A 2017-es NFL Scouting Combine

A Scouting Combine egy minden évben megrendezésre kerülő esemény egyrészt a draftra jelentkezett játékosok számára. Másrészt pedig a 32 NFL csapat számára is, akiktől orvosi stábok és megfigyelők érkeznek az eseményre.

Idén február 28. és március 6. között kerül megrendezésre Indianapolisban a leendő újoncok képesség és tudásbeli megmérettetése. A különböző feladatokon kívül az NFL csapatok orvosai végeznek vizsgálatokat a kiszemelteken, de lesz elméleti rész is (Wonderlic-teszt), ahol a játékosok IQ-szintjét mérik. Mind ezek mellett a csapatok képviselőinek lehetősége nyílik arra is, hogy interjúztassanak, vagy elbeszélgessenek a résztvevőkkel.

Nézzük azonban a leglátványosabb részét a Combine-nak, a felmérőket.

- 40 yard dash: ahogy a neve is sejteti, ez egy 40 yardos sprint verseny. Minden játékosnak 2 próbálkozása van, a jobbik eredményeket veszik figyelembe. Fontos megjegyezni, hogy mást néznek mondjuk egy elkapónál és mást egy falembernél. Az elkapóknak például sokat javíthat a draft-pozícióján, ha minél kiemelkedőbben teljesítenek ebben a számban. Azoknál, akik meccsenként nem fognak 40 yardos sprinteket levágni (falemberek), ott sokkal lényegesebb a 10 yardos részeredmény.

- 3 cone drill: "L" alakban elhelyeznek 3 bólyát egymástól 5 yard távolságban. A játékosok fordulását és irányváltoztató képességét nézik ebben a gyakorlatban: az "L" alak egyik végétől indulva a következő bólya vonalát kell érinteni, majd visszafutni az elsőhőz. Ezután kívülről meg kell kerülni az "L"sarkát képező bólyát,az utolsó akadályt pedig 8-as alakban kell körbefutni, és visszafutni az első pólyához, kívülről megkerülve a másodikat.

- 20 yard shuttle: a játékosok oldalirányú mozgását figyelik itt. Itt először balra 5, majd jobbra 10 yardot kell futni, végezetül pedig ismét balra ötöt, miközben kétszer megérinti a fordulásakor előtte álló yardvonalakat.

- 60 yard shuttle: hasonló, mint a 20 yardos testvére, itt viszont mindig a kiindulópontra tér vissza a játékos. Ha jobbra mutatja be a gyakorlatot, akkor jobbra indul 5 yardig, majd vissza, aztán 10 yard és vissza, végezetül pedig ugyanez csak 15 yarddal. Összesen ötször kell megérintenie a talajt, és ugyanezt a gyakorlatot természetesen a másik irányba is el lehet végezni.

- Broad jump és vertical jump: előbbi a helyből távolugrás, utóbbi a súlypontemelkedés mérése. Mindkettő a leendő újoncok ruganyosságát teszteli.

- Positional drills: posztokra specializált gyakorlatok együttese. Igazából itt mutatkozik meg igazán jól egy játékos játékintelligenciája, technikája és képességei.

A játékosok mind maguk dönthetik el, hogy melyik számokban indulnak. Az érdekesebbnek ígérkező napok (amerikai idő szerint) március 3. és 4. lesz. Előbbi napon az idei kiemelkedően jó RB felhozatal csillogtatja meg tudását, másnap pedig az irányitók, elkapók és tight endek ügyeskednek majd.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Fotó: baltimoreravens.com

Címkék: scoutingcombine