6-os csomag: DJ Moore ragyogó bemutatkozása

1) Újonc értékelő

Ami a debütálást illeti, DJ Moore bemutatkozása csendes volt. Egy darabig.

A Panthers első körös választása csütörtökön a Buffalo elleni előszezon meccsen arra készült, hogy visszahordja a kezdőrúgást. De az túlment az end zone-on és touchback lett.

Moore-nak csak egyetlen elkapása volt 6 yardért az első NFL meccsén. Egészen a második félidőig, amikor még három elkapással 69 yardot szerzett.

Moore leghosszabb  elkapása a harmadik negyed végén érkezett, amikor az irányító Taylor Heinicke egy 32 yardos passzt adott neki, úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

"Hallottam, ahogy mindenki azt üvölti az oldalvonal mellett: "labda!"." mondta Moore. "Gyorsan megfordultam és arra gondoltam: "Ó, itt jön a labda.""

És miután megcsinálta az irányváltást, Moore ment is a labdáért, miközben megverte az emberét, a cornerback Levi Wallace-t, aki később elhibázta a második szerelést Moore legszebb játéka során:

Nézd meg az útvonalak alakulását a játék során és látni fogod, hogy Moore véletlenül találkozik a pálya közepén a másik elkapóval, Mose Frazier-rel.

Igen, nem így volt tervezve a játék.

"Nem kellett volna ütköznünk," mondta Moore, "de ahogyan a védelem bemutatta magát, az útvonalak között ragadtunk."

Ennek ellenére lehetőség mutatkozott Moore számára, hogy bemutassa az egyik legnagyobb erényét, amely miatt a Panthers az első kiválasztott elkapóvá tette az idei draft során.

"Ezt szoktam csinálni az elkapás után." mondta.

Nem rossz, igaz? Ráadásul Moore még egy facemask büntetést is kiharcolt.

"Ez egy kicsit lelassított." tette hozzá. "Kicsit ideges voltam."

Lehet, hogy ez csak egy játék volt egy előszezon meccsen, de a Panthers biztosan abban reménykedik, hogy ez előjele azoknak a dolgoknak, amikre számítani lehet. Sokkal könnyebb lesz az irányító Cam Newton-nak "kihasználni azt, amit a védelem ad neki", ha az olyan fegyverek, mint Moore, az elkapás utáni játékban is jeleskednek.

"Nem csak ő, de láttuk, hogy Curtis Samuel is megcsinálta, hogy Christian McCaffery is megcsinálta." mondta a vezetőedző Ron Rivera. "Láttuk, hogy Jarius Wright is megcsinálta."

"Olyan srácok vannak itt, akik jól futnak a labdával a kezükben és ez az egyik dolog, amit meg kell tudnunk csinálni - eljuttatni a labdát az ilyen játékosok kezébe és hagyni, hogy megcsinálják a játékot."

2) Wright játéka

Wright-nak csak egy elkapása volt, de az jó nagy - egy 28 yardos, amely megalapozta a Panthers első 2018-as TD-jét.

A játék mindössze 10 yardos lett volna, ha a 178 cm magas, 86 kg-os Wright nem rázza le magáról a 94 kilós cornerback-et, Vontae Davis-t.

"Szerintem Wright sokkal fizikálisabb játékos, mint amennyire azt az emberek gondolják." mondta Rivera.

De az elismerés hiánya olyan dolog, amit az Arkansas-ból származó játékos már megszokott.

"Vidéki fiú vagyok, szóval már megszoktam." mondta Wright. "Nem hagyhatod, hogy a méret alapján ítéljenek meg, vagy hogy bárki azt mondja, túl kicsi vagy. Ez olyasmi, ami az egész életem során végigkísért. Mint mondtam, kemény fickó vagyok, és néha alul becsülnek, mert egy kis srác vagyok. De a legjobbakkal is fel tudom venni a versenyt."

Ahogy korábban már jelezte ezen a héten, Wright úgy véli, hogy a hat év alatt a Vikings csapatánál nem sok esélye volt annak bizonyítására, hogy fel tudja venni a versenyt a nagyobb srácokkal.

"Egy kicsit el voltam tűnve egy darabig." mondta. "Azt hiszem, ezért van az, hogy sokan nem tudnak rólam semmit."

Amit a legtöbben tudnak Wright-ról, az a beceneve, a "Mr. Third Down", amit Minnesotában kapott. Csak a tavalyi év során, 18-ból 8 elkapása is sikeres harmadik kísérletet jelentett. De most abban reménykedik, hogy bővíti a repertoárját.

"Dolgozom az elszakadáson, hogy egy bármikor használható srác legyek." viccelődött Wright, amikor azt mondták neki, az egyetlen csütörtöki elkapása egy második down-os játék volt. "Csak egy harmadik down-os fickó voltam ott. De ez egy új csapat, új kezdetek."

3) Harc a helyekért

Röviddel a keddi spartanburgi edzés után és néhány órával azelőtt, hogy a tesztek kimutattak, Amini Silatolu bal térde súlyosan sérült, Rivera rámutatott, hogy a draftolatlan újonc Brendan Mahon lehet a kezdő bal oldali guard a Bills ellen. Ehelyett azonban Greg Van Roten, a negyedik évét taposó veterán kapott lehetőséget, akit nagyrészt kifelejtettek az Andrew Norwell helyére pályázók közül.

"Azt hiszem, talán az olyan emberek, akik nem kapcsolódnak közvetlenül a csapathoz." mondta Van Roten, amikor megkérdezték, tényleg figyelmen kívül hagyták-e. De azt hiszem, adtak egy esélyt és ezt nagyra értékelem. Ki fogom használni a lehetőséget, amit most kaptam."

Annak ellenére, hogy a tavalyi szezonban mindössze 10 snap-et játszott, Van Roten volt az első szabadügynök, akit a Panthers a tavasszal leigazolt. Azóta a radar alatt mozgott, mint kiegészítő játékos.

Talán még több is ennél.

"Van egy üresedés, amelyet be kell tölteni és ha tudok egy jó előszezont produkálni és képes leszek továbbra is jól játszani, akkor szeretnék én lenni a left guard." mondta Van Roten.

Első pillantásra nem úgy tűnt, hogy megtenné magát a csütörtöki csütörtökön. De még messze nem dőlt el semmi.

Tyler Larsen egy másik veterán, aki a legjobb választás lehet a left guard poszton, ha nem lenne szükség rá centerként. És Mahon sem okozott csalódást, miközben mind a két guard poszton szerepet kapott a bemutatkozása során.

"Nyilvánvaló, hogy a verseny sokkal nagyobb volt ma este, mint az egyetemen, de már megszoktam, hogy balról átkerülök jobbra, tackle posztról a guard posztra." mondta Mahon. "Egy kicsit aggódtam, amikor felmentem, de amikor visszamentem, már emlékeztem rá, hogy ez csak futball és mennyire szeretek játszani."

4) Seymour bizonytalan kezdése

Az este legnagyobb csalódása az első csapat védelme volt, ami lehetővé tette a Bills csapatának, hogy két harmadik down-os játékot is megcsináljanak a 85 yardos nyitó drive közben, aminek a vége TD lett.

"Ez nem elég jó ember. Nem elég jó." mondta a linebacker Thomas Davis. "Sok játékot hagytunk ott. És számunkra, mint védelem, az etalon sokkal magasabb, mint amit odakint megmutattunk."

A cornerback Kevon Seymour egy különösen durva drive-ot kapott, volt egy pass intereference büntetése és három elkapást is engedett, az egyik az Kelvin Benjamin 28 yardos touchdown elkapása volt.

"Amikor nem volt ott Seymour, hitch route-ot futottak. Amikor ott volt, fade route-ot. Ezek nagyon alapvető dolgok." mondta Rivera. "Ez az egyik olyan dolog, amiben Kevon-nek jobbnak kell lennie. Ott volt Kelvin-nel, az elkapó kibillentette, utána már csak üldözni tudta."

A maga részéről Seymour úgy gondolja, hogy Benjamin túl sok testi kontaktust alkalmazott.

"Megragadta a vállvédőmet és a vonal felé húzott. Nem mondom, hogy ezért szerezte a TD-t, de a bíró nem látta. Úgy érzem, meg kellett volna kapnia a büntetést. De azért élsz, hogy megcsinálj egy másikat." mondta Seymour, aki kissé meglepő módon a negyedik negyed végéig játszott.

"Volt néhány játék az elején, amit szeretnék visszacsinálni. De ez része a defensive back-létnek. A csapásokon át vezet az út."

5) Carter folytatta, amit elkezdett

Miután három szerelése (kettő a speciális csapatban) és egy sack-je  is volt, nem meglepő, hogy a linebacker Jermaine Carter mivel találta magát szembe, amikor visszatért az öltözőbe.

"A telefonom megbolondult a családomtól és a közösségi médiától." -mondta az ötödik körben választott játékos.

De Carter elkövetett egy szabálytalanságot is, amiért 15 yardra büntették, amikor megsértette a liga új, a fej használatára vonatkozó szabályát.

"Valószínűleg ez volt a helyes döntés. Valószínűleg alacsonyan volt a  fejem." mondta Carter, aki hátulról érkezett, amikor a korábbi elkapó Kaelini Clay-t a cornerback Corn Elder szerelte. "De én csak próbáltam megszerezni a labdát és játszani, amilyen gyorsan csak tudok."

Gyorsan játszott.

Carter látszólag az egész pályán ott volt, lenyűgöző nyarat produkált, folyamatosan nőtt az ismétléseinek száma az edzőtáborban.

"Az első pár játék során nagyon pörgött bennem az adrenalin, de örülök, hogy sikerült átjutnom ezen. Csak meg akartam mutatni a csapattársaimnak, hogy bízhatnak bennem, amikor fent vagyok a pályán." mondta Carter. "Egész életemben alulértékeltek. Folyamatosan ott volt a teher a vállamon. Mindenkinek szeretném megmutatni - nemcsak a csapattársaimnak, nem csak az edzőknek, mindenkinek meg akarom mutatni, hogy tudok az NFL-ben játszani."

Úgy tűnik, jó úton halad afelé, hogy erről legalább néhány csapattársát meggyőzze.

"Számos játékot megcsinált." mondta Davis. "A srác az egész holtszezon alatt ezt csinálta. Örömmel látom, hogy ezt a formát a pályára is át tudta menteni."

"Még azt sem tudom, mikor volt az első sack-em." tette hozzá a linebacker Luke Kuechly, mielőtt rábukkant volna a rejtélyes emlékére. Az első sack-em talán Kansas City-ben lehetett."

Jah, az újonc évének 13. hetében.

"Szóval sokkal hosszabb időbe telt nekem, mint Carter-nek." folytatta Kuechly.

"Jó a szélén; robbanékony. Jók voltunk, amikor az ötödik körben  megszereztük ezeket a srácokat a linebacker posztra. Ott volt Dave Mayo, A.J. Klein és Carter is. Tehát jó voltunk."

6) Egészségügyi jelentés

A védelem szenvedte el a leginkább figyelemre méltó sérülést a meccs során, amikor a hetedik körben választott linebacker, Andre Smith térdhajlító sérülést szenvedett, a safety Damian Parms beütötte a jobb vállát, a cornerback Ladarius Gunter pedig az agyrázkódás utáni protokollt csinálja.

A secondary már eleve csökkentett létszámú volt, miután a Panthers úgy döntött, hogy az első számú cornerback, James Bradberry nem fog játszani, aki még kedden az edzés végén szenvedett ágyék sérülést. A meccs előtt Bradberry a trénerekkel dolgozott , akik elővigyázatosságból inkább nem engedték játszani.

A várakozásoknak megfelelően a Panthers óvatos volt a center Ryan Kalil esetében is, aki egészséges volt, mégsem volt az aktív keret tagja.

A linebacker Ben Jacobs (ágyék), az elkapó Fred Ross (csípő), a támadó falember Jeremiah Sirles (nyilvánosságra nem hozott) és a defensive end Julius Peppers (váll) ugyan elutaztak, de nem öltöztek be a meccsre. Peppers ennek ellenére részt vett a bemelegítésen, a Carolina továbbra is lassan próbálja újra formába hozni.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu