Nagyító alatt a Giants támadófal

A Bills elleni mérkőzés a támadófal gyenge szereplése miatt volt hangos. Nagy kár érte, hiszen az elmúlt évben javulást láthattunk az egységben. Hogy ez egyszeri kisiklás vagy a valós forma még nem tudhatjuk, de belevetettem magam a mérkőzésbe és kielemezem azokat a játékokat amelyek félresikerültek. Mivel az én időm is véges ezért csak azokat a play-eket fogom megvizsgálni melyeknél Eli Manning is a pályán volt, úgyis ezek az igazán mérvadóak.

1. Play: 2nd & 10 (Q1 12:35) - Full house formáció

Nem a leggyakoribb felállás, a backfielden Rashad Jennings-en kívül Will Tye és Larry Donnell állt fel fullback pozícióba.

Futójáték volt a hívás. A három falembert és az OLB-t felveszik a blokkolók. Tye a B, Donnel pedig az A gapet támadja (kép) és a két linebackert veszik célba. Marshall Newhouse nem vett fel embert, így az 55-ös számú játékosnak egyenes útja volt a futóig.

Itt úgy látszik Newhouse-nak vagy Tye-nak kellett volna őt hatástalanítani, azonban mindketten a második vonalat figyelték. Az eredmény -1 yard. Szerencsére a 3rd downt jól oldotta meg Manning és Beckham.

2. Play: 1st & 10 (Q1 11:27) - I formáció

No huddle, gyorsan jött a snap. 3 WR-s felállás, Donnellel a TE poszton.

Flowers hatástalanította az OLB-t, Hart azonban megszenvedett a DT-vel, Richburg pedig alaposan elnézte a LB-t. Jerry megtartotta az emberét és Newhouse is jól ért fel a másik LB-re. Viszont mit csinált Donnell? Ismét szabad útja volt az 55-ös Jerry Hughes-nak, ez pedig teljesen megölte a játékot.

Nem mondom, hogy a hiba nélkül túlzottan sikeres futást láthatnánk, de 1-2 yardot biztosan hozott volna Vereen.

3. Play: 3rd & 7 (Q1 10:23)

Kép most nem kerül ide, de Jerry false startja után 5 yarddal hátrébb került a labda.

4. Play: 1st & 10 (Q1 5:59) - Shotgun formáció

A felállást nem először látjuk McAdoo rendszerében, Donnel H-back poszton, ahonnan gyakran el is mozog motionben, bár most ez nem következett be. A fal jobb oldala korrektül végezte a dolgát, Hart és Flowers azonban alaposan szenvedett. Igaz Jennings csak kb. fél yardot hozott, de Flowers holdingja miatt 10 yarddal hátrébb kerültünk. Eredmény: holding (Flowers).

5. Play: 1st & 20 (Q1 5:38)

Egy futójátékkal próbálkoztunk I formációban, Donnell azonban motionben a fullback helyére húzódott be. Sajnos a fal összeesett és Jennings-nek semmi helye sem maradt.

6. Play: 1st & 10 (Q1 2:27) - I formáció

Maradt a "jól bevált" felállás 3 elkapóval és a sztár tight end Donnellel.

A játék különlegessége az volt, hogy Hart a snap pillanatában húzó guardként átszaladt a jobb oldalra, Andre Williams azonban az ő eredeti helyét célozta meg. Sajnos a NT jó munkát végzett, de Richburg is hibázott egy kicsit, akire holding miatt repült a sárga zászló. Kicsivel nagyobb odafigyeléssel jó futás lehetett volna ebből... Azt azért jegyezzük meg, hogy Donnell itt sem találta Hughes-t. Eredmény: holding (Richburg).

7. Play: 3rd & 15 (Q1 1:23) - Shotgun formáció

Nehéz helyzet, 15 yardot kellene haladni harmadikra. Vereen jött be running backnek.

Sajnos nem sikerült abszolválni a helyzetet és sack lett az eredmény. Flowers és Hart egy az egyben nem bírt az emberével, de azt is hozzá kell tenni, hogy utóbbinak nem is volt egyszerű dolga a #94-es Jerel Worthy ellen, hiszen a defensive tackle mintha előbb indult volna. Jerry eltüntette az emberét, Newhouse viszont nem tudott Hughes (#55) ellen mit csinálni. A pass rushernek azért kiváló mérkőzése volt még annak ellenére is, hogy minden segítséget megkapott Larry barátunkéktól. A #97-es Corbin Bryant lett volna Richburg által duplázva, de a centerünk inkább Hartnak nyújthatott volna segítséget miután látta, hogy Jerry boldogul a rá bízott feladattal. Eredmény: L. Alexander sack (Flowers).

Összegzés

7 olyan játékot találtam amelyeknél súlyos hibát láthattunk a blokkolni igyekvő játékosoktól. A második negyedben volt még egy play ami nem került be ide, hiszen akkor már Nassib volt a pályán, de Larry Donnell akkor sem volt a helyzet magaslatán. A tight end egyébként sem a blokkolásairól híres, de ezen a délutánon még magát is alulmúlta. Mivel a támadófal sem remekelt, ezért kell a segítség a TE-től is, ne lepődjünk meg azon ha a Jets ellen Will Johnson lesz a kezdő.

Sajnos Ereck Flowers is borzalmas volt. Remek fizikai képességekkel bír, nagyon erős és testalkatához képest jó lábai is vannak, de a technikai hiányosságokat nem tudja leküzdeni. 1/9-es választottként egyértelműen a vakoldalra érkezett és ez is volt a terv vele kapcsolatban, hogy a nehézségekkel teli rookie szezon után a pozícióban tartsák és tovább fejlődjön. Ez sajnos egyelőre nem következett be, büntetést és sacket is összehozott, ennél sokkal de sokkal több kell, különben nem sokáig lesz a vakoldali tackle.

Meglepő volt Weston Richburg gyengélkedése is, aki egy blokot nézett be csúnyán, majd pedig egy holdingot hozott össze. Tavaly centerként Pro Bowl közeli szinten játszott, így miatta nem aggódom, már a Jets ellen biztosan összekapja magát.

Egy-egy hibát láthattunk Marshall Newhouse-tól, John Jerry-től és Will Tye-tól is, ez alapján tehát Bobby Hart volt a legkonzisztensebb játékos a kezdő offensive line-ban. Nem a pozíciójában szerepelt, hanem Justin Pugh-t helyettesítette bal oldali guardként, de a legkisebb probléma vele akadt. Kizárólag ezekről a snapekről beszélek, arról nem mikor tackle-ként kapott lehetőséget.

És hogy pánikolni kell-e? Egyelőre nem. Vannak aggasztó jelek, de Weston Richburg például jóval a képessége alatt teljesített. Justin Pugh felépülése is javítani fog a minőségen. Ami viszont igazán aggasztó az Ereck Flowers játéka, mintha semmit sem javult volna újonc évéhez képest, ugyanúgy jelen vannak a technikai hiányosságai. Pont Richburg illette kritikával több társát is az offseasonban, hogy nem készülnek teljes intenzitással, lehetséges, hogy Flowers-re is célzott? Nem mondok le róla, de ha nem tud változtatni ezeken a problémákon, akkor nem lesz hosszú jövője a profik között. Larry Donnellnek más feladatkört kell találni, mert a mostani szerepre ő alkalmatlan. Miért ő mozog be fullbackbe mikor ott van a padon Nikita Whitlock? Érthetetlen... Nagy feladat előtt állnak edzőink, hiszen össze kell kapniuk Flowers-t, illetve azt sem bánnám ha Hart beverekedné magát Newhouse helyére. Fontos, hogy mindenki egészséges maradjon, mert egy-egy sérülés felboríthat mindent. Érdemes lesz figyelemmel követni a keretszűkítéseket is, biztosan lesz olyan elérhető játékos aki javulást jelenthet. Mindenkinek nyugodtnak kell maradni, mert anélkül nem lesz fejlődés. A játékosoknak sokkal jobban kell kommunikálniuk egymással és a részletekre is jobban oda kell figyelniük. Ha ez bekövetkezik, akkor nem látom akadályát annak, hogy ismét egy top 10 offense-t támogasson ez a fal.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Fotó: gettyimages.com