Beharangozó: Packers - Vikings

Mint szokták mondani, egy új bajnokság kezdődik.

Szombaton elkezdődik a 2012-es idény rájátszása. Legnagyobb örömünkre a Minnesota Vikings is résztvevő csapat, így még most nem az évértékelő cikkünk következik, hanem a Wild Card mérkőzés beharangozója.

Hatalmas játékkal az alapszakaszban 10-6 -os mérleget ért a Minnesota Vikings és az utolsó fordulóban a Packers ellen kiharcolta a jogot, hogy ott lehessen a 2012-es rájátszásban.

Szezon előtt ezt senki nem hittel volna és nem is várták volna el. Zygi Wilf, a Vikings tulajdonosa azonban azt mondta, hogy csoportgyőztesek leszünk. Nos ez majdnem be is jött neki, hiszen a Packers-nek, akik előttünk végeztek, nekik csak 1 győzelemmel van többjük, mint nekünk.

Január 5-én helyi idő szerint este 7 órakor harmadik felvonásához érkezik a Vikings-Packers párharc.

2004 után ismét találkoznak egymással a felek, ismét a Lambeau Field-en és ismét a Wild Card körben. Érdekesség, hogy 2004-ben is a Packers 3., a Vikings pedig a 6. kiemelt volt a főcsoportból csakúgy, mint most. Akkor sikerült megverni a sajtfejűeket, most azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

A múltheti alapszakaszzárón kiválóan helytálltunk és felnőttük a feladathoz, ennek eredmény, hogy most itt vagyunk. Az egész csapat kitett magáért. Természetesen voltak egyéni teljesítmények, amelyek előrevitték a csapatot. Megemlíthetjük Peterson és Walsh bravúros játékát, de Ponder és Griffen is megérdemli a dicsérő szavakat. Természetesen a csapat egyként nyert és teheti meg ezt szombaton is.

Kíváncsian várjuk mit fog hozni a nyílt meccs. A Lambeau Field ugyanis nyitott és Wisconsin államban a telek hasonlóan hidegek és zordak, mint Minnesota-ban.

A mérkőzés napjára a találkozó alatt várhatóan -5 és -9 fok körül lesz a hőmérséklet és ónos szitáló eső lesz, de hó is előfordulhat. Ez nem nekünk kedvez, bár északi csapat vagyunk, de mi dome-ban játsszuk mérkőzéseinket hazai pályán. Tehát nem a Packers-el, hanem az időjárással is meg kell majd küzdenünk.

Az a tény viszont tényleg mellettünk szólhat, hogy a Packers ki akarta harcolni a pihenőhetet és ezért mindent meg is tettek a múlt vasárnap, mi mégsem hagytuk magunkat legyőzni. Ez erőt adhat a folytatásra.

Legnagyobb fegyverünk most is a futójáték lehet, de Ponder múlthetét elnézve a passzjátékunk is rendben lehet. Bár Ponder a héten könyöksérülés miatt csak korlátozottan edzett és kérdéses a játéka, de valószínű, hogy játszani fog. Ponder kiesése talán most érvágás lenne a csapatnak még akkor is, ha nem a legjobb irányítóról van szó, viszont az utóbbi meccsen jól játszott, kár lenne ha kiesne. Bár kiesésével sokak vágya teljesülhetne és Joe Webb vezethetné a Minnesota-i alakulatot. Esetleg még ott lehetne az újonc McLeod Bethel-Thompson, akit idén még csak az előszezon meccseken láthattunk és úgy volt, hogy a keretszűkítésnél távozik, ám mégis neki szavaztak bizalmat Rosenfels-el szemben. Mindenesetre érdekes lenne, hogy az első NFL meccse mindjárt egy playoff lenne. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Adrian Peterson továbbra is alhasi fájdalmakkal küzd, ennek ellenére vasárnap kezdő lesz és tovább repítheti csapatát kiváló teljesítményével.

A meccsen náluk egyetlen olyan játékos van, aki még Ponder-nél is kérdésesebb. Antoine Winfield kézsérülése mér több hete hátráltatja őt az edzésekben és a meccseken sem bír emiatt végig ott lenni.

Winfield esetleges pótlására Frazier 3 emberrel próbálkozik. Josh Robinson, Marcus Sherels és az utóbbi időben több lehetőséget kapó, ám azt nem kihasználó A.J. Jefferson lehet Winfield pótlása. Szerint Josh Robinson-t vagy Marcus Shelers-t kéne erőltetni, mert Jefferson-on nagyon sok játék megy el. Nem fogja olyan jól az emberét és rengeteg elkapás történik mellette.

A Packers oldalán igazán nagy hiányzóra nem lehet számítani, egyedül James Starks játéka kérdéses, de a többieké mind várható.

Ha meg akarjuk nyerni a mérkőzést, akkor a védelmünknek elő kell rukkolni egy nagy teljesítménnyel. Leginkább a passz elleni védekezést kéne fejleszteni, mert ha Rodgers belekezd, nem biztos, hogy megállíthatjuk a játékát. Hibába kell hajszolni az irányítót és minél több labdát szerezni.

Everson Griffen az utóbbi időben szépen és eredményesen játszik, több mint valószínű, hogy ismét sokat fog a pályán tartózkodni. Az ő munkája egyértelműen az irányító letámadása. Egy hete karriercsúcsot jelentő 3 sacket ért el és 4 tacklet is szerzett mellette. A másik oldalon Jared Allen játékára van nagyon nagy szükségünk hasonló szerepkörben.

A mérkőzés kulcsfontosságú feladata Rodgers hatástalanítása, mert a Packers futásból nem nagyon eredményes.

A speciális egységben nem a visszahordások fogják eldönteni a találkozót, hanem inkább a rúgók teljesítményei. Ha ezt nézzük, akkor Blair Walsh sokkal jobb Mason Crosby-nál. Azonban sokan találgatnak arról is, hogy Walsh eddig olyan helyeken érte el ezt a teljesítményt, ahol nem volt ennyire ideg és szél sem és talán Wisconsin-ban nem fog úgy menni a lövés mint eddig.

Már egyszer szerepeltünk a idén a Lambeau Field-en, akkor Walsh kihagyott egy mezőnygól, de értékesített két extra pontot. Az azóta már NFL rekorder rúgó tapasztalatokat merített és reményeink szerint a hideg és az esetleges szél sem fogják teljesítményét befolyásolni.

A múlthéten volt egy pár bírói tévedés a mérkőzésen és rendszerint a Packers javára. Azokat a bírókat már nem látjuk a rájátszásban és csak bízni tudunk, hogy nem a játékvezetőkről fog szólni a szombati rangadó.

A meccs magyar idő szerint vasárnap hajnali 2 órakor kezdődik, amit Magyarországon a SportTV és az ESPN America is közvetít, de természetesen akik nem rendelkeznek egyik adóval sem, azok számára a meccs előtt biztosítunk stream-et, még magyar nyelven is.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com