a pályán. A védelemben nagy hiányosságok vannak, az offense fal gyakorlatilag a második negyedre szétesett hiába mentek benne a cserék.

A következő héten hazai pályán fogadjuk a Buffalo Bills csapatát, akik szintén vereséggel indítottak és szintén csak két fieldgoal-ig jutottak.

Érdemes volt végignézni a mérkőzést még akkor is, hogy reggel fél hétig tartott, de legalább láttuk a fiúkat játszani, igaz nem a legjobban. Javítani lehet. A csapat ma visszatér Mankato-ba, ahol ma ugyan pihennek, de vasárnap újra beindul az edzés.

A mérkőzésről készült képeket ide kattintva megtekinthetitek a Vikings oldalán.

Csoportellenfeleink eredményei:

Denver Broncos 31 – 3 Chicago Bears
Green Bay Packers 13 – 21 San Diego Chargers
Detroit Lions 17 – 19 Cleveland Browns

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary