Mérkőzés összefoglaló: Patriots 41-28 Texans

A főcsoport elődöntők utolsó mérkőzését rendezték meg Foxborough-ban, ahol a New England Patriots (2. kiemelt) a Houston Texanst (3.) látta vendégül. Érdekesség, hogy a Pats 2012. december 10-én már egyszer legyőzte a texasi csapatot, akkor Tom Brady-ék 42-14-re győzedelmeskedtek a Gillette Stadium-ban. A találkozót a Texans kezdhette. Stephen Gostkowski kezdőrúgása után Danieal Manning egy 96 yardos visszahordást mutatott be, így Matt Schaubék a Patriots 12 yardos vonaláról kezdhették meg a támadásukat.

A vendégek nem tudták touchdown-ra váltani a remek mezőnyhelyzetet, igaz Shayne Graham 27 yardról nem hibázta el a field goal kísérletét, így a Texans 3-0-ra vezetett a ”Hazafiak” otthonában. J. J. Watték valamivel több, mint egy perc után leparancsolták a pályáról Bradyéket. Fontos megemlíteni, hogy Meskó Zoltán puntja 61 yardos volt. A vendégek következő támadása Schaub passzaira épült, ezzel 38 yardot haladtak előre, de nem tudták tovább növelni az előnyüket. 

A Patriots második támadása több szempontból is pocsékra sikeredett. Rob Gronkowski egy sikertelen elkapási kísérlet után rosszul fogott talajt és rásérült a korábbi kézsérülésére. A drive-ban Brady-t földre tudta vinni Watt, ezen felül a Pats a saját térfelét sem tudta átlépni. Egy felejthető houstoni támadás után a New England megszerezte a vezetést. Shane Vereen egy 1 yardos futás után ünnepelhetett TD-ét (7-3). A játékrész utolsó drive-ját a Texans vezethette. A vendégek a második felvonásban folytathatták a labdabirtoklásukat.

A Houston ezt a támadását is punttal fejezte be, azaz Schaubék egyszer sem tudták igazán összezavarni a hazaiak védelmét. A vendégek első pontjait is inkább a speciális csapatnak köszönhették. A massachusettsi együttes remekül haladt előre a következő drive-jában, nem mellesleg növelni tudta az előnyét. Stephen Gostkowski 37 yardról rúgta be a mezőnygól kísérletét, így a Pats 10-3-ra vezetett. Érdekesség, hogy a hazaiak labdabirtoklásában Brandon Lloyd összeszedett egy 15 yardos büntetést. Az elkapó kidobóst játszott a bíróval. A Texans 3:34 percig birtokolta a labdát, de nem tudott közelebb férkőzni a hazaiakhoz.

A Patriots egy pazar támadást vezetett (7 play, 80 yard, 2:56 perc), amelyben remekül keverték a passz-, illetve futójátékokat. Érdekesség, hogy Wes Welker a Patriots színeiben az 59. elkapását jegyezte a rájátszásban, ezzel megdöntötte Troy Brown franchise rekordját. Nos, a támadás végén Shane Vereen futott egy 8 yardos touchdownt, így a New England előnye már 14 egység volt. Az utolsó 72 másodpercben a Texans kétszer is pontot szerzett. Előbb Arian Foster futott egy TD-ét, majd Graham 55 yardról rúgta be a mezőnygól kísérletét, így a negyed végére a Houston felzárkózott 17-13-ra!

A második félidőben a New England Patriots vezethette az első támadást. Ebben a drive-ban inkább Brady passzaira épült a ”Hazafiak” játéka, igaz a labdabirtoklás végén Stevan Ridley egy 8 yardos futás után ünnepelhetett touchdownt. Mivel Gostkowski berúgta az extra pont kísérletét, így a Pats 24-13-ra vezetett. A Houston Texans támadói az újabb New Englandi pontok után megtörtek, ezt bizonyítja, hogy Schaubék csak 5 yardot haladtak előre ebben a drive-ban, majd következett Donnie Jones puntja. A Patriots 57 másodperc után punra kényszerült, majd a Texans egy biztató drive-ot vezetett.

Érdekesség, hogy a labdabirtoklás elején Schaub kezéből kicsúszott a labda. Az irányító gyorsan reagált, így visszaszerezte a játékszert. A támadás végén, viszont senki sem menthette meg a QB-t, aki csúnyán eladta a labdát. Az interceptiont Rob Ninkovich jegyezte. A védelem remeklését pontokra váltotta a támadósor. Brady egy 5 yardos touchdown passzt adott Brandon Lloydnak. Érdekesség, hogy a rájátszás történelmében csak három irányító érte el a 40 touchdown átadást. Joe Montana (45), Brett Favre (44) és Tom Brady! A játékrészben utoljára a Texans birtokolta a labdát.

Az utolsó felvonás elején a Texans megpróbált megoldani egy negyedik és egyes szituációt, de Schaubék nem tudták megcsinálni ezt a helyzetet. A Patriots már az első játékában touchdownt szerzett. Brady Vereennek adott egy 33 yardos TD passzt (38-13). A texasi csapat a 3. percben Devier Posey 25 yardos hatpontos elkapásával közelebb férkőzött a hazaiakhoz. Érdekesség, hogy elsőre a bírók nem adták meg a TD-t, de Gary Kubiak bedobta a piros zászlót. A vendégek főedzője megnyerte a challenget, így 38-20-ra módosult az állás. A Patriots egy rövid drive-ot vezetett, majd a Texans visszakapta a labdát.

A houstoni együttesből Arian Foster jegyzett egy TD-ét, majd Schaubék a két pontos extrát is megcsinálták, így a Texans 10 pontra csökkentette a hátrányát. A New England az utolsó előtti percben Stephen Gostkowski 38 yardos mezőnygóljával bebiztosította a győzelmét (41-28). Tom Brady történelmet írt, ugyanis kezdő irányítóként ez volt a 17. sikere a rájátszásban, ezzel maga mögé utasította példaképét, nem mellesleg a korábbi csúcstartót, Joe Montanát. A Patriots az AFC főcsoportjának a döntőjében a Baltimore Ravensszel játszik majd hazai pályán, azaz megismétlődik a tavalyi finálé.

NFL
Főcsoportelődöntő, AFC

 New England Patriots – Houston Texans 

41-28 (7-3, 10-10, 14-0, 10-15)
Tom Brady 40/25, 344 passzolt yard, 3 Touchdown átadás Matt Schaub 51/34, 343 passzolt yard, 2 Touchdown átadás, 1 Interception
Stevan Ridley 81 futott yard, 1 Touchdown Arian Foster 90 futott yard, 1 Touchdown
Wes Welker 131 elkapott yard Andre Johnson 95 elkapott yard
Aqib Talib 10 szerelés J.J. Watt 4 szerelés, 0.5 sack

Forrás:

Sport 365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: toledoblade.com, bostonglobe.com, washingtonpost.com