Beharangozó: Bears - Vikings

Preview Vikings-Bears_RegularSeason2_1Eljött a javítás ideje. Új mérkőzés, új remények, idegenbe látogatunk a Soldier Field-re. Vasárnap fontos mérkőzés következik számunkra, ugyanis újra egy csoportriválissal kell szembenéznünk, ráadásul újfent idegenben tehetjük ezt. Eheti ellenfelünk a Chicago Bears együttese. Nem titkolt céljuk jobb szezont elérni, mint egy éve, így magukat mindenképp a rájátszásba várják. Noha tavaly erre minden esélyük megvolt, a végén mégis csak a TV-n keresztül nézhették a rájátszás küzdelmeit, de ezt csak maguknak köszönhetik.

Tavaly, mint eddig mindig két alkalommal csaptunk össze velük az alapszakaszban, melynek mérlege 1-1 lett a két csapat között. Először november végén egy 28-10 -es vereség, majd december elején egy 21-14 -es győzelem született a Vikings részéről.

Az első meccsen Peterson 108 yardot futott és 30 yardot kapott el, de volt két elejtett labdája. Kyle Rudolph megint bravúros teljesítményt nyújtott, szemben Ponder-el, aki hűen önmagához játszott.

A második meccsen fordult a kocka és megvertük a Bears-t. Peterson 154 yardot futott és 2 TD-t szerzett. Ezen a meccsen a védelem dominált, mert Harrison Smith és Josh Robinson is szerzett interceptiont, Smith ráadásul 56 yardos return TD-t is csinált belőle. Ponder 91 passzolt yardig valamint 1 eladott labdáig jutott, ám ennek ellenére megnyertük a meccset.

Az alapszakasz végén a kiélezett NFC NORTH-ban végül mi kerültünk a második helyre és ez azt jelentette, hogy az azonos mérleggel álló Bears végül a csoportban elért győzelmek számát tekintve rosszabbul állt, mint mi, így végül lecsúsztak a playoff-ról.

Az idei szezont győzelemmel indították. Nem kisebb skalpot gyűjtöttek be, mint a Cincinatti Bengals-ét, akikkel majd mi is megmérkőzünk decemberben, karácsony előtt 2 nappal.

MI sajnálatos módon igencsak elszámoltuk magunkat és meg is égtünk a Lions vendégeként az első körben, így mindenképpen rá vagyunk kényszerülve a győzelemre, mert nem hagyhatjuk, hogy a Bears 2-0 -ás repülőrajtot vegyen a csoportban, ráadásul mi sem állhatunk 0-2 -vel mindjárt a legelején.

Sajnálatos módon nem hagyhatjuk figyelmen kívül csapatunknál az irányítókérdést. Lehet, hogy már unásig ismételtük, lehet, hogy sokan ellentmondanak, de egyszerűen be kell látnunk a passzjáték nem működik Minnesota-ban. 

Christian Ponder nem üti meg azt a szintet, amire szüksége lenne a csapatnak és így leginkább a futójátékra vagyunk rákényszerítve, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Adrian Peterson hétről-hétre, mérkőzésről mérkőzésre emberfeletti teljesítménnyel próbálja segíteni a csapatot, ha már passzolásból gyengén állunk, akkor futással ellensúlyozzuk ezt a hiányosságot. Sajnos a Lions ellen a futások sem hoztak nagy változást a játékunkba, mert Peterson 78 yardos futott TD-jén kívül, rendszerint mínuszon vitték le a futót. Ez persze nem az ő hibája, hiszen azon a meccsen sokakhoz hasonlóan a támadófal sem volt önmaga.

Ez a helyzet minden bizonnyal változni fog a Bears ellen, hiszen a játékosoknak is be kell látniuk, hogy valamit okozni kell. Reméljük, hogy az apró vagy olykor hajmeresztő hibákat el tudjuk kerülni a vasárnapi találkozón.

Oda kell figyelnünk magunkra, mert mint azt ahogy a Lions ellen is láthattuk, rengeteget szabálytalankodtunk és ezekkel mind a magunk helyzetét rontottuk. Olyan buta szabálytalanságokat követtünk el, ami mind az ellenfélnek jött jól.

Fontos, hogy összeszedettebbek legyünk a harmadik kísérletek kivédekezésénél is, mert azt a Lions ellen láthattuk, hogy már-már elhisszük, hogy megvan de aztán mégis adódik olyan helyzet, ami az ellenfélnek kedvez és nagyon könnyedén elérik az első kísérletet jogát. Ez már a tavalyi esztendőben is tipikus hiba volt, hiszen akkor sem tudtunk megfelelően koncentrálni a kiélezett helyzetek többségében.

A Bears 24-21 -re verte meg a Bengals csapatát. Ez már önmagában szép eredmény, még akkor is ha csak 3 pont a differencia. 

A lehető legjobban Brandon Marshall-ra, a Chicago wide receiver-ére kell odafigyelnünk. Nem csak Cutler kedvenc célpontja, de messze a legjobb elkapó a csapatába és ráadásul eredményes is. Ha őt semlegesíteni tudjuk az esetek többségében, akkor lesz keresnivalónk a pályán. Valószínű, hogy az újonc CB, Xavier Rhodes lesz ráállítva Marshall-ra. Ez igencsak nagy kihívás a fiatal védőnek, akinek van még mit tanulnia.

Rhodes hajlamos a megengedettnél több kontaktot belevinni a játékba és ezzel csak azt éri el, hogy zászlót dobnak rá és defensive pass interference-t ítélnek ellene. Reméljük, hogy ha ő kapja Marshall-t, akkor higgadt fejjel fogja végrehajtani a feladatát.

További védőfeladat az irányítóra gyakorolt nyomás. Cutler, hát valjuk be nem tartozik az elit-be az irányítóknál, így van esélyünk kicsit megszorongatni őt. Ehhez azonban az kell, hogy Jared Allen és bandája rendszeresen odaérjenek rá és eltántorítsák őt a szabad játéktól. 

Jó hír, hogy Kevin Williams visszatérhet és akár pályára is léphet vasárnap, erre nagy az esély. Williams még az előszezon harmadik hetében sérült meg, de már vasárnap visszatérhet a pályára és segítheti az eddig nem túl acélos védelem dolgát.

Erre már csak azért is szükség lesz, mert egy olyan futó lesz a labda másik oldalán, mint Matt Forte. Ha hatékonyan mennek a blitzek és a futás elleni védelem is megállja a helyét, akkor annak ellenére, hogy sokat próbálkozik majd Forte a futásait rendszeresen meg lehet majd állítani kis yardveszteséggel.

Ponder javulásában még mindig sokan bíznak, de egyre nagyobb az a tábor, mely padoztatná őt és Cassel-t vagy épp Bethel-Thompson-t játszatná a találkozókon. Ponder amúgy is szereti odaszórni a labdákat az ellenfélnek, de most még nagyobb az esélye arra, hogy interceptiont dobjon. A Chicago-i védelemben ugyanis ott lesz Charles Tillman, aki két interceptiont is szerzett a Bengals elleni első fordulós meccsen, ahol nagyon jól játszott.

Összességében nagy javulásnak kell  bekövetkeznie a csapat teljesítményében, mert nem igazán tenne jót a playoff álmainknak a 0-2 szezonra, amit csak fokozna az, hogy ezt csoportmeccseken értünk el.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com