Giants pozíciós áttekintő: futók

Hosszú évekig nem tudtuk megoldani a running back kérdést a Brandon Jacobs-Ahmad Bradshaw páros távozása/visszavonulása után, de Saquon Barkley személyében végre lett egy klasszis játékosunk a poszton. A határ a csillagos ég?

A legjobb újonc támadónak választották tavaly Barkley-t, miután 1307 futott és 721 elkapott yarddal zárt. Hét alkalommal jutott túl a 100 yardos határon és úgy zárt Zeke Elliott mögött a második helyen, hogy magasan nehezebb dolga volt nála. A futómennyiségének kb. a 40 százalékát az első kontakt után tette meg, míg a dallas-i játékostól nem egyszer távol tartották a védőket. Kevin Zeitler és Mike Remmers érkezésével javulhat a futásblokkolás, azonban OBJ távozása után egyértelmű, hogy 2019-től Barkley kapja a legnagyobb figyelmet az ellenfél védőitől. A szignifikáns javuláshoz kelleni fognak az elkapók is, összességében nem tartom azt jó stratégiának, ha egy futóra építjük fel az offense-t. Persze alkalmas erre a running backünk, de ha nem tud Manning hatékony lenni a passzjátékban, akkor köhögni fog a támadójátékunk. Ugyan mindig benne van egy nagy játék Barkley lábaiban, de hét alkalommal kevesebb mint 4 yardos futásonkénti átlaggal zárt, így a big play-ek mellett a jobb kiszolgálásra helyezném a hangsúlyt.

Hozzá hasonló játékos Wayne Gallman, aki lényegesen kevesebb játékidőt kapott az újonc évéhez képest. Őszinte leszek, nem hiszem, hogy túl nagy szerepet szánunk neki, vélhetően Barkley tehermentesítése lesz csak a feladata. A labdát ő is el tudja kapni, de nem fog 3 yarddal az end zone előtt áttörni a védőfalon.

Pontosan ezért érkezett a korábbi dallas-i Rod Smith, aki a futókhoz képest magas tömegével képes lehet erre. Ne várjunk tőle csodát, a rövid yardos szituációk megoldására érkezett, ezért pedig nem kell mélyen a zsebbe nyúlni, nagyon olcsón lehet hatékony játékosokat találni erre a szerepkörre. Szükségünk volt egy ilyen stílusú futóra, remélhetőleg jobb lesz, mint Jonathan Stewart…

Ha mégsem, akkor ott a FB/RB Elijhaa Penny. Nem tudok róla sok mindent elmondani, egy fizikális játékosról van szó, aki becsülettel tette a dolgát. Ha szeretne Pat Shurmur fullbacket alkalmazni, akkor ő lehet az emberünk, ellenkező esetben azonban nem lesz egyszerű dolga megcsípni a rostert.

Na de Paul Perkins-t se felejtsük ám el, aki még mindig a keret tagja. A tavalyi évet sérültlistán töltötte, 2017-ben pedig borzasztóan játszott. Nagy az egyezőség közte és Gallman között, így relatíve kevés esélyt látok a megtartására. Ez egyedül akkor változhat meg, ha vissza tud térni az előszezonban a 2016-ban mutatott formájához.

Van egy draftolatlan újoncunk is Ron Hilliman személyében, aki az NCAA-ben sem tudott maradandót alkotni, három Boston College-en eltöltött év után a Rutgers-nél folytatta. Camp body-nak tűnik.

Egyértelmű a helyzet, Barkley-nak kell vinnie az offense-t. Manning kifelé tart a ligából, Jones újonc, konkurencia pedig természetesen nincs. Minden megvan a korábbi Penn State játékosban ahhoz, hogy a korszak legjobb futójává váljon és akár a tavalyinál is jobb számokat hozhat. Amitől tartok, hogy túlságosan is őt fogjuk erőltetni és a posztjából adódóan mindig benne lehet egy sérülés. Ha ez bekövetkezik, akkor gyakorlatilag vége az offense-nek, mert rá építettünk fel mindent. Azt azonban jó látni, hogy ugyan ultradrágán, de sikerült megoldást találni a RB kérdésre, így legalább ez biztosítva van.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu