Mérlegen a Buccaneers 2014-es kezdőcsapata

Ahogy minden évben, úgy idén is elkészítette színes kis táblázatát a lehetséges kezdőjátékosokról a Pro Football Focus csapata. Melyet kissé jobban megvizsgálván láthatunk érdekességeket, és baromságokat egyaránt.

Szerény véleményem szerint, már eleve a kezdő játékosok kilétét sem sikerült valahogy idén maradéktalanul jól eltalálniuk. Mindösszesen három játékos kapta meg jelenlegi keretünkből az “elit” jelzőt, viszont tízen is átlag alattiak, illetve a “kifogásolt” kategóriába lettek sorolva.

Egyébként még mindig tartom a nézetet, hogy már a draft előtt, de még a szabadügynök piac nyitása előtt is teljesen érdemtelen, és fölösleges ilyen jellegű táblázatokat készíteni, hisz rengeteg minden változhat, és valószínűleg fog is a kezdő felállásokkal kapcsolatban. De a Pro Football Focus csapatát ez most egyáltalán nem érdekelte, hisz hozzánk hasonlóan, minden bizonnyal baromira unatkoznak a holtszezon ideje alatt. Nézzük mit is láthattok a képen:

0216_2lineup

Kék színnel, az “elit” játékosokat.

Sötét zöld színnel, a minőségi kezdőket.

Világos zöld színnel, a szolid kezdőket.

Citromsárga színnel, az átlagos kezdőket.

Narancssárga színnel, az átlag alattiakat.

Pirossal pedig a “kifogásolt” (ne szépítsük, szar)-nak titulált játékosokat.

Fehér színnel pedig az “ismeretlen” titulust kapták a játékosok. Ezt szintén meg ne kérdezzétek, hogy miért és hogy, ha már táblázatot készít az ember, verje oda magát azt mindenkit kategorizáljon be.

Az első rögtön szembetűnő dolog, hogy Dashon Goldson, átlag alatti besorolást kaphatott csak tőlük. Ennek az oka pedig nem más, mint Goldson tavalyi, megkérdőjelezhető teljesítménye. Az előző szezonban ugyanis folyamatos szabálytalanságai, és sérülései miatt, statisztikailag csak a liga 81. helyét foglalja el a safety-k között. A san fransisco-i időszaka azért ennél sokkal ütősebbre sikerült. Ráadásul egy érdekes statisztikára is felhívták a figyelmet vele kapcsolatban, mégpedig, hogy minden 5,9. szerelését elhibázza, ez pedig a 17. legrosszabb a liga játékosai között.

Chris Owusu is felkerült erre a bizonyos táblázatocskára, valószínűleg Tiquan Underwoodszabadügynökké válása miatt. Többek közt már ilyen dolgok okán is túl korai volt elkészíteni ezt a táblázatot. Hisz ha esetleg odáig fajulna a helyet, hogy Owusu-t kéne slot receiverként alkalmazni, biztos megkínálná a csapat egy új szerződéssel fura hajú Underwood barátunkat. Ezen felül azonban elkapóink értékelése nem meglepő. Vincent Jackson továbbra is kiváló. Azonban Mike Williams tavalyi teljesítménye nem igazán volt értékelhető, sérülése miatt. Most pedig a holtszezon beli pletykák és események nem fognak neki túl jót tenni. Owusu-hoz hasonlóan, Glaud is bekerült a kezdőbe, így a szabadügynök piaci időszak előtt. Pedig megeszem a kalapom, ha egy percet is pályán fog tölteni jövőre. A táblázat ezen részéért szintén a szabadügynökök a felelősek, hisz a linebackereink közül négynek is lejárt a szerződése. Azonban szerintem közülük, hárommal is hosszabbításra fog sor kerülni.

Aztán jönnek a további furcsaságok: Tight end pozícióban, Tim Wright mindösszesen egy átlag alatti kezdő lett. Pedig tavaly ott volt a legtöbb yardot termelő összekötők között. A másik oldalon szegényTom Crabtree-t pedig úgy lehúzták, hogy csak na. Valószínű, hogy itt nem bontották szét a dolgokat fogadó, és blokkoló tight end teljesítményekre. Egyszerűen minden szinten értékelték a játékosokat. Szegény Wright pedig ugye nem tud blokkolni. Crabtree pedig alig állhatott pályára szintén sérülések miatt. Wright alul értékeltsége minden esetre fájó, hisz majd négy éve nem volt a Buccaneers-nek ilyen jól teljesítő összekötője. Kellen Winslow óta ugyebár.

Akeem Spence besorolását végképp nem értem. Az egyik legjobb újonc teljesítményt mutató játékos volt ő talán. Az én olvasatomban abszolút megállta a helyét kezdőként a nose tackle pozícióban. Vajon közrejátszott besorolásánál a pár héttel ezelőtti füves mutatványa? Vicces lenne… Aztán itt van Doug Martin, mint átlagos kezdő játékos, vagy Mark Barron, aki szintén ezt a jelzőt kapta meg. Pedig liga szinten is az egyik legjobb produkció volt tavaly az övé. Ha esetleg szegény Martin értékelését betudjuk sérülésének, akkor mivel magyarázzuk Carl Nicks sötét zöld köröcskéjét? Nicks pályára sem lépett majd az egész szezonban, ráadásul sérüléssel is bajlódik. Az ő esetében mi garantálja a minőségi kezdő játékos címet, ha Martin esetében semmi?

Defensive end pozícióban is találunk említésre méltó dolgokat. Például, hogy William Gholston simán pár mérkőzés után Adrian Clayborn fölé tudott kerekedni. Az értékelések ezzel együtt sem túl magasak, de a tavalyi pass rush teljes hiánya miatt talán ez nem is meglepő. 212 snap során mindösszesen 17 alkalommal sikerült megzavarnunk az ellenfél irányítóit.

Ennek a táblázatnak a készítője korán sem volt a helyzet magaslatán. Azonban szögezzük le, hogy a szituáció egyáltalán nem olyan rossz, mint a színek alapján tűnik. Hisz az idei holtszezonban már most 19 millió dollár körüli összeg található az erősítésekre. Ráadásul jön majd még egy draft is. Abban azonban egyet kell értenünk, hogy a támadófalban sok a túlfizetett játékos. Mint Jeremy Zuttah a maga 4,5 milliójával. Vagy Davin Joseph a hatmillió dollárjával. Vagy akár Donald Penn 7,4 millió dollárral. Nem lennék meglepődve, ha hamarosan szerződések strukturálódnának át.  Illetve lenne olyan is, akinek mennie kell.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com