Padra kellene ültetni Eli Manninget?

Ez a kérdés több szurkolóban is felmerült és a szakértők is elkezdtek foglalkozni a kérdéssel. Az én fejemben egyértelmű a helyzet, de azért megvizsgálom részletesebben is a szituációt és remélem ezután többet nem kerül elő a kérdés.

Csapatunk 5 vereséggel kezdte az évet, ez pedig automatikusan megmutatja a csapat rossz teljesítményét. Az offense sorozatban adja el a labdákat, a védelem pedig mindenkinél több pontot kap. Az egyik bűnbak csapatunk irányítója, Eli Manning lett, akit már néhány szurkoló a padon szeretne látni. Tény, hogy a QB a legtöbb interceptiont dobta eddig a ligában, de vajon le lehet cserélni egy kétszeres Super Bowl győztes irányítót?

A szezon nagyon rosszul indult, hiszen a Dallas elleni nyitányon szinte többször adtuk el a labdát, mint ahány first downt szereztünk. Ez a teljes támadó alakulatra nagy nyomást helyezett és a második fordulóban a Denver Broncos ellen kellett (volna) helytállni. Az egyéni hibák mellett a szerencse sem állt csapatunk mellé és Eli is többször eladta a labdát. A Panthers ellen a teljes támadófal összezuhant, így esély sem volt a normális passzjátékra. A Chiefs ellen ugyan jobb játékot mutatott az O line, de Manningék nem tudták lemásolni a védelem bravúrjait. Legutóbb az Eagles ellen hosszú ideig jól alakult csapatunk sorsa, de aztán újra összeomlott a kártyavár.

Ahogy már korábban leírtam, csapatunk kapja a legtöbb pontot. Ez több részből tevődik össze. A special team beszedett már idén 2 punt return TD-t is. Megengedhetetlen ez a fajta könnyelműség. A speciális egység is ugyanúgy a csapat része és hiába vannak kevesebbet a pályán, miattuk is elúszhat a meccs. A labdaeladások szintén az ellenfél pontjait gyarapítják, sok esetben jó mezőnypozíciót, vagy rögtön touchdownt jelentenek a rivális csapatnak. A legjobban azonban mégis a védelem a ludas a bekapott pontok számát illetően. 182 pontot engedélyeztek az ellenfélnek, ez átlagban 36,4 pontot jelent meccsenként. Az NFL teljes történetében páratlan az ilyen teljesítmény... Justin Tuck is úgy nyilatkozott, hogy nem lehet mindent a támadókra kenni, a védelem is ludas a rossz játékban. Pass rush nincs, az említett Tuck túl van pályafutása legjobb évein, JPP idén már nem nyeri vissza teljes erejét, a linebackerek átlagon aluli képességűek. Csoda, hogy a secondary valahogy tartja magát.

Ez tehát azt jelenti, hogy az offense-nek kell kijavítani ezeket a hiányosságokat, a túlzott teljesítménykényszernek köszönhetően pedig gyakrabban csúsznak be a hibák. A védelemhez hasonlóan pedig a támadó egység is "lyukas". Az offensive line önmagában is megérne egy írást. 4-5 még éve az egyik legjobb támadófal védte Manninget. Chris Snee-t újra műteni kell és David Baas sem egészséges. David Diehl végre visszatért, talán valamennyi javulást hozhat. A legnagyobb probléma azonban, hogy a korábbi években Justin Pugh-n kívül sem a draftról, sem a szabadügynök piacról nem érkezett komolyabb erősítés, a középső- illetve a hátsó körös játékosok pedig egyelőre nem feleltek meg az elvárásoknak.

Elkapóinkkal sem lehetünk teljesen elégedettek. Victor Cruz továbbra is nagy király, de társai nem mindig úgy szerepelnek ahogy azt várnánk. Hakeem Nicks szerződésének utolsó évébe ért, de ennek ellenére elég flegmán játszik, Rueben Randle pedig továbbra sem elég konzisztens. Louis Murphy és Brandon Myers sajnos nem vált be, de ne adjuk fel a reményt...

Futójáték nincs. 56,8 yardot futott csapatunk meccsenként, ezzel pedig az utolsó helyre csúsztak vissza (az ötödik forduló előtt megelőztük a Jaguars-t és a Steelers-t). A legutóbbi SB győzelem évében is a liga alján álltak, de akkor ennél jobb számokat produkáltak. Andre Brown IR-en van, de visszatérhet, Da'Rel Scottot elküldtük majd azóta újraigazoltuk, Brandon Jacobs inkább a pályán kívül tud már csak segíteni, Michael Coxot pedig nem merjük még bevetni. A legnagyobb probléma ez. Ha nem tud a csapat hatékony futójátékot fenntartani, akkor a passzjáték sem fog működni. A védelem tudja mire számíthat, a play action játékok sem működnek így, sokkal nehezebb sikeresen végrehajtani a nagy játékokat.

A felsorolt problémák mind Manningen csapódnak le. Ezzel persze nem védeni akarom. Sok esetben rossz döntést hozott és sokkal több labdát adott el mint szokott. Viszont azt se feledjük, hogy egy fecske az NFL-ben sem csinál nyarat és önmagában Eli nem fog meccset nyerni. Rajta van a legnagyobb nyomás, ezt pedig fel is ismerte és elfogadta a kihívást. Tudja, hogy csapattársai közül ki kell emelkednie és neki kell megcsinálnia a játékokat. Ez azonban számos hibákba és interceptionökbe vezetik bele az adott játékost.

Nincs verbális vezér a támadók között. Jacobs már nem olyan mint régen, Bradshaw pedig távozott. Mit csinál Manning ha a védelem játszik? Elemzi a játékokat, esetleg csak ül a padon. Ilyen típusú játékos, de lehet ezen változtatni kell. Nincs aki felrázza a játékosokat. Ugyan elfogadják a többiek úgy Eli-t, mint a csapat (egyik) legjobb játékosát, de nem úgy mint aki szavakkal motiválja az egyesületét. Kell valaki, aki előrelép. Többször felemelhetné a szavát, szinte soha nem szól egy rossz szót sem a támadófal tagjaira.

Tegyük fel, hogy a padra kerülne Manning. Ki lehet a helyettese? Elsőként ott van Curtis Painter. A preseasonban láthattunk tőle jó játékokat, de ő mindössze egy "Suck for Luckra" lehet elég. Azt pedig a vezetőség már korábban kikötötte, hogy történjen akármi, a cél mindig a lehető legtöbb győzelem összegyűjtése. Persze ennek az ellenkezője elég furcsán hangozna...Ott van még Ryan Nassib, akit eddig még egyszer sem aktivált az edzői stáb. Ez azt jelentheti, hogy egyelőre Painter mögött áll a rangsorban. Abba azonban gondoljunk bele, hogyha Eli nem képes kezelni ezt a nyomást és ennyi hibába van belekényszerítve, akkor mi történne a két cserével? Szerintem nagyjából mindenki tudja.

Próbáltam minden lehetőséget megvizsgálni és belevenni minden tényezőt melyek befolyásolhatják Manning teljesítményét. Szinte minden játékosunkon találunk idén valami kivetnivalót, így irányítónkon is. Túl sokat kell vállalnia. A támadófal meggyengült, futójáték nincs, az elkapók nem nyújtják tudásuk legjavát...Ilyen körülmények között törvényszerű, hogy beakadnak a hibák. Nem szabad ennyire agresszíven játszani, kicsit konzervatívabbá kell válni. A csapat elfelejtette hogyan kell nyerni, morálisan is a padlón van. Minden játékosnak, így Eli-nak is magába kell néznie. Azt azonban ne feledjük, hogy a franchise arcáról a klub történetének eddigi legjobb irányítójáról beszélünk, arról a játékosról, akit jelen esetben képtelenség lenne pótolni. Az ilyen játékosokat nem szokták a padra rakni és most sem fogják. Pont.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu