Jön a végső harc a Super Bowlért, a rekordokért

A hétvégén a főcsoportdöntőkkel folytatódik az NFL rájátszása, amelyeknek a győztesei február 3-án New Orleansban a Super Bowlon találkoznak majd egymással.

Elsőként a Nemzeti Főcsoportban (NFC) az első és a második helyen kiemelt csapat, azaz az Atlanta Falcons és a San Fransisco 49ers meccsét rendezik meg. A Falcons a legutóbbi fordulóban őrült mérkőzésen (30-28) búcsúztatta a Seattle Seahawks együttesét. A 49ers pedig a 2010-es bajnokot, a Green Bay Packerst győzte le (45-31) viszonylag simán, fiatal, másodéves irányítója, Colin Kaepernick rekordot jelentő futóteljesítményének (181 yard) is köszönhetően.

Az ötszörös bajnok San Fransisco 1994 után juthat ismét a fináléba, míg az Atlanta 1998 után története során másodszor játszhatna a Super Bowlon.

Az Amerikai Főcsoportban (AFC) megismétlődik a tavalyi finálé, azaz a Baltimore Ravens a New England Patriots bostoni otthonába látogat. A Patriots a Houston Texans felett aratott sima győzelemmel (41-28) jutott tovább az előző fordulóból, igaz, a liga egyik legjobb elkapójának, a tight end Rob Gronkowskinak eltört a karja, így számára befejeződött az idény. Ezzel szemben a Ravens az első helyen kiemelt Denver Broncos otthonában elképesztően izgalmas mérkőzésen (38-35), Justin Tucker második hosszabbításban értékesített mezőnygóljával nyert és jutott a főcsoportdöntőbe.

A két csapat tavaly rendkívül szoros csatát vívott egymással. A Patriots 23-20-ra vezetett, de néhány másodperccel a vége előtt a Baltimore mezőnygólkísérletet végezhetett el, akkori rúgója, Billy Cundiff azonban elhibázta a "kötelező gyakorlatot", ami a Patriotsnak jelentette a Super Bowl-belépőt.

Ha a New England megnyeri a találkozót, akkor irányítója, Tom Brady NFL-rekordot állít fel, öt Super Bowl-részvétellel ugyanis jelen pillanatban holtversenyben áll az élen John Elway-jel. Bradyhez hasonlóan Bill Belichick, a Patriots edzője is hatodik Super Bowl-szereplését érheti el, amivel beérné az örökranglista első helyén álló Don Shulát.

Érdekesség, hogy a háromszoros Super Bowl-győztes, kétszeres Super Bowl MVP (legértékesebb játékos) Brady karrierje során hét alkalommal vezette csapatát a Ravens ellen, ezek közül ötöt megnyert, ugyanakkor minden NFL-csapatot beleértve a Baltimore ellen van a legrosszabb egyéni statisztikája 13 éves pályafutása során. A Ravens ellen Brady mindössze 58,6 százalékos pontossággal passzolt, ráadásul ez az egyetlen gárda, amely ellen többször adta el a labdát (interception, 8), mint ahány hatpontos gólt érő átadást (touchdown, 7) jegyzett.

A Ravens oldalán továbbra is az a kérdés, hogy Ray Lewist, a gárda 37 éves klasszis védőjét vajon utoljára látják-e a szurkolók, korábban ugyanis bejelentette, hogy a szezon végén befejezi pályafutását.

NFL
A Főcsoport-döntők programja (magyar idő szerint)

Amerikai főcsoport (AFC):
New England Patriots (2.)-Baltimore Ravens (4.), hétfő 0.30

Nemzeti főcsoport (NFC):
Atlanta Falcons (1.)-San Fransisco 49ers (2.), vasárnap 21.00

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: sportsvideo.org, livesportsmedianews.blogspot.com