Miben javulhatunk vasárnap?

A Falcons elleni 0 pont után mindenkiben megfogalmazódtak a kérdések, hogy minek köszönhetõ az, hogy pont nélkül zártunk Atlantában. Kis odafigyeléssel egy ideig könnyen látótávolságban maradtunk volna ellenfelünkkel, a különbség azonban kijött volna a végén. Most következzenek azok a területek, amelyekben mindenképp javulni kell vasárnap.

Ball security

A csapat egyik nagy erõssége a remek turnover mutató volt. Stevie Brown igazi ballhawk és Corey Webster is összegyûjtött már néhány interceptiont. Ezen kívül a fumble-k gyártásában sem állunk rosszul, bármikor képesek vagyunk kicsavarni az ellenfél kezébõl a labdát. Legutóbb sajnos ennek az ellenkezõje történt, Manning két INT-je mellett egyszer Lumpkin is elveszítette a labdát. Ennek nem szabad megismétlődnie, az ellenfelet kell belehajszolni a turnoverekbe. Ami pedig igazán fontos, a labdaszerzés után pontokat is kell szerezni, különben semmit nem ér a bravúr.

Playhívások

A vereség nemcsak ezen múlott, de a 0 pont kétségtelenül igen. Gyakorlatilag fejetlenül rohantunk neki a 4th down kísérleteknek egy gyenge napot kifogó offense-zel. Ehhez persze kellett a beszedett hátrány és a kihagyott mezőnygól is. Sokszor magát a játékot sem értettem. Bejött néhány futójáték és utána sorozatban ezt erőltettük. Shotgunból...Számos kiváló elkapó van a rosteren, miért nem lehet hívni egy play actiont? Egy ilyen játékhelyzetben akár 30-40 yard is szerezhető lenne ezzel a hívással. Az embereink megvannak, Nicks és Cruz akár emberrel a nyakán képes az egész pályán végigfutni, Hixontól is láthattunk már hosszú elkapásokat, sőt ne adj isten elővehetjük akár Jernigant is. Önmagában a shotgunból futás sem lenne rossz ötlet 3rd & shortnál, de már az ellenfél szurkolója is ezt várja, nemhogy maga az ellenfél. Legutóbb a kreativitást is hiányoltam. Emlékezzünk mi történt a bye week után a Packers ellen. Bradshaw egy fake end around után szerzett majdnem TD-t félpályáról. Ez a play egyébként már tavaly is alaposan bejött az Eagles elleni elsõ mérkõzésen. Gilbride playbookjának állandó tartozéka a direct snap (mikor nem a QB, hanem a RB kapja meg egybõl a labdát), ez is felhasználható lenne. Idén láttunk már pistol formációt is, igaz a kreativitás jócskán elmaradt a Redskins-nél látott option playekhez képest. A sokszor emlegetett play action azonban elférne itt is, az ellenfelet alaposan össze lehetne zavarni. Az átadást megkaphatná a RB, aki lábon hozna hasznos yardokat, vagy a hosszú átadást váró elkapó.

Lyukas kéz és őrzött célpontok

Elkapóinkat ez a két probléma gyötri már a szezon kezdete óta. Victor Cruz egy gyenge mérkőzéssel kezdett, mikor több labdát is elejtett. Utána a játék minden terén hozta képességeit, de a labdaejtések megmaradtak játékában. Az alapszakasz végéhez közeledünk, nem szabad már hibázni! Szintén Cruz említette meg, hogy amiben nagyon kell fejlődnie, az a védőktől való elszakadás, hiszen most már ő a csapat legjobb WR-e és a legjobb cornerbackekkel kell farkasszemet néznie. Az 1000 yard összejött már neki, de néhány mérkőzésen igencsak szenvedett és a Falcons ellen sem volt régi önmaga. Nicks szezonját elvitték a folyamatos sérülések, ahogy Hixonnak is ezzel kellett küzdenie. Rueben Randle nem véletlenül lett második körös. Az csak mese, hogy első kört ért, valójában 2. körös értékkel bírt (igaz így is csúszott!) és egyelőre sajnos ezt bizonyítja, hiszen egyre kevesebbet van a pályán. Barden és Jernigan pedig nem tudom kicsodák, őket bemutathatná valaki.

Futás elleni védekezés

"Ellenünk még öreganyám is 100 yardot futna" hangozhatna el a gúnyos kijelentés akármelyik szurkolótól és az az igazság, hogy nem járna távol az igazságtól. Hajlamosak vagyunk ezt a problémát rögtön a linebacker sor nyakába kenni, de ne feledjük, hogy a defensive line feladata nemcsak a pass rush-ból áll és ezért alkalmaznak a csapatok olyan pufifánkokat mint Linval Joseph, hogy már ők megfogják az ellenfél futásait. JPP is erre panaszkodott, hogy ne is várjunk annyi sacket, hiszen az elsődleges feladat a futójáték megállítása lenne, passzra csak azután váltana az ellenfél. Legközelebb Ray Rice-szal kell szembenéznünk, aki a liga egyik legjobb futója. Ha sikerül kicsit megfognunk már nagyobb eséllyel megyünk neki a mérkőzésnek.

Visszahordások

A Saints ellen David Wilson visszahordóként is remekelt, sőt Jerrel Jernigan is bemutatott egy szép returnt. Legutóbb sajnos ez nem jött össze és rendre rossz mezőnypozícióból indulhattunk. Ugyan nem várok New Orleans elleni teljesítményt, de egy-egy 30-40 yardos visszahordásra nagy szükség lenne. A potenciál megvan játékosainkban és ha megkapják a blokkokat is, akkor bármire képesek lehetnek. A félpályáról indulva pedig már 20-25 yard megtétele is elég a pontszerzéshez...

Kihagyott mezőnygólok

Persze ehhez kell az is, hogy Lawrence Tynes értékesítse a field goalokat. Rúgónk remekül szerepelt az idény közepéig, az utóbbi mérkőzéseken azonban rendre hibázott. Nem tudom mire vélni ezt a teljesítményt. Ugyan eddig erőn felül teljesített, de ilyen rossz szériája nemigen szokott lenni. Ugyanakkor még így is ő értékesítette a legtöbb mezőnygólt, de pontossága alaposan visszaesett. Innentől pedig nincs helye a hibának...

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants