Matt Ryan az MVP, Khalil Mack a legjobb védő, Dak Prescott a legjobb támadóújonc (az összes díjazott)

Hajnalban megtartották az NFL Honors gálát és kiosztották a tavalyi alapszakasz legjobbjainak járó elismeréseket.

A Super Bowl-ra készülő Matt Ryan duplázott, a Falcons irányítója lett az alapszakasz Legértékesebb játékosa és az Év legjobb támadójátékosa. Az MVP címért szoros "küzdelmet" vártak Ryan és az ugyancsak Super Bowl-ra készülő Tom Brady között. Mint kiderült nem lett szoros a verseny ugyanis Ryan az 50 szavazat felét bezsebelte míg Brady csak 10 voksot kapott. Rajtuk kívül Ezekiel Elliott (6), Derek Carr (6) Aaron Rodgers (2) és Dak Prescott (1) is begyűjtött néhány szavazatot.

Khalil Mack szoros versenyt vívott Von Miller-el és végül egy szavazattal a Raiders linebacker/defensive endje kapta meg az alapszakasz legjobb védőjének járó díjat. Mack 18 míg Miller "csak" 17 voksot kapott. Talán ez volt a legkiegyensúlyozottabb kategória mert akkor is jó helyre került volna a díj ha Aaron Donald, Landon Collins vagy Bobby Wagner kapta volna.

Az Év támadóújoncok kategóriáját uralta a Dallas Cowboys és csak az volt a kérdés, hogy az irányítójuk vagy a running backjük kapja meg az elismerést. Dak Prescott 3.667 passzolt yardot és 23 passzolt TD-t szerzett úgy, hogy csak 4 alkalommal adta el a labdát. Ezekiel Elliott 1.631 futott yardig és 15 futott TD-ig jutott az első profi szezonjában. Végül Prescott kapta meg az elismerést de akkor sem lehetett volna panaszkodni, hogy ha Elliott kapta volna meg a díjat. 

Az Év védőújoncának kategóriája sokkal simább volt. A Draft harmadik helyén kiválasztott defensive end Joey Bosa sokáig nem akarta aláírni az újoncszerződését amivel sokak unszimpátiáját kiváltotta. Nagyon későn állt edzésbe ami miatt féltették, hogy a sztrájkra rá fog menni az újonc szezonja. A kétkedőknek nem lett igaza, Bosa csak 12 mérkőzésen lépett pályára de így is 10.5 sackel zárta a szezont.

Jason Garrett-et választották az Év legjobb vezetőedzőjének. Talán ez volt a leginkább vitatott díj az idén mert sokan kétségbe vonták, hogy miért a Cowboys HC-je kapta az elismerést. Garrett a szavazatok felét megkapta, utána Bill Belichick 14, Adam Gase 6, Jack Del Rio 4, és Andy Reid 1 vokssal végzett. Belichick a szezon legjobb mutatójával zárt, Gase újoncként playoffba vezette a Dolphinst míg Del Rio 14 év kihagyás után játszott playoff mérkőzést a Raiders-el. Ők hárman is megkaphatták volna a díjat de Garrett-nél sincs ez olyan rossz helyen. Az NFC legjobbjaként zártak úgy, hogy a szezon előtt kiesett a kezdőirányítójuk és újonc irányító-futó párossal (bár az igaz, hogy ez nem volt egy tehetségtelen páros) játszották végig az alapszakaszt.

AP Most Valuable Player: Matt Ryan, Atlanta Falcons

AP Offensive Player of the Year presented by Microsoft: Matt Ryan, Atlanta Falcons

AP Defensive Player of the Year presented by Old Spice: Khalil Mack, Oakland Raiders

AP Offensive Rookie of the Year: Dak Prescott, Dallas Cowboys

AP Defensive Rookie of the Year: Joey Bosa, Los Angeles Chargers

AP Coach of the Year: Jason Garrett, Dallas Cowboys

AP Assistant Coach of the Year: Kyle Shanahan, Atlanta Falcons

AP Comeback Player of the Year presented by McDonald's: Jordy Nelson, Green Bay Packers

Built Ford Tough Offensive Line of the Year: Dallas Cowboys

Art Rooney Sportsmanship Award: Frank Gore, Indianapolis Colts

Salute To Service Award Presented by USAA: Dan Quinn, Falcons

Castrol EDGE Clutch Performer of the Year: Derek Carr, Oakland Raiders

FedEx Air & Ground Players of the Year: Matt Ryan, Atlanta Falcons; Ezekiel Elliott, Dallas Cowboys

Courtyard's "Greatness on the Road" Award: Le'Veon Bell, Pittsburgh Steelers

Walter Payton NFL Man of the Year presented by Nationwide: Eli Manning, New York Giants; Larry Fitzgerald, Arizona Cardinals

Bridgestone Performance Play of the Year: Buccaneers wideout Mike Evans' one-handed catch against the Falcons

Pro Football Hall of Fame Class of 2017: LaDainian Tomlinson, Morten Andersen, Jason Taylor, Kenny Easley, Jerry Jones, Terrell Davis, Kurt Warner

nfl.com, Fotó: twitter.com