A Ravens heroikus csatában verte meg a 49erst!

A 47. Super Bowl kezdete előtt átadták a Walter Payton-díjat (az év embere). Idén a Dallas Cowboys harmincesztendős tight endje, Jason Witten vehette át a szobrocskát. Az "America the Beautiful” és az amerikai himnusz után bemutatták a Hall of Fame-be beválasztott tagokat, majd Rey Lewis megnyerte a Baltimore Ravens számára a pénzfeldobást. Érdekesség, hogy a marylandi alakulat átadta az első támadás lehetőségét a San Francisco 49ers-nek, azaz Joe Flacco-ék majd a második félidőben fognak kezdeni.

Fontos megemlíteni, hogy már egyszer rendeztek egy Harbaugh Bowlt. 2011. november 24-én Hálaadás napján a Ravens 16-6-ra győzte le a 49erst. Nos, a 10. New Orleansban megrendezett Super Bowlt (ez a 7. a Superdomeban) a kaliforniai együttes kezdhette. Colin Kaepernick egy remek passzt adott Vernon Davis-nek, de az elkapás pillanatában repült egy sárga zászló is. A San Francisco egy 5 yardos büntetést kapott illegális formáció miatt. A 49ers nem tudta megoldani ezt a helyzetet, így következhetett Andy Lee puntja. A Ravens védelme pazarul kezdte a találkozót.

Ray Lewisék mellett Flacco-ék is parádésan mutatkoztak be. A marylandi alakulat egy két és félperces támadást vezetett, amelynek végén Flacco egy 13 yardos touchdown passzt adott Anquan Boldinnak. Justin Tucker nem hibázta el az extra pont kísérletét, így a Ravens 7-0-ra vezetett. Érdekesség, hogy a drive-ban a Baltimore már megtorpant, de egy defensive offside büntetés (5 yard) miatt a ”vendégek” folytathatták a támadásukat. A 49ers következő támadásában Kaepernick egyre többet futott, amely komoly gondokat okozott a Ravens védelmében.

A ”hazaiak” remekül haladtak előre, sőt eljutottak a Baltimore 8 yardos vonaláig, majd egy rossz Kaepernick passz után következett egy hatalmas sack. Az irányítót Paul Kruger vitte földre. David Akers 36 yardról berúgta a mezőnygól kísérletét, így a 49ers 7-3-ra módosította az állást. Fontos megemlíteni, hogy a San Franciscóban Vernon Davis egy elkapás után hatalmas ütést kapott, amelynek következtében megsérült a bal keze. Érdekesség, hogy a drive után a Ravens egyik legjobb védője, Ed Reed valami okból kifolyólag bement az öltözőbe.

A Ravens támadása közben Reed visszatért, de bizonytalan volt a mozgása. A játékrész utolsó labdabirtoklásából nem születettek pontok, pedig a Baltimore remekül haladt előre. Érdekesség, hogy a drive-ban Flacco egy 30 yardos passzt adott Boldinnak. A támadást Ray McDonald sack-je zárta le. Mivel lepörgött az óra, így a 49ers a második negyedben kezdhette meg a támadását. Az első negyed után 7-3-ra vezetett a Ravens.

A 49ers szurkolóinak a nagy örömére Vernon Davis visszatért a pályára a második felvonás elején. A kaliforniai alakulat sokáig nem örülhetett, ugyanis LaMichael James futását Corey Graham és Courtney Upshaw állította meg, sőt az utóbbi még a labdát is kitudta ütni a játékos kezéből. A szabad játékszerre Arthur Jones vetődött rá. A szituációt természetesen visszanézték, de a pályán hozott döntés nem változott meg, azaz a Ravens megszerezte a labdát. A turnovert pontokra váltotta a marylandi csapat.

A Ravens egy közel 5 perces drive-ot vezetett. A Baltimore eljutott a 49ers 22 yardos vonaláig, ekkor egy újabb felelőtlen védő komoly segítséget nyújtott Flacco-ék számára. Donte Whitner face mask szabálytalansága 15 yardos büntetést eredményezett a San Franciscónak. A Ravens könnyedén megoldotta ezt a helyzetet. Az irányító ezúttal Dennis Pittának adott egy touchdownt. Tucker extra pontja után a ”vendégek” már 14-3-ra vezettek. A kaliforniai együttes négy másodpercig tartotta magánál a labdát! A 49ers történelmében Kaepernick lett az első olyan irányító a Super Bowl-ban, aki interceptiont dobott (Ed Reed kapta el a labdát), azaz a fiatal QB nem csatlakozik Joe Montanához és Steve Younghoz.

A labdaeladás után hatalmas verekedés alakult ki, amelynek következtében Cary Williams (Ravens) majdnem leütötte az egyik bírót! Mivel a szabálytalanságok kiölték egymást, így egyik csapat sem vesztett yardokat. A Ravens ezúttal is remekül haladt előre, de a San Francisco red zone-jában megtorpant a Baltimore. A 49ers megállította Flacco-ékat, majd John Harbaugh egy elképesztőt húzott. A Ravens egy fake punttal próbálkozott, de a ”hazaiak” olvasták a játékot és megállították Tuckert.

Kaepernick a következő 49ers támadásban majdnem eladta a labdát. Az irányító szerencséjére Cary Williams elcsúszott, így nem tudta megfogni a játékszert. A Frisco egy yardot sem tudott megtenni a drive-ban, így a találkozó Andy Lee puntjával folytatódott. A marylandi csapat 22 másodperc leforgása alatt touchdownt szerzett. Flacco egy 56 yardos TD passzt adott Jacoby Jones-nak. A játékos már földet ért, de nem értek hozzá a védők, így felpattant és bevitte a labdát a 49ers end zone-jába. Tucker extra pontjával a Baltimore 21-3-ra módosította az állást.

A negyed utolsó támadását a San Francisco vezethette. A drive elején a Ravens védelme komoly segítséget adott Kaepernickéknek, ugyanis Haloti Ngata a játék után ütötte meg az irányítót, ez 15 yardos büntetést jelentett. A Frisco eljutott a Baltimore red zone-jába, de Ray Lewisék megfékezték Randy Mossékat. A 49ers a remek védekezés miatt ”csak” egy mezőnygólt szerzett a labdabirtoklásából. David Akers 27 yardról rúgta be a field goal kísérletét. Az első félidő után a Ravens 21-6-ra vezetett a 49ers ellen.

Mint kiderült Ray Lewis remek döntést hozott a pénzfeldobás után azzal, hogy a Baltimore Ravens átadta az első támadás lehetőségét a San Francisco 49ersnek, ugyanis a harmadik negyed elején Jacoby Jones egy 108 yardos kickoff return visszahordásból szerzett touchdownt. Érdekesség, hogy ez volt a Super Bowlok történelmének a leghosszabb játéka. Mivel Tucker ezt az extra pont kísérletét is értékesítette, így a Ravens már 28-6-ra vezetett. A 49ers harmadik játéka után a Superdomeban elment az áram, emiatt kényszerpihenőre szorultak a csapatok. A Super Bowlok históriájában még ilyen nem fordult elő!

A 36 perces szünet után végre folytatódott a Super Bowl. A 49ers támadósora csak egy play erejéig volt fent a pályán, majd következett Lee puntja. A Ravens egy pocsék drive-ot vezetett. A marylandi alakulat 24 yardot haladt előre, majd Sam Koch puntjával folytatódott a találkozó. Az áramszünet egyértelműen megzavarta a Ravenst, ezt bizonyítja, hogy a San Francisco egy remek támadássorozat végén touchdownt szerzett. Colin Kaepernick egy 31 yardos hatpontos passzt adott Michael Crabtree-nek. Miután David Akers berúgta az extra pont kísérletét, így a 49ers felzárkózott 15 pontra. Fontos megemlíteni, hogy a támadásban Kaepernick két futással 20 yardot hozott a csapatának.

A Baltimore számára pocsékul folytatódott a találkozó, ugyanis Flacco-ék valamivel több, mint másfél perc után puntra kényszerültek. Érdekesség, hogy a Ravens drive-ját Ahmad Brooks sackje zárta le. Koch pocsék helyzetből rúghatta el a puntját, amely nem is sikerült túl jól. Ted Ginn Jr a marylandi csapat 20 yardos vonaláig vitte vissza a labdát. A visszahordót Koch szerelte.  A 49ers 48 másodperc alatt hatpontost szerzett. Frank Gore egy 6 yardos futás után ünnepelhetett touchdownt. Akers berúgta az extra pont kísérletét, így a San Francisco 28-20-ra módosította az állást. Érdekesség, hogy a TD futás előtt a Baltimore védőfalának az oszlopa, Haloti Ngata megsérült. A 36 perces szünet után a Frisco 14 pontot szerzett, míg a Ravens teljesen szétesett.

A ”Hollók” szenvedése a következő támadásban is folytatódott. Flacco adott egy jó passzt Ray Ricenak, aki belefordult Tarell Brownba. A 49ers védője előbb kiütötte a labdát Rice kezéből, majd meg is szerezte azt. Érdekesség, hogy a Ravens futója az Indianapolis Colts elleni wild card mérkőzésen kétszer is eladta a labdát. A ”hazaiak” ebből a támadásukból is pontokat szereztek, igaz kellett ehhez David Akers Oscar-díjas alakítása is.

A rúgó az első mezőnygól kísérletét csúnyán mellérúgta, de kihasználván azt, hogy a Baltimore egyik blokkoló játékosa a közelébe került egy hatalmasat esett. A bírók bedobták a sárga zászlót, így Akers 5 yardról közelebbről ismét próbálkozhatott. Harmincnégy yardról már nem hibázta el a field goal kísérletét, így a San Francisco felzárkózott 5 pontra. A játékrész utolsó támadását a Ravens vezethette. A ”vendégek” az utolsó felvonásban folytathatták a drive-jukat.

A Ravens eljutott a 49ers 1 yardos vonaláig, de a ”Niners” védelme megállította Flacco-ékat. A Baltimore Justin Tucker 19 yardos mezőnygóljával növelni tudta az előnyét (31-23). A San Francisco három perc alatt egy újabb TD-ét ért el. Érdekesség, hogy a drive-ban Randy Moss-nak volt egy 32 yardos elkapása. Nos, a hatpontost Kaepernick jegyezte. A Super Bowlok történelmében egy irányító sem tudott egy 15 yardos touchdownt futni, azaz a QB rekordot állított be. A kaliforniai együttes megpróbálkozott egy kétpontos extrával, de Kaepernick átadása nem talált játszótársat, így 31-29-re, még mindig a Ravens vezetett.

A ”Hollók” következő támadásában több érdekes dolog is történt. Harmadik és kilencnél Flacco egy passzal próbálkozott, de Torrey Smith Chris Culliver miatt nem tudta megfogni a labdát. A szabálytalanság miatt a Ravens egy automatikus first downnal lett gazdagabb. Egy újabb passz játék után Boldin first downt ért el, de Jim Harbaugh bedobta a piros zászlót. A Frisco főedzője megnyerte a challenget, ennek ellenére a Ravens folytathatta a támadását, sőt a fél yardot is könnyedén megcsinálta. Nos, Aldon Smith is összeszedett egy 5 yardos büntetést, így a Ravens eljutott a 49ers red zone-jába. A ”Hollók” touchdownt nem tudtak szerezni, de Justin Tucker 38 yardos mezőnygóljával növelni tudták az előnyüket (34-29).

A ”Niners” egy remek támadást vezetett, amelynek végén Kaepernickék eljutottak a Ravens 5 yardos vonaláig. A kaliforniai alakulat nem tudott touchdownt elérni, pedig negyedikre is nekiment. Az utolsó play után Jim Harbaugh sárga zászlót követelt, de a bírók nem láttak szabálytalanságot. A Ravens 1:46 perccel a mérkőzés vége előtt visszakapta a labdát. A Baltimore lepörgette 12 másodpercig az órát, majd következhetett volna Sam Koch puntja. John Harbaugh azonban ismét húzott egy nagyot. Koch direkt elszenvedett egy safetyt, így a Frisco 34-31-re felzárkózott. A mérkőzésből már csak 4 másodperc volt hátra.

Koch 62 yardos kezdőrúgása után Ted Ginn Jr nem tudta visszahordani a labdát, így a 47. Super Bowlt a Baltimore Ravens nyerte meg 34-31-re! Ray Lewis kétszeres világbajnokként fog visszavonulni, míg a San Francisco 49ers történelme során először veszített el nagydöntőt (1981, 1984, 1988, 1989, 1994). A ”Hollók” pedig 2000 után ismét felértek a csúcsra! Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Ravens Art Modell előtt is tisztelgett ezzel a sikerével. A korábbi tulajdonos 2012. szeptember 6-án hunyt el.

NFL
Super Bowl XLVII

San Francisco 49ers – Baltimore Ravens

31-34 (3-7, 3-14, 17-7, 8-6)
Mercedes-Benz Superdome, New Orleans, Louisiana
Bírók: Jerome Boger (vezetőbíró), Darrell Jenkins, Steve Stelljes, Byron Boston, Craig Wrolstad, Dino Paganelli, Joe Larrew
Colin Kaepernick 28/16, 302 passzolt yard, 1 Touchdown átadás, 1 Interception Joe Flacco 33/22, 287 passzolt yard, 3 Touchdown átadás
Frank Gore 110 futott yard, 1 Touchdown Ray Rice 59 futott yard
Michael Crabtree 109 elkapott yard, 1 Touchdown Anquan Boldin 104 elkapott yard, 1 Touchdown
Patrick Willis 10 szerelés Ed Reed 5 szerelés, 1 Interception
Super Bowl MVP:  Joe Flacco
A Baltimore Ravens Super Bowl-győzelmei: 2000 (XXXV), 2012 (XLVII)

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: espnamerica.com, deadspin.com, foxnews.com, blog.zap2it.com, espn.go.com, nfl.com, theage.com.au