Doug Martin az NFL legjobb futója

Doug Martin jön, Doug Martin lát, és Doug Martin győz. A futó 2012-ben robbant be a köztudatba, akkor fura becenevein túl, mint például az “Izomhörcsög”, egy 1450 yardot felvonultató szezont is bemutatott.

Martin abban az évben első körös újonc volt, és a legemlékezetesebb minden bizonnyal az Oakland elleni mérkőzése, ahol 251 yardot és négy touchdownt is szerzett. Miközben 12 alkalommal is sikertelenül próbálták meg levinni a földre. Ez a teljesítménye megmaradt mindannyiunk fejében, és hiába hozta a jó teljesítményeket, egyszerűen nem tudott konzisztens maradni, és vonzotta egyaránt a rosszabb mérkőzéseket is.

Azóta volt két sérülésekkel tarkított nagyon gyenge szezonja. A tavalyi és a tavaly előtti teljesítményét yardok tekintetében idén, már szinte most behozta, és messze még a szezon vége. Jelenlegi 405 yardjával holtversenyben a második az NFL futói között. Matt Forte előzi őt meg míg Chris Johnson és Devonta Freeman hajszál pontosan ugyan ennyit termelt eddig.

Azonban a Pro Football Focus-nál mégis őt tartják jelenleg az NFL legjobb futójának. Mind az alapszakasz ötödik hetét, mind pedig az eddigi egész szezont tekintve. Miután a Jacksonville ellen 123 yardot futott a PFF értékelése 11,5-ös lett. Míg Martin mögött Carlos Hyde végzett, de még ő is jócskán lemaradva, egy 7,1-es minősítéssel. Ezeket a számokat ők elég összetetten és kacifántosan határozzák meg hétről hétre. A futók esetében figyelembe veszik magától érthetően a futást. A running back elkapói, valamint blokkolási képességeit is. Martin összteljesítményét nézve az ötödik héten, a PFF szerkesztői szerint karrierje legzseniálisabb teljesítményét nyújtotta. Jócskán túlszárnyalva azt a bizonyos 2012-es Oakland elleni mérkőzést is.

Jelenleg futó teljesítményét a liga legjobbjának tartják. Blokkolói képességei alapján a negyedik helyen áll a running back-kek között, míg elkapó képességeit a 15. helyre kóstálják.

Ezen számok alapján azt hinné az ember, hogy valami bivaly fal munkálkodik az ifjú Martin előtt. Ám a PFF-nél a támadófal futásblokkoló munkáját is megvizsgálták. És a vasárnapi teljesítmény után is az egyik legrosszabb értékelést kapták a ligában. Tehát ebből arra következtethetünk, hogy Martin saját maga generálja a lehetőségeket a yardok szerzéséhez. Az tény, hogy Martin rengeteget változott ezen a téren az előző két évhez képest. Azt már az előszezon során tudtuk, hogy ledobott pár kilót, átstrukturálta saját felépítését, az edzők is mondtak róla szép dolgokat. De valójában Martin technikája is sokat változott.

Keresi a réseket, ha azon múlik egy kis megtorpanással kivárja azokat. Vagy épp meglepő testi fölénnyel készteti a védőket megadásra, ha pedig úgy alakul, mindezt bemutatja egyetlen play-be sűrítve:

Martin mellett már valóban nagyon nehéz szó nélkül elmenni. Igazán érdekes azonban a szezon vége lesz. Ugyanis az előző, nagy csalódást jelentő két év után egyáltalán nem akart élni a csapat Doug Martin ötödik éves opciójával. Így ha a futó teljesítménye marad, bizony keményen zsebbe kell majd nyúlni a megtartásához. Még egy franchise tag esetében is 11 millió dollárt kéne kifizetni. Ám a Bucs az elmúlt pár évben mutatott regnálását tekintetbe véve. Illetve magát a tényt, hogy az idei holtszezonban szinte a szó szoros értelmében lemondtak a futóról. Egyáltalán nem lenne meglepő ha tesztelni szeretné majd magát a szabadügynök piacon.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com