A Bears aláírt az elsőkörös választottjával

A Chicago Bears tegnap bejelentette, hogy aláírt az idei Draft első körének 14. helyén kiválasztott cornerbackjével Kyle Fuller-el. A védő négyéves szerződést kötött a csapatával amely tartalmaz egy ötödik éves opciót is. A szerződés anyagi részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A szakértők véleménye szerint a szerződés nagyságrendileg megegyezik a Carolina Panthers tavalyi elsőkörös defensive tacklejének, Star Lotulelei a 9,605 dolláros szerződésével. Később bejelentették, hogy aláírtak a harmadik körös defensive tackle Will Sutton-al és így pár nap alatt megegyeztek az összes idei Draft választottjukkal.

Fuller igazi futball famíliában nőtt fel, ugyanis ő és mindhárom testvére futballozott. Kyle a marylandbeli Mount St. Joseph Középiskolába járt, ahol az iskola csapatában cornerként és visszahordóként is remekelt. Bár az egyetemi toborzásnál több ajánlatot kapott, mégis igazán három lehetőség közül választhatott: a hazai Maryland Egyetemet választja, vagy követi egyik bátyját Coreyt a Kansas Egyetemre, vagy a legidősebb bátyó, Vincent nyomdokaiba lépve a Virginia Techet választja. Végül választása a virginiai alakulatra esett, ami úgy tűnik jó választás volt, mert 2010-ben Corey is transzferelt a Hokieshoz, hogy futballozhasson (a Kansasen atlétikai ösztöndíja volt), így teljes lett a családi béke. Ha ez még nem lenne elég a Fuller családból, a legfiatalabb testvér Kendall – aki talán a legjobb atléta négyük közül - 2013-ban iratkozott be a Virginia Techre és freshmanként az ACC legjobb védekező újonca és Freshman All-American lett.

Már a freshman szezonját megelőző tavaszi edzőtáborban jó teljesítményt nyújtott, így a szezonban sem pihenhetett, az ACC Konferencia bajnoki címét megszerző csapat összes meccsén pályára lépett, többnyire a nickel védelemben, de 7 alkalommal a kezdőben is. A szezon előrehaladtával egyre több snapet kapott, legjobb meccsei a szezon végén a csoport riválisok, a Miami és a Virginia ellen voltak. A két meccsen összesen 15 szerelést hajtott végre és 3 passzt védekezett le.

A biztató újonc idénye után 2011-ben másodévesként immár csapata összes meccsén a kezdőcsapat tagja volt. A sokoldalúságát mutatja, hogy 14-ből 7 meccsen cornerbackként 7 meccsen nickelbackként ill. „whip”-linebackerként számítottak rá. A whip linebacker a Hokies védelmében egy linebacker-safety hibrid játékos, aki a védekezés minden elemében (passrush, futás elleni védekezés, coverage) jól használható. Fuller minden szerepben jól helytállt és remek évet hozott össze, 65 szerelésével a negyedik legeredményesebb volt a csapatban, és ebből 14,5 TFL-je volt, amivel a legjobb volt a gárdában. Eredményesen támadta az irányítót is, az idényben összesen 4,5 sacket szerzett.

Legjobb meccsei az East Carolina, az Arkansas State és a Duke ellen voltak. Az East Carolina ellen megszerezte első interceptionját, emellett 4 szerelést mutatott be és egy további passzt is levédekezett. A meccs után a hét legjobb DB-jének választották az ACC-ben. Az Arkansas State ellen 5 szerelést és 1,5 sacket hozott és egy passzt is levédekezett. A Duke ellen lényegében megnyerte a meccset csapatának, amikor a 4. negyed vége felé a nyílt pályán egy az egyben szerelte a first downért sprintelő Qb-t, Sean Renfreet. Emellett a nagy játék mellet 8 szereléssel, 1 sackkel, 1 megszerzett fumble-lal és 3 levédekezett passza vette ki a részét a Blue Devils legyőzéséből. A szezonban szerzett még egy interceptiont a Michigan elleni vesztes Sugar Bowlon, és megszerezte első TD-jét is az Appalachian State ellen egy blokkolt puntból. Játékára ekkor már felfigyeltek a szakértők is és az idény végén beszavazták az ACC Konferencia második csapatába.

Juniorként már kizárólag cornerbackként használták. Bár szinte az egész szezonban kínozta boka és csípő sérülése, de ennek ellenére ismét az összes mérkőzésen kezdett. Azonban a játékán nyomot hagyott a sérülés és az átállás a kizárólagos CB pozícióra. Nem produkált rossz szezont, hiszen az év végén honorable mention volt az ACC válogatott csapatának összeállításakor, de nem is produkálta azt az előrelépést, amit sokan vártak tőle. Ismét 2-szer szedte le az irányítók passzait a szezonban, emellett 5 levédekezett passz és 52 szerelés fűződött a nevéhez. Az egyik interceptionje a Georgia Tech elleni meccs hosszabbításában született, amikor megszerezte Tevin Washington passzát, lehetővé téve a Hokies 20-17-es győzelmét. A Rutgers ellen a Russel Athletic Bowlon remek teljesítményt nyújtva 6 szereléssel és 2 levédekezett passzal járult hozzá a bowl győzelemhez.

Végzős évének immár állandó csapatkapitányként vágott neki és immár legfiatalabb testvére Kendall is csatlakozott hozzá hozzá a secondaryban. 2013-ban sérülés miatt ugyan csak 9 meccsen tudott pályára lépni, de ennyi is elég volt neki, hogy egyetemi pályafutásának talán legjobb évét produkálja. Az Alabama elleni nyitómeccsen kiváló játékkal rukkolt elő. Az Alabama sztár elkapója Amari Cooper ellen szinte végig egy az egyben játszva nagyon jól helytállt, mindössze 23 elkapott yardon tartva az elkapót. Fuller leszedte AJ McCarron egyik passzát és két másikba is bele tudott ütni. A North Carolina ellen fogott egy további interceptiont és a szezonban összesen 10 passzt védekezett le. Ezek mellett punt returnből elért egy TD-t a Marshall ellen. Amikor pályára tudott lépni szinte mindig remek játékot nyújtott, aminek köszönhetően a Walter Camp Alapítványnál bekerült a második számú All-American válogatottba, és az edzők szavazásán első csapatos ACC válogatott lett.

Nagyon jó fizikai adottságokkal rendelkezik, magassága megfelelő, és hosszúak a karjai, emellett remek rugókkal rendelkezik. Fizikális játék jellemzi, és még további izom is elférne rajta. Megmutatta, hogy a magasabb elkapókkal szemben is hasznos, például a Rutgers ellen a 6’6 magas Brandon Coleman levédekezése nem okozott gondot neki. Jól használja a testét és jól helyezkedik, megfelelően laza a csípője, képes követni az elkapók mozgását.

Emberezésben és zónázásban is használható, de az emberfogás áll hozzá közelebb, ahol jobban tudja használni fizikalitását a LOS-hez közel. Jól olvassa a routeokat, és könnyen megtalálja a labdát a levegőben. Sebessége legfeljebb átlagos, és eléggé agresszív is, igyekszik megelőzni az elkapókat, ezért sebezhetőbb a cselekkel és melyebb routeokkal szemben. Futás ellen megbízható, jól olvassa a futást, le tudja küzdeni a blokkolókat és nem kíméli magát a szereléseknél.

Scouting Combine eredményei:

  • 40 yardos sprint: 4.49 másodperc
  • Fekvenyomás (102 kg): 12x
  • Vertikális ugrás: 38.5 inch (97.79 cm)
  • Helyből távolugrás: 128 inch (325.12 cm)  (egyik legjobb lett a posztján)
  • 3 cone drill: 6.90 másodperc

(nfl.com, Fotó: chicagotribune.com, articles.baltimoresun.com, virginiatech.sportswar.com)