Chip Kelly indoklásai

Javában zajlik az NFL uborkaszezonja, az első igazolások megtörténtek, az egyetemi nyílt napok folyamatosan tartanak, a draft pedig még bő egy hónapra van, így jobb időt nem is találhattak volna a liga első számú vezetői, edzői, hogy találkozzanak és a jövő szabályairól, változásairól tárgyaljanak. Könnyű dolga van ilyenkor a sajtósnak is, hiszen a sok potenciális befolyásos futball szereplőből egy mikrofon mögé fog állni. Így tett Chip Kelly is, csapatunk vezetőedzője, aki közel egy órán át válaszolt a kérdésekre, melyek természetesen az idei tavaszi lépéseit boncolgatták. Ezekből olvashattok részleteket, de előre felhívnám a figyelmet, szabad fordítás történt, illetve a döntéseket, cseréket, igazolásokat igazán pár év múlva fogjuk tudni megítélni.

Az egyik kedvenc téma, Marcus Mariota (irányító, Oregon Ducks, Chip Kelly volt csapata) Philadelphiába történő draftolása. Kelly nem tagadja, kedveli és tehetségesnek tartja a fiatal irányítót, de várhatólag Mariota az első 10 választás során elkel, mi pedig a 20. helyen választhatunk először. Volt már millió pletyka, hogy kinek a helyére cserélünk fel, kiket, miket áldozunk be Mariotáért, de valljuk be, ezt a draftig nem fogjuk valójában megtudni. Kelly ezzel kapcsolatban így nyilatkozott:

"Filozófiai felfogásom alapján, meg akarom tartani az összes választási jogunkat, hiszen a drafton keresztül tudod a legkönnyebben építeni a csapatod, így szükségünk van minden elérhető jogra. Egyszerűen nem helyezheted jelzálog alá a jövődet egyetlen emberért sem. Megértem a médiát, a Mariota - Eages kettőshöz kapcsolódó spekulációk teszik gyönyörűvé a munkájukat, de értsék meg, két első körös választási joggal még a 6. helyig se tudnánk a huszadikról előremenni. Persze, tudom, Mariota és én köztem meg van a közös pont, az Oregon Ducksos évek, de Andrew Luck is Jim Harbaugh alatt játszott stanfordi pályafutása során részben, mégsem várta senki, hogy a 49ers felcserél érte, ahogyan nem is tették. Egyszerűen elméleti síkon nézve is, több játékos mindig jobb, mint egy játékos. Ezért nem fogunk semmi drasztikusat tenni."

A másik fontos téma az újonnan szerzett irányítónk, Sam Bradford, illetve közvetlen hozzá kapcsolódik a volt irányítónk, Nick Foles. Chip Kelly ezzel kapcsolatban elmondta, nem akarta feladni Folest, ő szerette volna mind Nicket, mind Samet egyszerre a keretében tudni, de erre nem volt lehetősége.

Brandon Boykin nagy közönség kedvenc még a magyarországi Eagles szurkolók körében is, számára nagy év jöhet, hiszen Byron Maxwell melletti kezdő CB poszt kiadó. Boykin bizonyított már a pálya közepén, mint nickelback, de Kelly mindenkit biztosított, meg fogja kapni a lehetőséget, hogy a szélen hozza ki magából a legjobbat, az fog kezdő lenni, aki a legjobb lesz a cornereink közül.

Persze, nem csak a CB a kérdéses a 2015-ös Eagles hátvédsor esetén, Malcolm Jenkins kezdő safety párja sincs meg. Jaylen watkins esélyt fog erre kapni, pedig ő eredetileg CB-nek van számon tartva, ellenben Nolan Caroll marad CB.

Kelly egyébként szót ejtett arról is, a támadósor és a védelem között muszáj volt a több pénzt a védelemre szánnia, így lehet Maxwell fizetése elsőre durva, miközben Maclint anyagi okokból nem tartotta meg. Ugyan nem mondta Kelly, de érthetjük úgy, a védelembe kellenek a jobb játékosok, a támadósort az ő rendszere átlagosabb képességű játékosokkal is liga átlag fölöttivé lehet tenni. Ebben szerepe lehet Darren Sprolesnak, aki tavaly azonnali kedvenc lett, pedig sok játékidőt nem kapott. Ez állítólag változni fog, sokkal kreatívabban fogjuk használni, hiába érkezett DeMarco Murray és Matthews is. Kelly elmondta, tavaly is voltak ötletei, játékai direkt Sprolesra, de nem volt 100% az alacsony futó, valamint Shady McCoyt egyszerűen nem tudta nem sokat játszatni. Említettem a rendszert, ezt Kelly is, de ő máshogyan: "Ez nem a rendszerről szól. Ez a játékosaidról... Úgy kell felépítened minden egyes NFL játékodat, döntésedet, hogy a saját csapatodhoz te igazodj, ne őket kényszerítsd idegen feladatokba."

Az elmúlt időszak kedvenc témája Evan Mathis. A falembert állítólag cserélnék, ha nincs rá megfelelő partner, akkor pedig elbocsájtjuk. Az első kérdés vele kapcsolatban Chiphez az volt, jövőre is Eagle lesz-e Evan. Tömör: "Remélem" volt a válasza edzőnknek. Majd hozzátette, nem árulja Mathist, de Mathis van olyan értékes, hogy önmagában vonzó lehet más csapatoknak.

A bejegyzés folytatódik, a folytatáshoz kattints IDE!

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu