Felvezető – Előszezon 1. hét: Vikings – Seahawks

Eleget pihent már a szemünk, amely hacsak nem az ismétléseket nézte, NFL-t nem látott már jó ideje. Most ennek vége, mert megkezdődik az előszezon, amely ugyan hivatalosan a Hall of Fame mérkőzéssel már megindult, de most jön a többi csapat is, köztük kedvenceink, akik idén nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a Super Bowl-t.

Nyilván minden csapat úgy indul neki, hogy na majd idén aztán mi nyerünk, de sokan hamar lemorzsolódnak. Nálunk azonban most mindenki egy irányba húz és játékostól, edzőkön át a vezetőkig együtt vallja, hogy idén lehet az a bizonyos év.

Most még csak az előszezon van és ebből sok következtetést nem vonhatunk le, hiszen nézzük meg mi volt tavaly. Mind három meccsünkön kikaptunk viszonylag könnyedén, aztán csak összehoztunk egy kiváló alapszakaszt. De ismerünk példát fordítva is, például a Lions-tól, akik négy meccset hoztak az alapszakaszban, majd győzelem nélkül, 16 vereséggel fejezték be az idényt, bár lehet csak Stafford-ra hajtottak és tutira akartak menni. Apropó Lions, idén a szakértők szerint velük kell majd megküzdenünk a csoportgyőztes címért és talán ezek nem is annyira elrugaszkodott elképzelések.

De vissza a mai meccsre, ami igazából hajnali négykor fog kezdődni, lehet megnézzük. Nagy elemzésekbe nem is kell belemenni, amibe mi úgysem szoktunk, hiszen nem szakértők csak mezei szurkolók vagyunk. Tavaly mind a két csapat részt vett a rájátszásban, nyilván idén is ez a cél a két félnél. Itt ez most még nem az oda vezető út, de sokan bemutathatják a Vikings és a Seahawks oldalán is, hogy érdemes rájuk számítani a küzdelmekben.

A héten kijött az első nem hivatalos depth chart, ami tartalmazott néhány meglepetést, de azért bőven megmagyarázható.

Talán Jordan Addison negyedik számú elkapónak való besorolása váltotta ki a legnagyobb kérdőjelet az emberekben, de lehet ez nem véletlen. Emlékezhetünk a fiatal játékosnak volt egy kihágása a törvénnyel szemben, ami miatt sem a GM, sem pedig a vezetőedző nem volt túl boldog. Persze a játékos elnézést kért és megígérte soha többé nem lesz ilyen (a legközelebbi alkalomig), lehet ennek a besorolásnak egy kicsit nevelő jelzése is van vagy büntető ki hogyan szeretné értelmezni. Lényeg, hogy ezzel neki most sokkal többet kell tenni azért, hogy visszanyerje az edzők bizalmát. Nyilván a képessége megvan, az edzőtáborban jól játszott, sok látványos videót is láthatunk róla.

Ma várható, hogy látni fogunk – ha nem is minden – de jópár kezdőjátékost is, akik max egy félidőt a pályán töltve pörgethetik a játékot. Az előszezon nyilván inkább azokról szól, ahol mondjuk egy poszton kérdéses a kezdő vagy a cserejátékos kiléte, így itt nagyobb lesz a csere-bere. Cousins játékát nem biztos, hogy sokat látjuk majd, de például az újonc irányító Jaren Hall-ét már inkább. A Draft előtt nem jósoltak neki sokat és sokakat az edzőtáborban sem győzőtt meg túlságosan, hogy egy-két év múlva kezdő irányítóként vezesse a csapatot. Voltak akik azt írták, hogy olyan, mintha félne a pályán, bizonytalanok a passzai, pedig a BYU-n nem volt olyan rossz, hogy most elfelejtsen játszani. Meglátjuk, erre is tökéletes az előszezon, mégha sok játékos ellene is van.

Kellenek ezek a meccsek, egyrészt a szurkolókat már ezzel fel lehet pörgetni, másrészt nyilván a csapaton belüli edzéseken nem biztos, hogy ki tud bontakozni rendesen egy fiatal, hogy az ott mutatottak alapján beválogassák a végső keretbe. Na most képzeld el, hogy védő vagy és Jefferson-ra állítanak rá. Maximum csak azt tudják mérni, hogy mennyi ideig tudod késleltetni a labdaelkapást és azt, hogy megverjen egy az egy ellen. Mert igazából a táborban eddig ez volt, Jefferson-t nem tudta senki megfogni.

Persze ott van még. a csere futó kérdése, amelyik posztért most nagy a harc. Mattison dőlhet csak hátra, hiszen őt jelölték meg elsőszámúnak, de azért ő sem lazsálhat, mert láthatjuk milyen könnyen szabadügynökként találja magát az ember még akkor is, ha szerződéssel rendelkező kezdő játékos.

Előretekintve így most ennyi, meglátjuk mi lesz a meccsen. Amit már írtunk, hogy hajnali négykor kezdődik, így az éjjeli baglyoknak tökéletes lehet. Előtte az ért ott van egy Texans-Patriots is bemelegítésnek.

Forrás:

Minnesota Vikings Magyarország

hungarianvikings.com

Fotó: actionnetwork.com