Megkezdődött az "igazi" foci!

bearspackers.jpg

A Bears és a Packers nyitó mérkőzésével, melyet a "Csomagolók" 10:3 arányban megnyertek, megkezdődött a jubileumi NFL évad. Mit láttunk, mi a tendencia az idényre? Én személy szerint azt láttam, hogy az NFL védelmei (melyben tendenciát sejtek) egy kis nézőpont változtatáson esnek éppen át. A tökélyre fejlesztett RPO játékok túl nagy teret engedtek a támadók számára és ebben az idényben úgy látom, erre a védelmek válaszolnak.

Az alap tézist, mely szerint a futás megállítása az alap, sutba vágják és egyértelműen a passz levédekezése ellen készítik fel a védelmeket, azon belül is különösen a linebacker sort. Természetesen egy védelem annál jobb lesz, emellett minél jobban állja a sarat a futások ellen, de az alap tézis akkor is a passzok levédekezése lesz. Ezt láthattuk a nyitó meccsen, ahol emiatt mindkét irányító szenvedett. De hát azért jelentkezett a különbség Aaron Rodgers és Mitch Trubisky között, ami ezen a mérkőzésen a döntő faktort mutatta.

Mi a konklúzió a Bucs számára? Todd Bowles érkezésével úgy gondolom ennek az "új" védelmi felfogásnak megfelelő védelmi koordinátor van jelenleg a Bucs ezen posztján. Bowles rendszere is alapvetően a passz levédekezésén alapul. Egyedül a passz rush és a hátsó és közép területek lefedettségének elsőbbsége közötti arány különbség változik mérkőzésről-mérkőzésre.
Mire számíthat Jameis Winston ezek ellen a védelmek ellen? Nos, mivel a Bucs támadófal színvonala hagy némi kivetnivalót, bizonyára nem lesz sok ideje a döntés hozatalra. Tudván azt, hogy Jameis egyébként is hajlamos a rossz döntések meghozatalára, abszolút nem lesz könnyű dolga. Már csak azért sem, mert az egész Bucs offense egy abszolút passz orientált offense. Szinte nulla futójáték erővel. Innen nem várhat segítséget irányítónk. Ebből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy a Bucs offense nagyon komoly kihívások elé néz az idei szezonban.

Mike Evans szerződését immáron harmadik alkalommal strukturálják át, most egy 2 milliós összeget felszabadítva az idei évre. Ez is mutatja mennyire nem állunk jól a cap space-szel idén. De jó hír, hogy a Bucs 2020-ra levegőhöz jut, hiszen a jelenlegi számítások alapján, mintegy 62 millió dollár jut a költekezésre, s ezzel egyenlőre még az élmezőnyben vagyunk, ami a 2020-as szezont illeti.

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com