Hamarosan piacozunk!

Bizony jó napja lenne a kispesti piac kofáinak, ha cirka 30 millió dollárral a zsebemben rugaszkodnék neki a szombati bevásárlásnak. De nem fenyeget ez a veszély! Ellenben ugyanennyi pénzzel a zsebében vág neki a Lovie Smith, Jason Licht duó a szabad játékosok piacának. S erre már csak bő tíz napot kell várni.

Kicsit azért vakarja is a fejét az ember, mert hát ez baromi sok pénz. De, hogy a sok pénzt lehet rosszul is elkölteni azt éppen az elmúlt FA piac alatt láthattuk szeretett csapatunk stábjától. Illetve meglátni csak később láttuk meg, mert akkor még reménykedtünk. Most azért jó lenne nem mellényúlni a dolgoknak, mert annak a csapat cap helyzetére is csúnya hatása lenne. Azt sem árt figyelembe venni, hogy az 1/1 jó dolog ugyan, de az ott kiválasztott játékos cirka 4 és 7 millió között fogja valahol megterhelni a sapkát. Mindezt minimum 4 éven át, s ezek az összegek mind garantált bért fognak jelenteni. A választás tehát óriási felelősséggel is jár. Ha mellényúlunk, akkor jó ideig büdi marad a kezünk.

Kanyarodjunk vissza azonban az FA piacra és nézzünk meg pár játékost azokon a posztokon, ahol a Bucs is hiányt szenved kisebb vagy inkább nagyobb formában. Természetesen mint mindig, most is sok jó játékos elérhető. Ennek azonban ára szokott lenni, tehát nem árt az óvatosság. Vegyünk sorra pár lehetséges célpontot!

1./ Devin McCourty (safety) New England Patriots

A safety megtartása én úgy gondolom Belichik apó jegyzeteiben is valahol a lap teteje tájékán található. A bajnokcsapat költekezési forrásai azonban nem rózsásak. Inkább napirendi pont náluk most a drága játékosoktól való megszabadulás és a szerződések átstruktúrálása. Ha egy valakinél kivételt fognak tenni, akkor az minden bizonnyal McCourty lesz. S nem véletlenül. A 2010-es draft első körében választott játékos mind az öt évét szép teljesítménnyel járta végig a Patrióták színeiben. Sokoldalúságáról elég annyit elárulni, hogy nemcsak safety pozícióban, hanem cornerback pozícióban is remekül feltalálja magát. Sőt, elméletileg annak draftolták anno. Kiváló zónázásban és emberfogásban is jó. NFL karrierje során 17 interception-t szerzett, 296 szerelés, 58 passz levédekezés és 8 kierőszakolt labdavesztés mellett. Az elmúlt évben mindezt 5,115 millió dollárért tette. Hogy egy hasonló kaliberű safety-re szükségünk lenne, az nem kérdés, hiszen Dashon Goldson nem igazán tudta beváltani, a hozzá fűzött nagy reményeket. olyannyira nem, hogy az elküldése is elgondolkodásra kényszeríti a Bucs stábját, hiszen ezzel további 4 millió lenne felszabadítható, ugyanennyi halott pénz társaságában.

2./ Orlando Franklin (guard,tackle) Denver Broncos

A több mint két méteres óriás úgy hiszen több vezetőedző kívánságlistáján is elég előkelő helyen áll. Még akkor is, ha láttunk már nála kiemelkedőbb játékosokat is ezeken a posztokon. De azt nem lehet elvitatni, Franklin rendkívül megbízható, következetes játékos, aki szinte mindig tud hozni egy átlagosan jó szintet. Óriási előny esetében a sokoldalúság. Tud játszani jobb oldali tackle-t, valamint bal oldali guard-ot. Azonban ha a szükség nagyon úgy kívánja a vak oldali tackle pozíciót is rá lehet bízni. Oniel Cousins-nál biztosak lehetünk benne, hogy ezerszerte jobban ellátná. Franklin 2011-ben érkezett a ligába  a draft 2. körében. Ennek megfelelően ez az FA piac hozhatja meg neki az első nagy szerződést. Tavaly 1,386 millió dollárt keresett. Bizonyára úgy tervezi, hogy a következő idénytől ennek a többszöröse gyarapíthatja majd számláját.

0301_1_mikeiupati

3./Mike Iupati (guard) San Francisco 49ers

A másfél mázsás Iupati talán a top guard az idei piacon. Azonnali megoldás lehetne a bal oldali guard pozícióban, ez esetben Mankins minden bizonnyal a túloldalon kapna szerepet, hisz neki elsődleges erőssége a futás blokkolás. Iupati tavaly 4,625 milliót keresett, ami egy 1. körös draftoltnak ( még 2010-ben) ki is szokott járni. Ugyanakkor nálam félelemre ad okot, hogy az elmúlt két évben több mérkőzést is ki kellett hagynia. Mondjuk tavaly ez agyrázkódás miatt volt, de 2013-ban akadtak a kiváló guard-nak térd problémái is. Iupati drága mulatság. Nem lenne jó beleugrani egy újabb Carl Nicks históriába!

4./Clint Boling (guard) Cincinnati Bengals

Újra a Bengals, akár csak Anthony Collins vagy Michael Johnson esetében. Mondjuk velük pont nem jártunk jól, szóval nem árt alaposan körbe nézni! Boling egy 4.körös választás volt a 2011-es drafton. Neki is ez lesz élete első nagy szerződése, amire egyébként rá is szolgált, hiszen kiválóan teljesített a tigriscsíkos mintákban. Egy rendkívül sokoldalú játékosról beszélünk esetében, hiszen tud játszani mindkét oldali guard-ot, valamint jobb oldali tackle szerepkörben is jól elboldogul. Tavaly 1,431 milliót foglalt a Bengals pénztárcájában. Most ennél egy kicsit jobban meg fog kelleni nyitni azt a bukszát!

5./David Harris (linebacker) New York Jets

Harris nagyon jó játékos. Jól beilleszthető a 4-3-as redszerbe is, bár eddig 3-4-es ILB-t játszott. Kőkemény fickó, aki már 2007 óta tapossa az NFL stadionjainak gyepét s ezalatt megmutatta, hogy egy igen produktív játékot tud bemutatni, ha blitz-ről van szó. Ugyanakkor a számtalan kierőszakolt labdavesztés megmutatja, a futók sincsenek tőle biztonságban. Ha mindez még nem lenne elég passz ellen is jó szinten tud teljesíteni. Ennek megfelelően Harris eddig sem volt olcsó játékos. 4 éves 36 millió dolláros szerződés van a háta mögött. Most talán ennél kevesebbel is beérné, de félek tőle leigazolása luxus lenne, még akkor is, ha Mason Foster távozik a Bucs csapatától.

6./Greg Hardy (defensive end) Carolina Panthers

Greg Hardy rossz fiú? Igen, az! Pont ennek okán kényszerült kihagyni szinte az egész tavalyi esztendőt, hiszen két rendbeli családon belüli erőszakkal  lett megvádolva. Felmentették ugyan, de csak azért mert a sértett fél nem jelent meg a tárgyaláson. Ugyanakkor ettől még az NFL mindig tanakodik, milyen szankcióval is sújtsa Hardyt. A Ray Rice ügy óta elég kényes téma ez az NFL-ben. A standard bünti ilyenkor általában 2 mérkőzésről eltiltás szokott lenni. De Hardy mint mondottam, szinte egész évben pihent, amit természetesen a Párducok védelme nehezen emésztett meg. Hogyne emésztették volna nehezen? Hardy statisztikai számai baromira tudnak hiányozni! 2012-ben és 2013-ban 11 és 15 sack-et gyűjtött. Mondjuk 2011-ben csak négyet, de ellenben volt 11 passzkísérlet levédekezése. Szóval Hardy rossz fiú, de eszméletlen jó játékos. Egyébként miért? Ha a leendő franchise irányítónk lehet rosszfiú, akkor a defensive end-ünk miért ne? Arra a posztra külön jó dolog szokott lenni! Hardy tavaly 13,1 milliót keresett azért a tiszavirág életű szereplésért. Most az igényeket, pont az említett ügye, valamint a kilátásba helyezett további pár mérkőzéses eltiltás miatt visszább kell majd fognia. Kiváló paraméterekkel rendelkezik egy 4-3 DE poszthoz. Az ő meginterjúvolásán én bizony komolyan elgondolkoznék!

Ők azok a játékosok, akiknek tekintetében sutba vágnánk minden olyan korábbi nyilatkozatot, miszerint az FA piacot csak a keret mélyítésére használja majd a csapat. Ők bizony drága játékosok, komoly múlttal. De a szükség néha nagy úr. Ha időnk is engedi, hamarosan megpróbálunk jelentkezni egy kicsit költséghatékonyabb verzióval is.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com