Mike Evans a Buccaneers elsőkörös választottja

A Tampa Bay Buccaneers vezetői úgy döntöttek, nem egy franchise irányítót választanak, hanem a draft egyik legjobb elkapóját, Mike Evans-t. Evans így a második elkapó lett, aki elkelt a drafton, ugyanis a Bills csapata cserélt a Browns-szal, és a negyedik választási lehetőséggel meg is csípték Sammy Watkins-t.

Manziel tehát nem jött, jött viszont kedvenc célpontja, szintén a Texas A&M játékosa, Mike Evans. Azért mielőtt teljesen kardunkba dőlünk Johnny Footbal miatt, máris említsük meg pár szóban, hogy a Vincent Jackson – Mike Evans páros az valami halálos “fogadó” alakulat lesz ebben a ligában. Már akkor is, ha csak egy közép szintű irányító dobálgat feléjük. Az ifjú Evans testfelépítésében kísértetiesen hasonlít is Vincent Jacksonra, a maga 196 centijével, és 105 kilójával. De egyébként egész játékstílusával is. Draftolásának pillanatában pedig kifejezetten szimpatikus fiatalembernek tűnt, ahogy családja körében szépen zokogni kezdett. Na annyira azért tényleg nem rossz itt nálunk…

Gondolom az senki előtt nem titok, hogy égető szükség volt ezen pozíció megerősítésére is, Mike Williams távozását követően. Hisz az egyetlen valamire való elkapó a keretünkben Vincent Jackson volt, ez pedig az egész 2014-es szezonra nézve, édeskevés lett volna. De mit is lehet tudni erről a fiatalemberről?

Mike Evans-nek bizony marcona kinézete ellenére helyén van a szíve. A kis Mike Texas-ban nőtt fel, és édesapját sajnálatos módon 2002-ben meggyilkolták. Ez volt egyben az első év is amikor amerikai futballt játszott. Mike még csak 9 éves volt ekkor, és édesapja nagyon szerette a focit. Ő tanítgatta játszani is, a football pedig segített neki feldolgozni ezt a tragédiát. Ahogy sok más NFL játékos, úgy ő is tehetséges volt más sportban is, kiválóan ment neki a foci, de a kosárlabda is. A középiskolában teljesen szögre akasztotta a sisakot, hogy a kosárlabdát részesítse előnyben. Ugyanis ekkor még úgy tűnt, a kosárlabda jelenti számára az utat a főiskolára. Azonban szerencsére nem így lett…

0509_3ana

2011-ben ugyanis magára öltötte a Texas A&M szerelését, majd a következő két évben kezdő játékosa is lett az együttesnek. 2012-ben 82 átadását kapkodta le Manziel-nek, szerezvén 1105 yardot (13,5 átlag), és 5 touchdownt. Majd 2013-ban 1394 yardig jutott, mindösszesen 69 elkapásból (20,2 yard átalag), nem mellékesen pedig még 12 hatpontost is begyűjtött. Mindkét egyetemi évében All-Sec válogatott lett, 2013-ban pedig All-American is.

Evans a számokon túl is egy hihetetlen játékos. Amit statisztikáin felül leginkább élvezni lehet, az természetesen maga a játék amit nyújt. Ő és a Johnny Manziel duó egy hihetetlenül ütős kis párosítás volt az elmúlt két évben, akik több millió amerikait szögeztek a képernyők elé, az elmúlt időszakban. És természetesen Evans-nek hatalmas része van abban, hogy Manziel elnyerhette a Heisman trófeát. Az ellenük játszó csapatok rendszerint tudták, hogy Mike Evans is ott lesz a pályán a következő mérkőzésen, még sem tudtak ellene semmit sem tenni.

Magassága, ereje, testfelépítése, mind mind vonzó játékossá teszik őt az NFL elemzői számára, de ami igazán lenyűgöző benne, az az, ahogy megtalálja, és lehúzza azokat a fránya lasztikat. Az egyetemen nem futtattak vele sokféle útvonalat, ugyanis ezen képessége még némi javításra szorul, mint ahogy hatalmas méreteiből, és fizikai erejéből adódóan sebessége is hagy némi kívánnivalót maga után, mindettől függetlenül nagyon nehéz őt levédekezni. Ráadásul fizikai adottságaiból adódóan kiváló blokkoló játékos is egyben, és hasznára lehet a futójátéknak. Melyet idén annyira szeretne előnyben részesíteni Lovie Smith.

0509_4ana“Evans és Johnny Manziel az egyik legmeghatározóbb irányító – elkapó párosa ennek a nemzetnek az elmúlt két évben.” – Nolan Narwoczki (NFL.com)

Az útvonalak befutása, és a technika:

Evans remekül teszi meg az első lépést, ez máris kiváló lehetőség számára, hogy kibillentse ellenfelét az egyensúlyából. Rendszerint használja kezeit, hogy megnyerje a line of scrimmage-nél folytatott csatákat. Nagyon agresszív játékos, gyakorta megpróbál testi erejéből nyomást gyakorolni a védőkre, hogy ne sebességből kelljen őket legyőznie.

A neki kiosztott útvonalakat nem futja túl pontosan, mintha csak remélné, hogy egyszer odakeveredik valahogy. Azonban képes kiválóan együttműködni, és megértetni magát az irányítóval. Néhány képessége kiváltképp egyedülállónak tűnik. Ennek oka pedig szintén testfelépítése. Hisz kiválóan érzi a pálya szélét. Már már úgy tűnik feladja a külső területet, de bármikor visszafordul a labdáért. És helyet csinál magának annak leszedéséhez, amikor úgy tartja kedve.

Leginkább a rövidebb útvonalakon tükröződik erőssége, hisz egyáltalán nem fél a felé érkező támadásoktól. Kezével folyamatosan, könnyedén helyet csinál magának.

Kezek:

Remekül használja a kezét, és kiválóan szabályozza testét az elkapásoknál, ez lehetővé teszi számára a nehezebb elkapásokat is. Már most nagyon nagy az a pályaterület amit be tud játszani, de egy egy éves tapasztalattal a háta mögött, ez a terület még nagyobb lehet. Hihetetlenül magas a súlypont emelkedése. És rendkívül bízik saját kezeiben. Ez lehetővé teszi számára, hogy szinte bármilyen körülmények között levegye a labdát. Láthattuk, hogy nem egyszer fordult elő egyetemi mérkőzésein sem, hogy akár 2-3 védő között is könnyedén megszerezte azt. Ez ugye egy újabb párhuzam közte, és Vincent Jackson között.

Futás az elkapás után:

Azon már túl vagyunk, hogy kiválóan kapja el a lasztikat, viszont szintén egy remek adottság, hogy képes az elkapás után is yardokat szerezni. Remekül gyorsul, kiválóan lép ki oldalra. Egyedül sebessége ami itt kissé akadályozza. De hosszú karjaival simán rázza le magáról a védőket. Tudja, hogy kiváló adottságai vannak, és nem is fél használni azokat. Vállait behúzza, és baromi nehéz dolga van a védőknek amikor földre akarják vinni.

0509_2ana

Blokkolás:

Elkapóhoz mérten baromi jó fizikai adottságai vannak. És meg is tesz mindent annak érdekében, hogy teljesen uralja az ellenfeleit. Kiváló blokkoló játékos, remek adottságai vannak ahhoz, hogy távol tartsa az ellenfeleket a labdától. Ha nem elkapó lenne, minden képessége meglenne akár egy safety pozícióhoz is.

Összegzés:

Tavaly a Bears támadóegysége nem volt rossz, Josh McCown, jövő évi irányítónk akkor ott játszott, és két nagyon erős elkapóval gazdagodott. Brandon Marshall, és Alshon Jeffrey segítettek ellensúlyozni esetleges pontatlanságait. A Tampa Bay támadóegységének vezetője ezúttal nagy valószínűséggel ő lesz, és szintén gazdagodott két nagyon erős elkapóval. Akik minden nagyképűség nélkül szinte bármilyen szituációban, és bárki mellett képesek levenni a labdát. Ha McCown-nak ez sem elég, akkor most már tényleg ideje lesz 2015-ben draftolnunk egy franchise irányítót.

Mindenki egy gyors elkapót szeretett volna nálunk látni. De többen is elfelejtik, hogy bár Evans nem az, mindösszesen csak egy tizeddel maradt el az “elit” eredményektől. Egyéb képességei pedig kiváló elkapóvá fogják őt tenni az NFL-ben. És bár valóban többünk szíve összetört Manziel miatt. Evans igen is egy akár unalmasnak is mondható, de nagyon is átgondolt, és megfontolt választás volt Jason Licht, és Lovie Smith részéről, akik ezzel tettek egy lépést affelé, hogy elmozdítsák a liga legszarabb támadó egységét az utolsó helyek egyikéről.