Tippek a Super Bowl-ra

Elérkezett az NFL-szezon csúcspontja, a negyvenhetedik Super Bowl. A Baltimore és a San Francisco egyaránt remek védelemmel rendelkezik, véleményünk szerint azonban a 49ers-offense szállítja majd a győzelmet.

Baltimore 2.66 - San Francisco 1.59

Hétfő 0:30, Sport1

Valószínűleg óriási közhellyel élünk, ha azt mondjuk, hogy hatalmas várakozás előzi meg az idei Super Bowlt. Sőt, mi igazából abban reménykedünk, hogy maga a Super Bowl meg fog tudni felelni az előzetes várakozásoknak - és itt nem elsősorban Beyonce félidei műsorára gondolunk.

A meccs önmagában is külön sztorikkal szolgál: ez lesz Ray Lewis pályafutásának utolsó meccse, valamint ott van a két testvér, Jim és John Harbaugh rivalizálása is. Ez azonban mind eltörpül amellett, hogy a Ravens és a 49ers találkozása óriási meccset hozhat.

Ha valaki a szezon előtt átnézte a kereteket, nem valószínű, hogy ennek a két csapatnak a döntőbeli szereplésére tippelt volna. Tény, hogy joggal tartoztak a favoritok közé, azonban mindannyiszor szinte kizárólag a védekezésük kapta a dicséretet.

A Ravens és a 49ers is kiváló hatékonysággal szűrte meg az ellenfelek futásait és passzjátékait, és noha általános vélekedésnek számít, hogy a Super Bowl a védelmeken dől el, ezúttal az lehet a döntő, hogy mely csapat mutat be határozottabb támadójátékot. Ebben természetesen kulcsszerepe lesz az irányítóknak, akik közül az egyik a teljes ismeretlenségből, a másik a középszerűségből kitörve került az érdeklődés középpontjába.

Joe Flacco az utóbbi, akit maguk a Ravens szurkolói sem vettek igazán komolyan, amikor azt merte mondani, hogy a legjobb irányítók közé tartozik. Bárhogyan is alakult az alapszakasz, a rájátszás során mutatott teljesítményével azért sikerült bizonyítania a kétkedőknek.

Flacco nyolc playoff-győzelemmel rendelkezik (eggyel van elmaradva Tom Bradytől), valamint hat idegenbeli sikerrel (a legtöbb a liga történetében). A rájátszásban 114.7-es osztályzattal rendelkezett, nyolc touchdown-passzt adott interception nélkül. Ami lényeg tehát: akkor hozta a legjobbját, és akkor minimalizálta a hibák számát, amikor a leginkább számított.

Ha már a hibáknál járunk: sokan óriási baklövésnek tartották, hogy Jim Harbaugh a tizenegyedik játékhéten nem rakta vissza a kezdőbe a tapasztalt Alex Smith-t, hanem helyén a teljesen ismeretlen újoncot, Colin Kaepernicket hagyta. CK vezérletével azóta a Niners két vereség mellett hét győzelmet aratott, és olyan lendületbe került, ami lehetővé tette azt is, hogy az NFC döntőjében 17 pontos félidei hátrányból fordítson.

Kapernick 127.7-es passer ratinget tudott felmutatni, magabiztosabbnak tűnik, mint Smith, emellett a futásaira sem lehet igazából panasz, sőt! Hiába számít kezdőnek csak a tizedik játékhét óta, már négy touchdownt ért el, összesen pedig 440 yardot futott.

Ez olyan fajta sokoldalúságot jelent, melynek köszönhetően ösztönösen alkalmazkodhat az aktuális játékhelyzetekhez - nem mellékesen ez a védők rémálma is egyben. Erre remek példa volt az Atlanta ellen Frank Gore két touchdownja, amikor Kaepernick úgy döntött, mégsem maga oldja meg az aktuális játékhelyzetet.

A San Francisco védelme is minden dícséretet megérdemel. A gárda ellen átlagban csak 17 pontot szereztek meccsenként, amivel a második legjobb volt a Seattle Seahawks mögött - mindezt úgy, hogy az alapszakasz végéhez közeledve egyszer 34-et kapott a Patriotstól, majd 42-t a Hawkstól. Szóval annak ellenére, hogy egyáltalán nem áthatolhatatlan a 49ers védelme, a playoffra azért megint sikerült azt összekapni.

Ami a Baltimore-t illeti, a legendás linebacker, Ray Lewis körüli felhajtás tulajdonképpen rá is világít egyvalamire: a Ravens jelenlegi védelme időben és képességben is messze van attól, mely 2000-ben Super Bowl-sikerhez segítette a gárdát.

A Baltimore alaposan összekapta magát védekezésben a rájátszásra, Lewis speciel a legtöbb szereléssel rendelkezik, viszont ez komoly áldozatokkal járt. A Ravens-defense volt pályán a legtöbbet a playoff során, ennek eredménye pedig a két hetes pihenő ellenére is érzékelhető lehet majd.

A 49ers szurkolói joggal bizakodnak, és bizony mi is ilyen végeredményre számítunk. A gárdára adott 1.59 teljesen helytállónak tűnik, sőt, úgy véljük, a San Francisco még hendikeppel is hozhatja a mérkőzést. Ami a ponttermést illeti, nem számítunk sokra, és meg is tesszük, hogy nem lépik át a csapatok a 48.5-ös határt. Noha a körülmények alkalmasak lesznek arra, hogy sok pontot szerezzenek a csapatok, arra számítunk, hogy a Niners korán demonstrálni fogja erejét, azt követően pedig kézben tartja a meccset, és hagyja lepörögni az időt.

Tippek: Nyer a San Francisco 1.59
San Francisco -3.5 1.96
San Francisco -3.0 a félidőben 2.04
Kevesebb, mint 48.5 pont 1.82

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: bleacherreport.com, frankfootball.com, nydailynews.com, sfgate.com