Amiért a Los Angeles Rams nyeri a Super Bowl-t

Elérkezett az NFL rajongók által legjobban várt nap és hajnalban kiderül, hogy melyik csapat viszi haza idén a Vince Lombardi trófeát. Azt szokták mondani, hogy a támadóegység nyeri a mérkőzéseket és a védelem nyeri a bajnokságot. Ez idén biztosan másként lesz mert nem a legjobb defensek kerültek be a döntőbe.

A Los Angeles Rams Super Bowl részvétele sok vitát kiváltott a Saints elleni Főcsoportdöntőn elkövetett bírói tévedés miatt. A Rams a teljes szezont nézve a játékuk miatt teljesen megérdemelten szerepel a döntőn a történtek miatt azonban mégiscsak kicsit jogtalanul.

A bírók az egész szezonban elég sok mindent elnéztek. Voltak rosszabb döntések is az alapszakaszban de egy hasonló hiba a 10. forduló második negyedében nem kavar ekkora vitát. De ezt inkább hagyjuk is mert itt a döntő így már csak egyetlen lépés hiányzik a végső sikerhez.

A Rams legfőképp a támadóegységében bízhat mert az egység hengerelt az alapszakaszban. Az egység a második legtöbb pontot és összyardot szerezte az alapszakaszban. Passzolt yardokban az 5. míg a futott yardokban a 3. helyen zártak.

A playoffban azonban egy kicsit megtorpant az egység és ugyan 56 pontot szereztek a két mérkőzésükön de az alapszakaszban látottakhoz képest visszafogottabban teljesítenek. A Patriots-al ellentétben fontos lesz, hogy minél több pontot szerezzenek az első negyedben.

A Pats a Super Bowl-okon eddig hétszer 0-zott az első negyedben de a Rams ezt nem engedheti meg magának. A Cowboys és a Saints ellen (összességében) 3-20-as hátrányt hoztak össze. Ezt most engedhetik meg, egy 10 pontos hátrány is megfordíthatatlannak tűnik jelenleg.

Ebben nagy szerepe lesz Sean McVay-nek és az általa hívott játékoknak. A fiatal vezetőedzőnek nem szabad megijedni és konzervatívvá válni. A tavalyi playoffban láthattuk, hogy teljesen más játékokat hívott,máshogyan játszottak mint korábban és nem is sikerült tovább jutniuk. Azt kell játszani ami ide juttatta Őket.

Jared Goff a rájátszásban game manager volt és nem is szabad belemennie rizikós játékokba. Fontos, hogy ne adja el a labdát és inkább rövidebb de pontos átadásokkal dolgozzon. Persze a Pats secondary nem a legütősebb a passz ellen így kis rizikójú hosszú átadást is el lehet engedni.

A futójátékosok majd hozzák a yardokat. Todd Gurley ha egészséges akkor komoly veszélyt jelent a Patriots védelmére. Mellette ott van még C.J. Anderson is aki csak másfél hónapja érkezett de nagyon jól teljesít. A Pats defense viszont jó a futás ellen így döntő lesz, hogy melyik egység tudja majd felülmúlni a másikat.

A támadófalnak meg kell védeni Goff-ot és a lehető legtöbb időt biztosítani a számára. Ez elvileg simán kivitelezhető mert a Pats defense finoman szólva sem jó a pass rushban. A 30 sackjükkel a Giants-el holtversenyben a 30. helyen zártak az alapszakaszban.

A Rams védelmét igen komoly megerősítették az offseasonban így egy kicsit csalódás a teljesítményük. A passz elleni teljesítményükkel a középmezőnyhöz tartoznak de a futás ellen bőven vannak problémák. A földön javulniuk kell mert a Pats futásokkal is szét tudja szedni Őket.

A védőfalban viszont ott van Aaron Donald aki 20.5 sacket szerzett az alapszakaszban. Donald-nak hatalmas része van a pass rushban ugyanis a sackek felét Ő szerezte. Folyamatosan nyomás alatt kell tartaniuk Tom Brady-t és hibára kényszeríteni.

Donald valószínűleg kettőzött figyelem fog irányulni így társainak, pl. Ndamukong Suh-nak jó napja lehet. Persze a Pats egyszer megoldott egy ilyen problémát. A Chargers ellen kizárták a Joey Bosa-Melvin Ingram páros és Brady nagyon hamar megszabadult a labdától.

Ezzel megölték a pass rusht mivel nem volt idejük odaérni hozzá. A linebacker és cornerback sornak így nagy szerepe lesz. Le kell védeniük a rövid passzokat illetve az elkapások után nem engedhetnek sok yardot. Főként James White-ot kell kivenniük ezekből a játékokból.

A Rams védelme az alapszakaszban átlagosan csak 236 yardot engedtek és ennyivel ma is elégedettek lennének. A secodary-nek le kell szednie az elkapókat és ebben nagy szerepe lesz a pass rushnak mert ha sok időt kap Brady akkor képes bárkit megtalálni a pályán.

Összefoglalva McVay-nek úgy kell hívnia a playeket mint eddig és nem szabad megijedni a döntőtől. A Rams szempontjából a futójáték lesz a kulcs és Goff-ot nem kell túlterhelni. A front seven tudja megnyerni a meccset a jó pass rush-al és a futások megállításával. És ott van még a Jolly Joker punter Johnny Hekker aki rövid yardos negyedik kísérletnél nem egyszer sikeresen passzolt. Persze ennyire azért nem lesz egyszerű a dolog.

Fotó: ftwusatoday.com, sportsinside.com, 937thefan.radio.com,