Grimes vs Lofton - Ki megy, ki marad?

Az idei holtszezon egyik legnagyobb kérdése a vezetőség számára az lesz, hogy a védelem két sztárja közül kit tartson meg. Mind Brent Grimes, mind Curtis Lofton szerződése lejár. Mivel mindketten rendkívül jó teljesítményt nyújtottak, nagy összegekre tarthatnak igényt, ám valószínűleg a Falcons csak egyikük szolgálatait kívánja rendesen megfizetni.

Tehát ott tartunk, hogy van két kiváló defense játékos és mindketten hatalmas összeget emésztenének fel a fizetési sapkából. Mit tehet ilyenkor az ember fia/a csapat GM-je? Van az úgynevezett franchise tag intézménye. Ez lehetőséget biztosít a csapat számára egy, hangsúlyozom EGY játékos esetében egy speciális kontraktus kidolgozására. A tag lényege, hogy az adott játékos az azonos poszton játszó öt legmagasabb fizetésű játékos előző évi átlagfizetését kapja meg egy évre, a következő szezonra.  Mindemellett viszont cserébe a csapat meghatározhatja, hogy milyen draft pickekért lehet elvinni a játékost. Persze tovább lehet bonyolítani, minél magasabb ún. tendert (pl egy elsőkörös esetében magasabb lesz a fizetés szorzója, mint egy harmadik körös tender esetében és ez határozza meg, hogy hanyadik körös pickért/pickekért lehet elvinni az adott játékost) adnak a játékosnak, annál nehezebb lesz őt elhozni, hiszen ez elriasztja a potenciális kérőket.

Tehát az egyik játékost tudnánk magunkhoz kötni egy ilyen egyéves szerződéssel, de a másik játékossal vagy minél hamarabb meg kell egyezni, vagy szabadügynök lesz és búcsút inthetünk neki. Logikus lépés lenne azzal a játékossal aláíratni (persze ha akarja, hiszen ez nem kötelező) a tag szerződést, akivel macerásabb lehet a gyors megegyezés egy új, hosszútávú szerződésről. Jelen esetben én azt mondom, tageljük Loftont. Ő sokkal fontosabb láncszeme a csapatnak, egy igazi csapatvezér, hangadó az öltözőben és nem mellesleg, nekem szimpatikusabb is a hozzáállása. A tag segítségével bőven lenne idő kidolgozni egy mindkét fél számára elfogadható, sokéves szerződést.

Grimes, nos vele próbálhatunk egyezkedni, de valószínűleg úgyis marha sok pénzt kérne, amit Dimitroffék (szerintem) nem fognak megadni, így mehet szabadügynöknek, aztán hátha valaki kifizeti neki a csillagászati összeget.Grimes játékát nagyon bírom, de az amit a legutolsó "meccsén" művelt, hát számomra gyomorforgató volt. Ugyanis a Giants elleni playoff meccset nem vállalta, mivel egy kisebb sérüléssel bajlódott. Egy playoff meccsre még a félkezű-féllábú játékosok is összekapják magukat. De nem, ő nem, mert nem akarta kockáztatni, hogy újra rásérüljön a korábbira és ezzel elessen a nagyösszegű szerződés lehetőségétől. Hiszen ki akarna egy sérült (esetleg súlyosan sérült) játékosnak egy vagyont kifizetni (lásd P. Manning példáját, már ha lesz belőle példa). Szóval Grimes nem akart játszani, nem is játszott, részemről leírta magát, mehet a levesbe!

Hogy miért mondanék le ilyen könnyű szívvel az egyik meghatározó cornerünkről? A válasz egyszerű: csak meg kell nézni az idei FA piacot, hogy milyen cornerbackek lesznek igazolhatóak. Az elmúlt évekhez képest a lista igencsak remek emberekből áll: Stanford Routt (Raiders), Cortland Finnegan (Titans), Brandon Carr (Chiefs), Tracy Porter (Saints), Carlos Rogers (49ers), Terrell Thomas és Aaron Ross (Giants), Eric Wright (Lions). Közülük egy-két játékos megkaphatja a franchise tag-et, szóval ők majd felejtősek lesznek, de biztos hogy maradni fog jó játékos is a piacon és akkor Grimes mehet, amerre lát. (A CB-k listáját a PFT rakta össze.)

Forrás:

Az Atlanta Falcons magyar blogja - dirtybirds.blog.hu