Beharangozó: Vikings - Bears (13. hét)

Preview Bears-Vikings_RegularSeason13_1Visszatérünk hazai pályára, ahol majd ma este a Bears csapatával mérkőzünk meg. Még három mérkőzést rendeznek meg a Metrodome-ban, mielőtt végleg nyugdíjba küldik és el nem bontják. Ebből az elsőt ma, helyi idő szerint délben játsszák a Chicago Bears – Minnesota Vikings csapatainak részvételével. A két csapat idén már találkozott, akkor csak az utolsó percben kapott ki a mostani házigazda amit igen nehezen toleráltunk mi szurkolók.

Egy pont, mindössze ennyi volt a differencia a két csapat között a meccs lefújásakor. Benett 16 yardos elkapása és persze az, hogy a védő mellett, aki semmit nem csinált simán pontot tudott szerezni, amivel egyenlítettek és Gould extrapontjával pedig a győzelmet is megszerezték pár másodperccel a meccs vége előtt.

A két csapat ma a 106. találkozóját játssza egymással, ami az NFL egyik legrégebbi párharca.

Kiemelkedő fontosságú lesz a Vikings futóinak a jelenléte legyen az Adrian Peterson vagy Toby Gerhart esetleg Matt Asiata. A Bears védelme most nagyon szétszedhető futásokkal, így a százados Peterson-nak esélye van arra, hogy ma elérje karrierjében a 10000 futott yardot. Ehhez már csak 154 yardot kell teljesítenie a futócsillagnak, ami ma összejöhet.

Futás ellen a Bears mostanában elég gyengén védekezik, ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt héten a St. Louis Rams csapatától 258 yardot kaptak a földön úgy, hogy a Rams csapatánál nincs is igazán kiemelkedő RB a csapatban. Ráadásul a liga utolsó helyén állnak futásból kapott yardok tekintetében mérkőzésenként 146 yardos átlaggal.

Peterson-nak ma nagy napja lehet, bár van ok az aggodalomra. Egész héten nem edzett, csak pénteken mozgott a csapattal. Hetek óta bajlódik sérülésekkel. Hátsó combizomhúzódással játszott a Seattle ellen, ahol még ágyéksérülést is összeszedett és a Packers ellen egy hete is így játszott.

Az edzők ebben a tudatban egyre többször játszatják Toby Gerhart-ot, aki nagyon nagy meccseken van túl, mert 2 meccsen csere futóként 158 yardot szerzett.

A futás mellett természetesen a passzjáték is létezik a ligában, de nekünk ez nem nagyon megy annak ellenére, hogy remek elkapókkal rendelkezik a csapat. Nem róható minden Ponder számlájára, mert az értelmetlen játékhívásokért nem ő hibáztatható. Az már inkább az ő hibája, hogy néha nagyon nagy homályokat dob, ami igazán elszomorító egy olyan irányítótól, aki három éve kezdő a csapatban. Ne búsuljatok utolsó éve, hacsak nem hosszabbítanak vele.

Cordarrelle Patterson nem kap annyi labdát, mint amennyi véleményem szerint megilletné. Bizonyította, hogy gyors és jól kap el. A Packers ellen 11 passz ment felé, ebből 8-at kapott el és szerzett belőle 54 yardot. A fennmaradó háromból emlékszem, az egyikre méterekkel fölé dobta Ponder.

Ponder egyébként 21/30 -as passzmutatóval, 233 yard-al és 1 passzolt TD-vel zárt a GB elleni meccset, ami nem rossz csak bátrabban kéne játszania és az edzőknek is lehetnének kicsit tökösebbek és bevállalósabb játékot hívhatnának a konzervatív futás, futás, passz kombináció helyett.

Jerome Simpson a Seattle ellen kicsit pihentetve volt a letartóztatása miatt (1 elkapás), de a Packers ellen volt két nagyon szép elkapása. Greg Jennings és Jarius Wright is mind kiváló elkapók, nincs gond a játékukkal. Wright például néha lehetetlen helyzetből oldja meg a dolgokat.

Kyle Rudolph hiányában John Carlson-ra támaszkodik TE poszton a csapat és eddig remekül helyettesít a játékos. A másik csere TE, Chase Ford szerintem az egyik legszebb elkapást mutatta be  a múltheti, Packers elleni meccsen.

Védelemben nagy örömhír ért minket. Audie Cole ismét kezdő lesz. A fiatal játékos középső LB poszton kezdett a múltheti meccsen és rögtön az első playben sackelte az irányítót. Emellett 13 szerelést mutatott be és remekül szervezte a védelmet. Ennek gyümölcs, hogy ismét kezd. Erin Henderson visszatér a csapat edzéseire és az is kiderült, mi volt az a személyes ok amiért nem tudott egész múlt előtti héten edzeni. A börtönből elég nehéz edzeni. Ittas vezetés miatt letartóztatták. Egyre több baj van a Vikings játékosaival a pályán kívül.

A secondary-ben hatalmas problémák vannak, de még ha ez nem lenne elég, akkor a játékosaink főleg a CB-k sorra sérülnek meg és már nem is tudja az edzői kar, hogy kit állítson be. Xavier Rhodes a múlthéten agyrázkódást szenvedett, de ma elvileg játszik. Rajta kívül még Cook és Sherels az aki bevethető ezen a poszton. Sendejo safety poszton ismét kezdeni fog Sanford-al párban.

Kell is a jó secondary munka ma, mert Brandon Marshall lesz lesz az egyik elkapó a Bears oldalán, aki quadriceps sérüléssel bajlódott a héten de teljes edzést végzett, játékára pedig számítanunk kell. Legutóbb 113 yarddal és 1 TD -vel ajándékozta meg a rajongóit ellenünk. 

Másik elkapó, akire nagy figyelmet kell szentelnünk, az Martellus Bennett, aki a második játékhéten 2 TD-t is szerzett ellenünk, amiből az utolsó végzetes volt ránk nézve, de természetesen a többi elkapóra is nagyon oda kell figyelni, például a másik Bennett-re, Earl-re, aki 8 elkapást csinálta a Rams ellen a múlthéten.

Matt Forte kisebb térdsérülése ellenére ott lesz a pályán. Elég brusztolós futó, nagyon össze kell szednie magát a front7-nek, hogy megállítsák. 

Jay Culter továbbra is sérült, így Josh McCown fog irányítani a vendégeknél. Szeret sokszor passzolni és nagyjából össze is jönnek a játékai. Jared Allen és Brian Robison, ha megfelelő nyomást tudnak rá gyakorolni és néhányszor beledöngölik a gyepbe akkor talán kicsit megtorpan.

A múltheti döntetlen után jó lenne végre győzni egy csoportrivális ellen és ki ellen, ha nem a Bears ellen. A találkozó magyar idő szerint ma este 19 órakor kezdődik.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com