Crennel hosszútávon is megoldást jelenthet

A hétfői napon Scott Pioli general manager menesztette a Kansas City Chiefs vezetőedzőjét Todd Haleyt. A kirúgás oka a siaralmas, 5-8-as szezonkezdet volt.

Haley 2009. február 6.-tól töltötte be a vezetőedző posztot a Chiefs csapatánál és 19-27-es mérleget ért el. A tavalyi szezonban 10-6-os mérleggel meglepetésre megszerezték az AFC Nyugati csoportjának első helyét a San Diego Chargers csapatát megelőzve. Az idei szezonban már megközelíteni sem tudták a tavalyi eredményeiket, azonban a sérülésektől súlytott csapattal nem is volt ez egy egyszerű feladat. A saját posztjaikon a ligaelitjéhez tartozó Eric Berryt (safety), Jamaal Charlest (running back) és Tony Moeakit (tight end) már szeptemberben elvesztették. Tovább súlyosbítva helyzetüket november 13.-án a kezdő irányító Matt Cassell kéztörést szenvedett. A hétvégi New York Jets elleni 37-10-es vereség volt az utolsó csepp a pohárban. A Chiefs a mérkőzés folyamán 128 yardnyi büntetést szedett össze, amiből 15 yardot maga Haley kapott sportszerűtlen viselkedésért.

Haley helyét hétfőtől a csapat defensive koordinátora Romeo Crennel vette át ideiglenesen. A csoportutolsó Chiefs még elérhetőnek tartja a Playoff-ot és mindezt Crennelel képzeli el. "A Chiefs még nem tekint a 2012-es szezonra" - a general manager Scott Pioli szerint. Továbbá közölte: "Matematikailag még van esély".

Ami igaz is csak nem lesz könnyű kivitelezni és sorsuk nem csak a saját kezükben van. A Chiefs idei Playoff-ba jutásához nekik meg kell nyerni mindhárom hátralevő mérkőzést. Továbbá a Denver Broncosnak három mérkőzésből hármat, az Oakland Raidersnek minimum kettőt el kell vesztenie és a San Diego Chargers sem nyerhet kettőnél többször. Így már tényleg csak a matematikai esély maradt.

Az ideiglenesen kinevezett Romeo Crennel NFL pályafutását a New York Giants csapatánál kezdte 1981-ben mint a speciális egység edzője. 1990-92-ig a Giants védelmi sorának edzője lett, majd ugyanezt a feladatot a New England Patriots csapatánál 1993-96-ig látta el. A Patriotsnál eltöltött három éve alatt Bill Parcells volt a csapat vezetőedzője, így követte Őt a New York Jets csapatához is 1997-ben. A Jetsnél is a védelmi sorral foglalkozott. 2000-ben kinevezték a Cleveland Browns védelmi koordinátorának. 2001-ben visszatért a Patriots-hoz ahol szintén a védelmi koordinátor pozíciót töltötte be. 2005-ben a Cleveland Browns csapatánál megkapta vezetőedző posztot.

Crennel az első két évében mint vezetőedző 10-22 mérleget mutatott fel. A 2007-es alapszakaszt viszont már 10-6-al zárta és épphogy csak lemaradt a Playoffról. Azonos mérleggel a Pittsburgh Steelers mehetett a rájátszásba. A sikeres alapszakasz követően Crenellel a Browns két évvel meghosszabbította a szerződését. Azonban a következő alapszakaszt már csak 4-12-es mérleggel zárták így elváltak útjaik. Két év kihagyást követően a Kansas City Chiefs védelmi koordinátora lett.

Minimum három mérkőzésen bizonyíthat a Chiefs vezetőedzőjeként is, ami nem lesz egyszerű feladat. A Kansas hétvégén fogadja a bajnok és eddig veretlen Green Bay Packers csapatát, majd jövő héten a csoportrivális Oakland Riders csapatát. Az alapszakasz utolsó mérkőzésén, újév napján pedig a csoportelső Denver Broncos csapatához látogat.

A feladat nem egyszerű de Romeo Crennelnek komoly esélye van, hogy a szezon végeztével interjúra hívják a végleges kinevezésével kapcsolatban.

Forrás: nfl.com és wikipedia.org