Visszavonult a rögbiszörny, az Olimpiára készül

Véget ért Jarryd Hayne NFL-es pályafutása. A San Francisco 49ers korábbi running backje egy éve otthagyta a rögbipályát mert minden álma az volt, hogy sikereket érjen el az NFL-ben is. A bemutatkozás megtörtént de az áttörés elmaradt így a játékos visszatér abba a közegbe amelyben jóval nagyobb sikereket ért el korábban.

A futó vasárnap bejelentette, hogy visszavonul a profi futballtól. Elmondása szerint a Fidzsi rögbicsapat felkereste, hogy csatlakozzon az olimpiára készülő keretükhöz és erre a felkérésre nem mondhatott nemet. Hayne pályafutása során már szerepelt az Ausztrál és a Fidzsi-szigetek válogatottjában is így a visszatérésével nem lehet probléma.

"Visszavonulok az NFL-től mert a Fidzsi válogatott felajánlotta a lehetőséget, hogy csatlakozzak az olimpiára készülő keretükhöz és egyszerűen nem mondhattam nemet erre a lehetőségre. Az Olimpiáról egészen gyerekkorom óta álmodtam és ez a lehetőség nagyban hasonlít ahhoz amikor az NFL-hez csatlakoztam."

A 28 éves ausztrál rögbijátékosról már régóta tudható volt, hogy ki szeretné magát próbálni az NFL és az álma tavaly valóra vált. A játékos iránt a 49ers mellett a Detroit Lions és a Seattle Seahawks érdeklődött a legélénkebben. A Seahawks irányítója Russell Wilson Ausztráliában még találkozott is Hayne-el de végig a Lions tűnt a befutónak. A hírek szerint Jim Tomsula személye miatt döntött végül a 49ers mellett.

"A 49ers mindvégig hihetetlenül támogató volt velem szemben és nem tudom eléggé megköszönni az egész szervezet és az edzői stáb támogatását. Különösen hálás vagyok az erőnléti és kondíciós edzőknek, a trénereknek, az orvosi stábnak, a séfeknek, a sajtóstábnak, a merchandise stábnak amiatt a megszámlálhatatlan óra miatt amelyekkel különbözőképpen segítettek rajtam, így én csak a futballra koncentrálhattam. Köszönöm a helyi és a világon levő összes szurkolónak a támogatást. Köszönöm a társaimnak is, különösképpen a futótársaimnak, hogy támogatták az NFL-es kalandomat. Semmi mást sem kívánhatok a csapat számára a következő szezonban mint a legjobbat."

Anyagilag ez egyértelmű visszalépés volt a számára hiszen a National Rugby League-ban milliókat keresett és kétszer is megválasztották a liga legjobb játékosának de itt semmit sem garantáltak a számára. Hayne futures szerződéssel csatlakozott a 49ers-hez de végül beverekedte magát a végső 53 fős keretbe.

"Végül de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a 49ers hűséges és folyamatos támogatását. Az első naptól kezdve támogattál és nem tudom eléggé megköszönni a szeretetet amelyet egy ilyen mélyről jövő srác iránt éreztél. A szerződés felbontva, a társad, a 38-as."

Hayne a tavalyi előszezonban 25 futókísérletből 175 futott yardot (igen jónak minősülő 7 yardos átlag) és 35 elkapott yardot szerzett. Az edzők és a csapattársak is elismerően beszéltek róla, különösen a fizikumát és a sebességét dicsérték.

Az alapszakaszban már természetesen jóval kevesebb lehetőséget kapott és október utolsó napján megváltak tőle. Két nappal később szerződtették a gyakorlócsapathoz és december végén, Alex Boone kiesése után ismét az aktív keret tagja lett.

"Szeretnénk megköszönni Jarryd-nek mindazt amivel a tavalyi évben hozzájárult a 49ers szervezetéhez és közösségéhez. Jarryd tökéletes példa arra, hogy mi mindent el tudsz érni ha tisztában vagy a céljaiddal és minden erődet arra fordítod, hogy megvalósítsd azt. Jogot szerzett a 49ers mezének viselésére és a legjobbakkal szállhatott versenybe. Teljes mértékben támogatjuk Jarryd döntését, hogy valóra váltsa a másik álmát is. Figyelni fogjuk Őt Rióban és további sikereket kívánunk neki." - nyilatkozta a 49ers general managere Trent Baalke.

Hayne az alapszakaszban 8 mérkőzésen lépett pályára, 17 futókísérletből 52 futott yardot (3.1 yardos átlag), 7 elkapásból pedig 27 elkapott yardot szerzett.

(nfl.com, Fotó: twitter.com, foxsports.com, stuf.co.nz, twitter.com)