Ellenséges vonalak mögött - Saints

sgsports1_16775_9474.jpgA Wild Card forduló alkalmából a http://saintshungary.wordpress.com szerkesztőjét, a bowl.hu Saints topicjában megtalálható krixtofert interjúvolta meg partneroldalunk a Philly blog.

1. Mint tudjuk Brees nem igazán szereti a hideget, ráadásul a Saints idegenben nem túl produktív a rájátszásban. Mennyire érzed hátránynak, hogy a dóm helyett Phillyben játszunk?

Sajnos egyértelműen hátrány ez számunkra, már csak a mostani idegenbeli formánkat elnézve is (az utóbbi 5 away mérkőzésen 1 győzelmet számlálunk). No, meg az sem elhanyagolható tény, hogy a franchise történetében még nem nyert idegenben PO meccset (0-5). Ezek mellett ugye az időjárás is nagyban befolyásoló tényező, ezért egy dómbeli csapat csak imádkozhat a kedvezőbb körülményekért. Sajnos Philadelphia ott van a hideg, zord városok között, tehát ilyen szempontból egyáltalán nem szerencsés számunkra a helyszín. Érdekességképpen egy kedves fórumtársunk (Atapapa) épp a minap számolt utána, hogy Drew Brees 3 idegenbeli playoff mérkőzést játszott eddig (Bears - 2006, Seahawks - 2010, 49ers - 2011), mindegyiket elveszítette és 91,2-es ratinget átlagolt, ami azért nem mondható rossznak.

2. Drew Breest régóta ismerjük, az egyik legjobb QB a ligában. Nick Foles is zseniális alapszakaszt zárt, INT/TD arányba, és ratingben is az alapszakasz legjobb kezdő irányítója lett. Mit vársz a két QB-tól, melyiküktől várható jobb statisztika?

Tényleg fantasztikus számokat produkált eddig idén Nick Foles, ez elismerésre méltó. Úgy látszik Chip Kelly nagyon jó hatással van rá, de gondolom senki nem vitatja, hogy sokat kell még fejlődni pár szituációban. Ezzel szemben nem is várhatjuk el, hogy egy másodéves QB elit szinten játsszon a profik között. De nagyon jó irányba halad! Ezen a mérkőzésen egy szolid, labdabiztos játékra számítok tőle. A szolid jelzőt a passzjátékára értem, mert valahogy azt érzem, hogy sokat fog ő is futni a labdával és ezzel gondokat okoz majd a védelemnek. Nem várom tőle, hogy eladja a labdát, már csak a statisztikát nézve sem, de sajnos amilyen jól kezdte a Saints D# a labdaszerzéseket, annyira le is álltak vele az alapszakasz második felére. Ideje lenne most már, így a rájátszásban, hogy forduljon a kocka.

Drew Breestől is elsősorban a labdabiztos, kis játékokkal való haladást várnám el egy ilyen környezetben lévő mérkőzésen, de ismerve az Eagles passz elleni gyengeségeit, már máshogy közelíteném meg a dolgokat. Véleményem szerint mind a két irányító, mindenben hasonló mutatókkal fog rendelkezni a lefújáskor, de ha a rutint és a védelmeket nézzük, akkor Brees lesz a jobb.

jimmy_graham_2011_09_01.jpg3. Kire kell figyelnünk a Saintsből, kik azok a játékosok az offenseből és a defenseből akik eldönthetik a mérkőzést?

Minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy az offense ott van a liga egyik legjobbjai között. Az egész csapatrész egy igazi "fegyvertár", akikből bőven tud szemezgetni Brees. Elkapók terén ott van a rutinos elsőszámú WR, Marques Colston, (Jimmy Grahamet is ide vehetjük) ezenfelül Lance Moore, Kenny Stills és Benjamin Watson is akármikor robbanhat. A Futókról se feledkezzünk meg. Darren Sproles és Pierre Thomas is egyenként átlépték a 70 elkapást idén, és végre úgy látszik Mark Ingram is megtanult elkapni. Sajnos Pierre Thomas nem lesz ott a pályán sérülés miatt, így Sprolesra és Ingramra nagy feladat hárulhat, de akár feltűnhet az UDFA RB, Khiry Robinson is, aki nagyon tehetségesnek tűnik. Épp ezért kiemelni nem tudok senkit, mert jelenleg bárki.

A védelmet illetően egyértelműen Cam Jordan (DE) és Junior Galette (OLB) az, akikre nagyon érdemes lesz odafigyelni. Rendkívűl agilisek, ezáltal nehéz tartani őket. Ők ketten összesen 24,5 sacket jegyeztek idén. A Curtis Lofton - Dawid Hawthorne belső LB pároson is sok múlhat, hogy mennyire tudják limitálni a futást, ha DL-en túljutnak a futók. Keenan Lewis-on is sok múlhat, hogy mennyire tudja levédekezni DeSean Jacksont. Erre a párharcra is érdemes lesz odafigyelni majd.

4. A tavalyi évben nem tündökölt a Saints védelme, azonban az Eagles számára nem ismeretlen Rob Ryan érkeztével igencsak feljavult az alakulat. Ryannek köszönhető a javulás?

Elengedhetetlen érdemei vannak benne ez biztos. A 3-4-es sémaváltás a legjobbkor történt, hiszen nagyon sok fiatal játékos ért be mostanra. De egymaga Kenny Vaccaro is nagyon sokat nyom a latba. A missed tackle hegyek egyik napról a másikra eltűntek és végre van igazi pass rush, és ez a fal nagyon fiatal még, ami bizakodásra ad okot. Elég csak Akiem Hicks, Cam Jordan és John Jenkins nevét megemlíteni, plusz egy olyan rutinos játékossal, mint Brodrick Bunkley. Keenan Lewis "haza igazolása" is nagy üzlet volt, talán az egyik legalulértékeltebb CB-je a ligában. Sajnos Jabari Greer, Patrick Robinson és Kenny Vaccaro súlyos sérülései miatt a szezon közben gyengítette ezt a csapatrészt. A hátrány továbbra is a rush D. A csapatok nagyon jó átlaggal futnank ellenünk. Van, hogy nagyon jól megállítjuk a futókat, de egyszer elalszunk és benyeltünk egy nagy futást, és ez szinte minden mérkőzésen előfordul. Összeségében szerintem semelyik Saints szurkoló nem reménykedett benne, hogy ennyire feltudja rázni Rob Ryan a tavalyi brigádot. Bőven felülkerekedett az elvárásainkon.

cam.jpg5. Mit gondolsz, ki nyeri a meccset és miért?

Rengeteg pro és kontra van mind a két oldalon. Bevallom félek ettől az Eagles támadósortól. Látványos focit játszanak, sok no huddle, ami gyengíti Rob Ryant. Chip Kelly biztos elővesz olyan playeket, amit eddig nem tett. Amit magunk mellé hozok fel érvet, hogy playoff tapasztaltabbak vagyunk (már ha ilyenkor lehet ezt mondani) és az összes negatív sztereotípiákat megpróbáljuk kiverni a fejekből, ami az idegenbeli mérlegekkel kapcsolatosak. Kettőzött bizonyítási vággyal megyünk neki már csak azért is. Sok minden fog múlni, hogy milyen hatékony lesz a "4 man rush" a mi részünkről. Mindkét támadósornak az is lehet a célja, hogy minél tovább lent tartsák egymást a pályáról. Ha mi jól gazdálkodunk az idővel és folyamatosan pontokat rakunk fel a táblára, nagy előny lehet, hiszen akkor sokkal kevesebbet kell futni a Sasoknak. Talán Jimmy Grahamnek lehet ismét nagy napja. Óriási matchup lesz. Nagy mérkőzést várok. Sokan az Eagles továbbjutására raknak, de a bizonyítási vágy miatt a Saints megy tovább, véleményem szerint.

+1. Ha választhatnál egy játékost az Eaglesből a csapatotokba ki lenne az?

Ha szívemre hallgatnék akkor DeSean Jacksont hoznám el, de ha az eszemre, akkor pedig Jason Peters mellett tenném le a voksom. Jacksont szerintem nem kell részleteznem. Peters, ha már nem is fiatalodik, de segítség lenne mindenképp. Így, hogy Charles Brown nem nagyon váltja be eddig a hozzá fűzött reményeket és a helyére a rookie Terron Armstead lépett elő, - akiben szintén nagy potenciál lakozik - szó nélkül csapnék le Petersre.

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu