Ezért választotta a Panthers Xavier Legette-et

A Carolina Panthers számára Xavier Legette draftolásának volt értelme – minden szempontból. Fontos volt, hogy egy olyan játékost szereztek, akire szükségük volt és akartak is az új offense-be, és plusz egy évet is nyertek maguknak azzal, hogy egy kisebb üzletet kötöttek, és a 33. helyről a 32. helyre felcseréltek.

Az első kör utolsó és a második kör első választása közötti különbség csak 2028-ban fog megtérülni, amikor is egy ötödéves opcióval megtarthatják a játékost, jelentősen a piaci ár alatt.

“Határozottan fontos.” mondta a general manager Dan Morgan az este egyik nyilatkozatában. “Azt hiszem, ez nyilvánvalóan fontos ok volt arra, hogy feljebb cseréljünk, az első körbe.”

Mivel az elkapók szerződései évről évre robbanásszerűen emelkednek, ez kulcsfontosságú volt. Az Eagles csütörtökön hároméves, 96 millió dolláros hosszabbítást adott AJ Brownnak. És még ha a szupersztár-szerződések jelenleg nem is jöhetnek szóba Legette esetében, az opciós év miatt ez egy megfizethető ötéves szerződéssé válik.

Tehát ha Legette olyan játékossá lesz, amilyennek gondolják, akkor ez a plusz egy év anyagi biztonság valószínűleg meg fogja érni azt az 59 helyet, ami a Buffalónak küldött 141. és a Bills által adott 200. hely közötti különbség jelent.

Így a választás könnyű döntés volt Morgan számára, aki már a draft kezdete előtt beszélt korábbi főnökével, Brandon Beane-nel Buffalóban egy lehetséges cseréről.

De bármekkora segítség is ez, Morgan egy egyszerű tényt említ újra: Legette-et egy olyan játékoskeretbe akarták megszerezni, amelynek szüksége volt playmakerekre.

“Tudjátok, szeretjük Xaviert.” mondta Morgan. “Nem csak mint személy, hanem mint játékos, a képességét, ahogy támadja a labdát, amikor a levegőben van, a képességét, ahogy fut a labdával az elkapás után. Nagy, erős és fizikális. Szerintem rengeteg potenciál van benne. Szóval meg akartuk ragadni a lehetőséget, hogy megszerezzük őt.”

De a gazdasági előnyön túl a Panthers játékoskerete is profitálhat belőle, mert ő itt különleges.

A Panthersnek van néhány elkapója a depth chart élén, akik a kisebbek közé tartoztak Adam Thielen és Diontae Johnson személyében, és a 185 centis, 100 kilós Legette beépítése néhány más lehetőséget is kínál nekik támadásban. Figyelembe véve, hogy Thielen az edzőtáborban betölti a 34. életévét, Johnson szerződéséből pedig még egy év van hátra, ez egy jövőbeli befektetés is.

Egy futni tudó, méretes elkapó (4,39 másodperces 40-es tempó a scouting combine-on) olyan lehetőségeket nyit meg a vezetőedző Dave Canales előtt, amelyek korábban talán nem is léteztek.

“A sokoldalúság hatalmas dolog a számunkra.” mondta Canales. “Jó, ha van egy srác, aki tényleg tud futni, egy srác, aki magasan is el tudja kapni a labdát, egy srác, aki tud vele futni, és különböző módokon eljuttathatod hozzá a labdát. Nagyon sokoldalúan használható. Mindezzel együtt még hosszú út áll előtte. Meg kell tanulnia a mi játékunkat. Meg kell értenie a rendszert, és meg kell találnia, hogyan illeszkedik az egészbe, nem csak a passzjátékba, hanem a futójátékba is. Szóval nagyon izgatott vagyok, hogy a tehetségét beilleszthetjük a támadójátékunkba. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ő is tudja, rengeteg munka áll még előtte.”

Canales az elmúlt években dolgozott nagyobb elkapókkal, DK Metcalf-től kezdve Mike Evansig, de nem akart összehasonlításokba bocsájtkozni.

“Más, mint egy nagy, gyors srác, ő más játékos, egy más típusú játékos.” válaszolta Canales, amikor konkrétan Metcalfről kérdezték. “Nem igazán akarok összehasonlításokba bocsátkozni, de határozottan látok benne néhány vonást. Megvan benne az atletikus képességek ritka kombinációja.”

Canales arra is rámutatott, hogy Legette a South Carolinában egy olyan offense-ben jeleskedett, amelyet az NFL-ben is dolgozó Dowell Loggains (a Titans, a Bears, a Dolphins és a Jets koordinátora is volt) állított össze. És amikor Legette eljött a 30-as látogatására, ezt a támadást részletesen le tudta bontani.

“Ő egy olyan srác, akit ismerek, és elismeréssel beszélt róla, egy profi stílusú offense-ben játszott.” mondta Canales. “És az, ahogyan tavaly használták őt, az lenyűgöző volt. Képes volt mindezt megfogalmazni. Képes volt elmondani az edzőinknek, hogy mit csinált, milyen az offense, és ez az egész nagyon lenyűgöző volt.”

Egyszóval ő egy olyan játékos, aki sok szempontból megfelel annak, amit a Panthers keresett, ami miatt megérte ez a döntés.

Canales azzal viccelődött, hogy pénteken éjfél előtt, ahogy Morgan a telefonoknál dolgozott, olyan volt, mintha a 2000-es évek elején látta volna őt itt linebackerként játszani.

Morgan pedig a rá jellemzően közvetlen módon fejezte ki érzéseit.

“Nagyon kedveltük őt.” mondta Legette-ről. “Mentünk és megszereztük őt.”

Forrás:

Panthers Hungary

panthershungary.com

Fotó: catscratchreader.com