Draft 2014 - Khalil Mack (LB)

mack.jpgPoszt: Outside Linebacker

Egyetem: Buffalo

Méretek: 6-3, 248

Idén a játékos megfigyelők sorba álltak a Buffalo csapatának meccsein és edzésein, hogy láthassák a következő drafton első körbe jósolt, tehetséges linebackert. Ez azonban nem volt mindig így. Mack a futball tehetségekben gazdag Florida államban járt középiskolába és edzője hatására csak utolsó évében váltott kosárlabdáról a futballra. Bár abban az évben rendkívül sikeres volt, és 140 szereléssel vezette csapatát, azonban a többi, tapasztaltabb játékos mellett nem értékelték sokra az egyetemi megfigyelők.

Két csillagos prospectként mindössze a 46. helyresorolták 100 linebacker közül. Sokáig úgy tűnt, hogy csak a másodosztályú Liberty egyetemtől kap ajánlatot, azonban az utolsó pillanatban mégis bejelentkezett érte az első osztályú Mid-American Konferenciában (MAC) játszó Buffalo egyetem. Történt ugyanis, hogy a Liberty egyik edzője állást kapott a Buffalonál, és elárulta, hogy miként szerezhetik meg Florida állam legalulértékeltebb linebackerét. Így az aláírási határidő előtt ösztöndíjat ajánlottak Macknek, aki végül Buffaloban kötött ki.

Az egyetemen a kiváló linebacker edző Lou Tepper keze alá került. 2009-ben redshirtet kapott és szezonja tanulással telt, aminek nemsokára meglett az eredménye. 2010-ben, tényleges újonc évében berobbant a pályára, és a szezon végén vezette csapatát sackekben (4.5) valamint TFL-ben (14.5). Kiválóan védekezett passz ellen, 10-szer akadályozta meg az ellenfél passzát, és mindemellett 68 szerelést is bemutatott.

Másodévesként már az ellenfelek is kifejezetten készültek ellene, de ennek ellenére tovább fokozta a tempót. Ismét ő vitte le legtöbbször az irányítót (5.5) és folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél QB-ire (13 hurry). 65 szerelése mellett több mint 20-szor vitte le az ellenfelet a LOS mögött (20.5 TFL), amivel természetesen szintén a legjobb volt a csapatban, és kiharcolt 5 fumble-t és szerzett interceptiont is. Ezek után év végén nem meglepő, hogy bekerült a MAC konferencia válogatott csapatába is.

Juniorként 2012-ben ismét bebizonyította, hogy nem lehet megállítani. Csapata igazi vezéregyéniségeként egy meccset kihagyva is 8 sackkel és 20 TFL-lel zárt, és ezúttal már szerelésekben is vezette csapatát (94). A menetrendszerű All-MAC válogatottság mellett, ezúttal már az All-American válogatottban is szóba került a neve.

Az idei szezonban a maradék kétkedőket is elhallgattatta. A nyitó fordulóban a 3. helyen rangsorolt Ohio State irányítója Braxton Miller ellen 2.5 sacket jegyzett, és a QB passzát leszedve 45 yardos TD-re hordta vissza. Az eddigi meccseken immár 10.5 sacknél, 94 szerelésnél, 5 kiharcolt fumblenél és 19 TFL-nél jár. Az Ohio State elleni interception-TD-t megismételte a Massachusetts ellen, és a Western Michigan ellen is leszedett egy passzt. Idei játékával végleg stabilizálja helyét a legjobb egyetemi linebackerek között.

Remek atletikus képességekkel rendelkezik, mozgása könnyed, jól vált irányt. A magassága talán kissé elmarad az ideálistól, de ez nemigen korlátozza semmiben. Passz ellen jól védekezik, érzi a zónákat és képes követni emberét, kellően mozgékony és jól vált irányt. Gyakorlatilag onnantól, hogy a pályára tette lábát, igazi terrort jelent az ellenfélnek. Futás ellen megbízható, gyors és nagy területet képes bejátszani, erőszakosan támadja a blokkolókat és képes erőből is legyőzni őket. Az irányító siettetésben is folyamatosan fejlődik, az idei szezonban különösen látványosan lépett előre. Remekül használja erejét a passrushnál és idén több cselt is alkalmaz, de még nagy lehetőségek rejlenek benne, ha tovább fejlődik.

Mack nem csak egyszerűen egy small-school prospect, aki csak kiváló atletikus képességivel érvényesül a gyengébb ellenfelekkel szemben, hanem egy olyan játékos, aki bármelyik nagy programban vezető játékos lehetne, de a megfigyelők annak idején csúnyán alulbecsülték. Emellett remek hozzáállású, intelligens játékos, aki a pályán igazi szörny, de azon kívül visszafogott és barátságos ember. Egy junior szezonját megelőző és egy meccses eltiltást érő öltözői összezördülést kivéve, szinte már unalmasan jó fiúként szokták jellemezni. Munkamoráljára jellemző, hogy az egyetemen motivációként kezdetektől fogva a 46-os számot viseli, ahova a játékos megfigyelők sorolták a középiskolában.

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu