A 3-4-es védelem

Jelen esetben értelemszerűen arról van szó, hogy a védőfalban 3, a linebacker sorban pedig 4 játékost számolhatunk össze. A következő csapatok alkalmazzák ezt a védelmet: Cleveland Browns, San Diego Chargers, Green Bay Packers, Baltimore Ravens, Buffalo Bills, Arizona Cardinals, Indianapolis Colts, Kansas City Chiefs, New York Jets, San Francisco 49ers, Pittsburgh Steelers, Washington Redskins, New Orleans Saints, Philadelphia Eagles és Houston Texans.

A Ravens egy hibrid rendszert használ. A Green Bay 2009-ben váltott, míg a Colts tavaly Chuck Pagano érkezésével. Csoportunkban az Eagles váltott 3-4-re.

Két nagy fajtáját különböztethetjük meg a védelmi szisztémának. Mindkettő szorosan kapcsolódik a passzjátékok ellen alkalmazott coverage sémákhoz. Az első változatnál a mérkőzés nagy részében a külső linebackerek az ellenfél irányítóját rohamozzák. A védelem leginkább Dick LeBeau nevéhez köthető, de néhányan Joe Colliert is emlegetik, aki a Broncos-nál alkotta meg anno a 3-4-t. Az 1970-es években a Miami Dolphins passz szituációknál negyedik linebackerként bevetette Bob Mathesont. Ez volt az "53 Defense". Kulcsszituációknál az elvileg blitzelő LB a flat zónát felügyelte, a túloldalon pedig a defensive back blitzelt. Ez a zone blitz (néhány éve Bill Sheridan ezt próbálta nálunk megvalósítani meglehetősen kevés sikerrel...).

A ligában a Chicago Bears az egyetlen csapat, amely még soha nem alkalmazta a 3-4-es védelmet. A Washington Redskins pedig csak 2010-ben használta először Jim Haslett által. Különböző fajtáját, a 2-4-5-t és az 1-5-5-t is alkalmazták másolva a Steelers-t. A pittsburghiek 1982 óta használják ezt a rendszert, de 2001-ben ők voltak az egyedüliek. Ennek ellenére a legjobb védelem az övék volt, ennek is köszönhető az elterjedése. Persze kérdés mennyi olyan játékos jön ki az egyetemről, akik beleillenek ebbe a rendszerbe...

A Miami Dolphins nyert először Super Bowlt 3-4-es védelemmel 1972-ben. 1980-ban mindkét résztvevő csapat (Eagles, Raiders) ezt a védelmet alkalmazta. Néhány évvel később csapatunk is remekelt ezzel a sémával elsősorban Lawrence Taylornak köszönhetően.

Defensive line

"A nose tackle és a belső linebackerek akik a legfontosabbak. De ha végignézel a védelmen, a legfontosabb a nose tackle." -Joe Collier.

A védőfal a nose tackle-ből és két defensive endből áll. Ezek a DE-k jóval nagyobb méretűek, mint 4-3-as társaik és legtöbbjük mint defensive tackle érkezik a ligába. Elsősorban a futósávokat kell kontrollálniuk. Az erőnek és a méretnek itt sokkal nagyobb szerepe van. Az ideális 3-4-es defensive end 285-300 font (129-140 kg) tömegű és képesnek kell lennie megvernie a double teamet. A 3-4-es nose tackle pozíciója a legfizikálisabb poszt a futballban. Az A gapet, a center és a guardok közötti területeket kell felügyelnie és nem szabad hagynia, hogy visszanyomják a linebackerek vonalába. Ha ebbe az irányba jön a futójátékos, akkor meg kell próbálnia szerelnie. Tömegben 330 fonttól mérik az ideális NT-t. Fénykorában Ted Washington volt az ideális játékos megtestesítője. Mivel a legtöbb egyetemi csapat 4-3-as védelmet alkalmaz, ezért nehéz megfelelő játékost találni ebbe a pozícióba.

A nose tackle alapesetben a centerrel szemben helyezkedik el. Ezt zero technique-nek hívják. A DE-k oldalról támogatják őt a guardokkal szemben. Ez a three technique. Számos csapat (pl a Steelers is) az offensive line lefoglalására használja a védőfalat. Az ilyen rendszerben a védő falembernek két gapet kell őriznie. Ez azt jelenti, hogy a NT a center és a guardok között helyezkedő A gapet a DE-k pedig a guard és a tackle közötti B és a tackle szélső válla melletti C gapet felügyeli. A másik rendszerben a lineman feladata egy gapnek a figyelése.

A Dolphins és a Charges korábbi general managere, Randy Mueller gondolatai alapján elmondható, hogy  3-4-es DE-t sokkal könnyebb találni, mint 4-3-as kollégáját. Könnyebb felfedezni őket, mint a speed rushereket. Ezen kívül ha eljön a szerződéshosszabbítás ideje, akkor a fizetési sapkát sem kell annyira terhelni, mint egy 4-3-as defensive end esetén.

Linebacker

A védelemben 4 linebacker áll fel a 3 falember mögé. Két középső (ILB) és két szélső (OLB) linebacker van jelen. Az OLB-k rendszerint közelebb vannak a védőfalhoz a két ILB-hez képest, de ritka esetben az is előfordulhat, hogy velük egy vonalban vagy tőlük hátrébb állnak meg. A két középső LB név szerint a "Mike" és a "Ted". Előbbi az atletikusabb, akit el lehet küldeni blitzre, coverage-ba, megállítja a futást. NaVorro Bowman tipikusan ilyen játékos. A Ted gyakorlatilag a védelem fullbackje. Felveszi a blokkokat és megnyitja az utat a Mike-nak a szerelés végrehajtására.

Két fajta OLB-t különböztetünk meg. Az egyik ilyen a Joker, aki az elsődleges pass rusher. Bármelyik oldalra felállhat. Túloldali társának nincs kimondott feladata és leginkább a 4-3-as SAM-hez lehet hasonlítani. Küldhetik blitzre, coverage-ba, megállíthatja a futást. Sokszor azokat a játékosokat keresik ezekre a pozíciókra, akik 4-3-as DE-nek kicsik lennének, de ebben a szisztémában jól lehet alkalmazni őket.

Secondary

Nincs számottevő különbség a 4-3-as és a 3-4-es defensive backek feladata között, így ez most nem kerül újra bemutatásra.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants