Átalakulóban a Giants offense?

Talán több Giants szurkolóban is felmerült már ez a kérdés. A vezetőedző Tom Coughlin igyekszik egyfajta egyensúlyt fenntartani támadó oldalon, de lehet ezen némileg változtatni kell majd, hiszen olyan játékosaink vannak a keretben, akik lehetővé teszik a passzjátékok számának növelését. A Victor Cruz és Hakeem Nicks alkotta páros egy évig még mindig riogatni fogja az ellenfelek secondary-jét. Rueben Randle hatalmasat lépett előre tavalyhoz képest és egyértelműen feljött a harmadik helyre a rosteren. Louis Murphy új ember, de még nem volt dolga ilyen klasszis elkapóval, mint Manning.

Irányítónk kihozhatja a játékosban lakozó maximális potenciált. Jerrel Jernigan szintén nagy "playmaker ability-vel" rendelkezett, de egyelőre nem tudta megmutatni, hogy a szegény ember Percy Harvinja lenne. Ramses Barden kapott egy újabb esélyt és az offense ismerete miatt nagy esélye lehet a rosterre kerülésre.

Szerencsére a futók oldalán sem állunk rosszul. David Wilson a napokban nagy dicséretet kapott Tiki Barbertől, aki szerint hozzá hasonló karriert produkálhat tavalyi első körös választottunk. Andre Brown remek munkát tud végezni a goal line szituációknál. Michael Coxtól sokat vár az edzői stáb, míg Da'Rel Scott is előrébb léphet a ranglétrán. Ryan Torainről se feledkezzünk el, neki is lehet esélye a rosterre kerülésre.

A sok pozitívum ellenére számos kérdéssel állunk szemben a RB-k oldalán. Wilson egyelőre csak a labda cipeléséhez ért igazán, de a futók játéka nem csak ebből áll. Nem ő a legjobb kezű running back, de láthattunk már tőle szép elkapást, ezzel nem hiszem hogy probléma lenne. Korábban sem Jacobs sem Bradshaw sem erről volt híres. Komolyabb kérdés blokkolási képessége, a hírek szerint ez volt az egyik ok tavalyi mellőzöttségének. Andre Brown eddig képtelen volt egyetlen évet is egészségesen végigjátszani. Újonc évében rögtön IR-re került, tavaly pedig lábtörés miatt dőlt ki a szezon közepén. Tartósságát mindenképp bizonyítania kell. Scott eddigi mellőzöttsége is nagy kérdés, maximum 3rd down back lehet belőle, ha nem esik ki a kezéből a labda.

Az is kérdés a támadófal mennyire tudja támogatni a futójátékot. Összességében nem nyújtanak rossz teljesítményt, de a mostani alakulat jóval gyengébb a korábbi Diehl-Seubert-O'Hara-Snee-McKenzie ötösnél. Érkezett Justin Pugh, aki már újonc évében is kezdő lehet. Eric Herman szintén hosszú ideig rosteren maradhat, annak ellenére, hogy a hetedik körben érkezett. A sérülékenység sajnos az OL-t is elérte. Will Beatty nem sok teljes szezont tudhat magáénak, a Baas, Snee, Diehl hármas pedig operáció után lábadozik. Egyikük sem fiatal már, így a beavatkozások jelenthetnek némi kockázatot. Azt is hozzá kell tenni, hogy Manning a liga egyik legszívósabb játékosa, egy meccset sem hagyott még ki és kiválóan mozog a zsebben.

Tavaly középszerűen teljesített az offense és a korábban emlegetett egyensúly volt a jellemző az alakulatra. Futójátékban a 14-dik, míg passzjátékban a 12-dik helyen zárt az egység. Az idény közepén volt néhány mérkőzés mikor a passzjáték totális csődöt mondott, de ezen kívül nem volt probléma. Érdekes összehasonlítani a statisztikákat a 2011-es évhez. Ekkor tökutolsó futójáték mellett az ötödik helyen zártunk a passzok terén. Mi lett az eredmény? Super Bowl.

Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a sikeres passzjáték elősegítője a futójáték lehet. Egy-egy jó futás után egy play action után elengedett hosszú átadás gyilkos tud lenni. Minden a támadófalon fog múlni és azon, hogy mennyit engednek az ellenfeleknek. Ha kellően tudják támogatni a futásokat is, akkor nem lesznek számottevő változások. Ellenben ha újra a 2011-es forgatókönyvet láthatjuk, akkor idény közben nem árt majd egy "finomhangolás", amely még jobban Manning kezébe adja a kulcsot.

Nem titkolom, rettentően kedvelem a hatékony passzjátékot és ennek megvalósulására esély is van. A running backekből nagyon hiányzik a tapasztalat, Bradshaw távozása miatt át kell vennie valakinek a vezérszerepet. Ugyanakkor van két klasszis elkapónk (Cruz, Nicks), egy remek szezont lehúzó tight end (Myers), egy nagy reménység (Randle) és egy veszélyes célpontunk is (Murphy). Úgy gondolom egy ilyen elkapósort illik foglalkoztatni és ezt meg is fogjuk tenni. Ha a védelemben ismét megmaradnak a lyukak, akkor megint Manningnek kell majd hoznia a mérkőzéseket, amihez az állomány meg is van. Nem egy run and shoot offense-t szeretnék látni, de azt ne várjuk, hogy Wilson és Brown is 1000 futott yard felett zár majd...

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants