Védd a fejed!

Amikor a napokban szóba került a Buccaneers új sisakja, eszembe jutott, hogy talán lehetne írni egy cikket arról, a Bucs játékosok milyen márkájú fejfedőket használnak egészségük megóvása érdekében. Azt tudjuk, hogy az NFL-ben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különféle fejsérülések, főleg az agyrázkódás megelőzésére. A szabálymódosítások azonban önmagukban nem érnének semmit, ha ezt nem támogatnák meg különböző porotektorokkal.

Ennek ugye  sarkalatos pontja a sisak. Alapvető funkciójuk szerint a fejre ható erők megzabolázására, leginkább az agyrázkódások kockázatának csökkentésére használandók. Mert olyat úgy gondolom soha sem bírnak tervezni, amiben a kockázat zéró lesz! Az NFL piacon egyébként egyértelműen az Illinois államban működő Riddell cég dominál. Állítólag a játékosok több mint 80%-a az ő típusaikat használja.

A sisakok bemutatásakor a Virginia Tech védelmi besorolását fogom használni. Egy csillagostól az öt csillagosig terjed egyébként a skála. Kezdjük a legalacsonyabb besorolásútól a legmagasabbig!

Riddell VSR4: Lényegében már a 80-as években használták ezt a típust. Azóta ugyan átesett egy-két változtatáson, de tulajdonképpen ez még mindig az a régi dizájn. Itt sajna nem csak a dizájn a régi, a védelmi besorolás is csak egy csillagos. Lényegében nem is értem miért engedik használni őket. Ennek ellenére nagyon népszerű, feltehetően itt kényelmi szempontok dominálhatnak az ezt a típust választók körében. Csapatunk keretéből is sokan játszanak ilyenben, mint pl. Vincent Jackson, Dashon Goldson, Davin Joseph és a mostanában sokat emlegetett Mike Williams. De ezt a típust használja pl. Tom Brady is.

Schutt Air XP: A Schutt is egy Illinois államban működő cég. Hogy a rossz szomszédság török átok, azt bizonyítja a Riddellel folytatott szabadalmi perek sora, amiből nem a Schutt jött ki győztesen. Ennek ellenére sikerült 15%-al növelniük az eladásokat. Feltehetően ezt a jó ár-érték aránynak köszönhetik. Mindazonáltal ez a sisak bizony csak 3 csillagos a besorolásnál. Csapatunkból ezt használja DaQuan Bowers és ha jól tudom Tiquan Underwood is ilyen alá rejti nemes hajkoronáját.

Riddell Revolution: Itt ugrunk egy besorolást, mert a VSR4-nél lényegesen újabb típus 4 csillagos. Tesztelésénél 2000 középiskolást kértek fel. Elődjénél 31%-al kisebb az agyrázkódás kockázata. Ilyet használ Darrelle Revis, Gerald McCoy, Donald Penn, Jamon Meredith, Akeem Spence vagy éppenAdrian Clayborn. De ilyenben kergeti az őrületbe a védelmeket Peyton Manning.

Riddell Revolution Speed: Ez már egy mégújabb, 5 csillagos besorolású sisak. Nagyon jól véd az elölről és oldalról érkező ütközésektől. Újítás, hogy fej illetve nyaksérülés esetén a sisakrács gyorsan, könnyedén eltávolítható. Ez elsősegély szempontból bizony abszolút nem mindegy! Ezt hordja Doug Martin, Mark Barron, Eric Lorig, Tom Crabtree, Demar Dotson, Johnthan Banks, Leonard Johnson.

Xenith X2: Ez is a legmagasabb besorolásúak közé tartozik. Állítólag viselése rendkívül kényelmes. Itt tehát ugyancsak együtt a védelem és a komfortérzet. Csapatunkból tudtommal egyedül Mike Glennonhasználja ezt a típust.

Rawling Quantum Plus: Állítólag egy rendkívül könnyű, a fej körül körkörösen a legmagasabb védelmi fokozatot nyújtó termék. Ütközési erő elnyelő technológiáját nagyon dicsérik. Csapatunkból Mike James-en lehet ilyet látni.

Hogy melyik a legjobb sisak jelenleg? Szakértők állítása szerint a Riddell 2011-ben piacra dobott terméke, a Riddell 360. Mint neve is mutatja 360 fokos védelmet biztosít, csakúgy mint a Rawling Quantum Plus, a Revolution Speed minden más előnyével együtt. Csapatunkból ilyet még egyik játékoson sem láttam, ellenben pl. az idei Super Bowl-on, agyrázkódásból visszatérve ilyet öltött magára Wes Welker.

Ezt hordják hát játékosaink. Nem tudom csak próbaképpen öltöttetek-e magatokra bármilyen fejvédőt? Elég furcsa érzés és bizony a védelmen túl tényleg nem mindegy, milyen abban a sisakban az ember komfortérzete.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com