2015 NFL Draft Előretekintő – Oregoni Kiadás - Jake Fisher

Jake Fisher

Poszt: offensive tackle/guard

Méretek: 6-6, 306

Michigani származású játékos, aki a középiskolában még tight endként és defensive endként szerepelt a Michigan-tó partján fekvő kisváros, Traverse City középiskolai csapatában. A középiskolai toborzás során tehetséges prospectnek számított, aki kiváló fizikai képességei révén vonzotta a csapatok érdeklődését. A középiskolai posztja ellenére a legtöbb edző már a támadófalban képzelte el a helyét.

A legvalószínűbbnek az tűnt, hogy valamelyik michigani nagy egyetemet választja, mivel ezek ritkán engedik ki karjaikból a tehetséges helyi játékosokat. Ennek megfelelően szóban már korán elkötelezte magát a Michigan Egyetemhez. Azonban a 2010-es idény végét követően a gyenge eredmények miatt megbukott Rich Rodriguez főedző. Az ezt követő bizonytalanság miatt Fisher is visszavonta az egyetemnek tett ígéretét, és ismét szétnézett az ajánlatok között. A kérői között ezúttal már az államon kívüli csapatok is megjelentek, legkomolyabban a Florida és az Oregon érdeklődött. Ezúttal az utolsó pillanatig várt a döntéssel, és a National Signing Day-en végül az Oregont választotta.

Nem hiába vetette ki rá a hálóját Chip Kelly, már elsőévesként szerephez jutott a támadófalban. Guardként szerepelt a 2011-es szezonban, és csereként a csapat valamennyi meccsén pályára került. A következő évben már a kezdőcsapat tagja lett, és legtöbbször a fal jobb szélén játszott tackle-ként. Szinte rögtön az oregoni támadófal kulcsembere lett, köszönhetően remek fizikai képességeinek és mozgékonyságának. Megszerezte első TD-jét is az egyetemen, amikor 50 yardos sprint után megszerezte a De’Anthony Thomas által elejtett labdát az endzoneban. Neki is jelentős szerepe volt abban, hogy a Kacsa alakulat a harmadik legeredményesebb futójátékot mutatta fel az FBS-ben, négy meccsen is 400 futott yard fölé tudtak jutni, továbbá vezették az első osztályt futott TD-kben.

A 2013-as idényben, egy kivételével a csapat összes meccsén kezdőként lépett pályára jobboldali tackle-ként, és rendszerint ő kapta a legtöbb támadó snapet a falemberek között. Ismét remekelt támadófalban és alaposan benne volt a keze a Virginia, a Colorado és az UCLA elleni 300 futott yardos meccsekben, valamint abban is, hogy az Oregon büszkélkedhetett a legtöbb futott yarddal a PAC-12 konferenciában. Vezették az egész FBS-t meccsenkénti támadó yardokban és pontokban. Nem véletlen, hogy egymás után második évben említésre került a neve a PAC-12 válogatott csapatával kapcsolatban.

 

Végzős évében immár baloldali tackle-ként két meccset hagyott ki sérülés miatt, és ekkor látszott igazán milyen fontos a szerepe a támadófalban. Távollétében a támadófal 12 sacket engedélyezett a Washington State és az Arizona ellen. Ismét dominálták a konferenciát futásokban, és kulcsszerepe volt abban, hogy a Rose Bowlon több mint 300 futott yarddal büntették a Florida State védelmét. 2014-ben már igazán komoly elismerésekben részesült, ezúttal végre bekerült a PAC-12 válogatott első csapatába, és a sportszakírók szervezeténél (FWAA) első csapatos All-American lett.

Nem kétséges, hogy nagyon jól illene az Eagles támadófalába. Legnagyobb erénye a kiváló atletikussága, amivel kiemelkedik a támadó falemberek közül. Lazán, könnyedén mozog, könnyedén fel tud érni a védelem második, harmadik szintjére, és nem okoznak neki gondot a húzások sem.

Jól bírja a nagy terhelést és a tempót, ami nem meglepő egy oregoni falembertől. Tavaly az Utah ellen 90 snapet volt a pályán, és további 6 meccsen legalább 80 játéknál volt fenn. Nagy tapasztalata van a zónablokkolási rendszerben, érti a rendszerre jellemző kombinációs blokkokat, képes az erőt és a rugalmasságot ötvözve, jó technikával végrehajtani a blokkokat. Nem minden esetben döngöli a földbe a védőfal-embereket, de ez nem is feltétlen célja a zónablokkolásnak.

A passzblokkolásban még bőven fejlődhet. Az alapok megvannak, a lábmunkája kellően fürge, és képes lekövetni a passzsiettetők mozgását, de elsősorban a kézhasználatában kell még fejlődnie. Nem támadja elég határozottan az ellenfelet, előfordul, hogy kezeivel nem elég agresszív, és inkább csak kitámasztja a passrushert, nem löki meg elég keményen. Ez az egyetemen még elment, de a profiknál a képzett passz siettetők ilyenkor pillanatok alatt megszabadulnak az OT szorításából, akár sebességük, akár technikák (club, rip, swim stb.) alkalmazásával.

Van benne lehetőség hosszabb távon akár baloldali tackle-ként is, bár a karjainak viszonylagos rövidsége nem ideális a poszton. Azonban ettől még nagyon jó tackle lehet belőle bármelyik oldalon. Ehhez még nem ártana némi izomtömeget is felszednie, ami nem lehetetlen, hiszen magasságához képest jelenleg nem nagy a tömege. Ha az Eaglesnél kötne ki, valószínűleg először guardként kerülhetne pályára, amiben már szintén van tapasztalata. A 6’6-os magasság nem tipikus a guardoknál, de Todd Herremans is elboldogult hasonló méretekkel. Aztán Jason Peters utáni időszakban osztozhatnának Lane Johnsonnal a tackle posztokon.    

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Fotó: bleacherreport.com