Beharangozó: Buccaneers - Panthers (14. hét)

Ha valaki esetleg nem értette volna miért voltunk jó néhányan odáig meg vissza a támadófal állapota miatt a holtszezon során, sőt még az előszezon mérkőzései közepette is, az megláthatja azonnal az első két játékhétben. Nekiugrunk ugyanis azonnal a liga talán 2 legkeményebb front seven-jének. Igaz mindezt legalább hazai pályán tesszük, az első fordulóban mindjárt a csoportrivális Carolina Panthers ellen.

Hogy miért írtam az előzőeket? Hiszen futás ellen kiváló volt tavaly az Arizona Cardinals, New York Jets, San Francisco 49ers hármasfogata is. Igen ám de egyikük sem tudta a front seven-jével egyidejűleg olyan jól lezárni a futósávokat és  hatalmas nyomást helyezni az ellenfél irányítóira, mint ezt tette a St. Louis Rams és Carolina Panthers gárdája.

Hogy is néz ki az a nevezetes Panthers front seven?

A Greg Hardy – Colin Cole – Star Lotulelei – Charles Johnson védőfal, kiegészülve a tavaly draftolt és igen jó képességű Kawann Short-tal, nem sokszor kegyelmezett az elmúlt évadban. Elég megnézni a sack-ek számát. Hardy (15), Johnson (11), Lotulelei (3), Short (1,5), Cole (1). Ez több mint 30 és látható, hogy nem csak a fal széléről, hanem a közepéről is képesek nyomást helyezni az irányítóra. Az idei drafton egyébként egy Kony Ealy (DE) nevű kiváló képességű játékos draftolásával tovább mélyítették faluk minőségét. Vele is meg fog gyűlni hamarosan az ellenfelek O-line-jainak a baja. Abban pedig, hogy tavaly a futás elleni védelmük a 2. lett a ligában, ennek a falnak a belső tengelye elévülhetetlen érdemeket szerzett. Szóval Logan Mankins-nek lesz dolga bőven!

0904_1_meccs

A front seven természetesen nem merül ki a védőfallal. A Carolina hatalmas erőssége a linebacker sor. A Luke Kuechly – Thomas Davis – Chase Blackburn hármasnál nem is tudom van-e jobb ebben a ligában. Kuechly egy tackle gép. Tavaly 156-szor vitte földre ellenfeleit, bár Davis sem sokkal maradt el mögötte a maga 123-as mutatójával. Kuechly ezen felül bemutatott még 2 sack-et és 4 interception-t. Úgy gondolom jelen pillanatban talán az NFL legsokoldalúbb és egyben legjobb linebacker-éről beszélünk.

Miben bízhatunk tehát? A támadófalunk előszezonban mutatott teljesítménye ugyanis egész egyszerűen nem lesz elég. Ugyanakkor ami rossz hír az egyik oldalon, az természetszerűleg jó hír a másikon és ezúttal mi kerülünk a jó oldalra a következők miatt. A Hardy-Johnson-Kuechly tengely egyik tagja sem teljesen egészséges. Hardy váll, Johnson comb problémákkal küzd, Kuecly-nek pedig igen komoly rögzítésben kell majd játszania, mert az előszezon során ujjsérülést szenvedett. Ha ez kihat a játékukra, mondanom sem kell mennyire jó hír lesz az nekünk.

A támadófalak.

Mindkét oldalon elmondható, hogy az O-line teljesen átalakult. Míg nálunk Lovie Smith nagytakarított, addig a másik oldalon a többszörös Pro Bowler Jordan Gross visszavonulása és Travelle Wharton lejáró szerződése rendezte át a sorokat. Ez az ellenfélnél egy olyan átalakítást jelentett, ahol az egyetlen megbízható pont lényegében csak a center Ryan Kalil maradt. A Carolina és Ron Rivera vezetőedző azonban nem izgulta túl a dolgokat. Hátsó körös drafthelyekről és draftolatlan szabadügynökökből, sőt még a kanadai ligából is hoztak embereket a pótlásra. Valamint leszerződtették a center és guard pozícióban egyaránt bevethető Fernando Velasco-t. Ez amolyan Tesco gazdaságos bevásárlás volt, ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy abszolút kilátástalan a helyzetük. Nem mondom, hogy ez egy csoda fal lesz, és reményeim szerint a védőfalunk talál is rajtuk réseket szép számmal, de azért pl. Andrew Norwell és Trai Turner sem látszik teljesen elveszett gyereknek, még ha nyilván van fejlődni valójuk bőven, akkor is.

0904_2_meccs_mankins

Logan Mankins-t most láthatjuk majd először játszani a Bucs színeiben, lesz is dolga rögtön, bőven…

Nálunk ugye Logan Mankins stabilizálta valamelyest a falat. Vagy legalábbis így gondoljuk, hiszen játszani még nem láthattuk. Minden esetre Mankins reméljük jótékonyan hat majd, a mellette játszó Anthony Collins teljesítményére is, mert ha az előszezonból indulunk ki, ott aztán volt gond bőven a fiatal tackle játékában.   A másik oldalon guard pozícióban úgy néz ki Patrick Omameh lesz a kezdő. Ez van. Mert feltehetjük a kérdéseket és mindjárt válaszolhatunk is rájuk. Van jobb lehetőségünk? Nincs! Omameh kezdő szint? Egyértelműen nem! Legalábbis egyenlőre nem.

Mi van Cam Newton-nal?

A Panthers másik nagy fegyvere volt eddig a front seven-jük mellett, a korábbi 1/1-es irányító Cam Newton. Ő azonban a nyár folyamán átesett egy korrekciós bokaműtéten és, hogy ez mennyire meglátszik még rajta, azt az előszezon során elkerekedett szemekkel figyeltem. Az irányító hatalmas fegyvere volt eddig a futás. Nem csak hogy gyors volt, de rendkívül nehezen földre vihető is. Ehhez képest az előszezonban Newton úgy futott, hogy Steven Hawking kerekesszéke is köröket vert volna rá. S ha mindez még nem lenne elég, össze is szedett szépen egy nem túl jól kinéző bordasérülést is az előszezonban. A Carolina második számú irányítója egyébként az a Derek Anderson, aki eddig ebben a ligában több interception-t dobott, mint touchdown-t. Azonban természetesen, főleg korábbi előszezonok során voltak kiemelkedően jó meccsei is. Ő egy majd 2 méter magas zsebirányító. Nem nagyon szokott futkorászni. Az elmúlt három évben a charlotte-i gárda színeiben egész pontosan -2 yardot futott össze. Ennyit ellenünk is futhat bárki. Megengedjük!

A nap kérdése: Fél-e Cam Newton az ágyúdörgéstől?

Hol sebezhető a Panthers?

Tettünk említést a félelmetes front seven-ről. Azonban ha teljesen végig nézünk ellenfelünk védelmi vonalain, azt láthatjuk, hogy védelmük rendkívül “orrnehéz”. Mire értem ezt? Bizony a secondary-ben is voltak távozók. Méghozzá olyanok, akik ennek az egységnek a jó szereplését garantálták tavaly. Captain Munnerlyn (CB) Minnesotába távozott. A tavaly 4 interception-t jegyző Mike Mitchell (FS) pedig Pittsburgh-be. A pótlásukra érkező Antoine Cason, Thomas deCoud, Roman Harper hármas ha számban nem is kevesebb, játéktudásban úgy gondolom mindenféleképp. Védelmük eleje tehát rendben van, de hátul minden bizonnyal lesz gond bőven.

A Panthers-nek tavalyhoz képest nem csak a támadófalat, hanem az elkapók keretét is teljesen át kellett alakítani. Pedig a tavalyi sem volt az a hűde!  Azt hiszem mindent elárul a teljesítményről, hogy 2013-ban a csapat legtöbb yardot (816) jegyző elkapója, egy tight end, nevezetesen Greg Olsen volt. Olsen maradt, de távozott pl. Steve Smith sr., aki Baltimore-ba tette át lakhelyét. Vannak természetesen érkezők is. A draft első körében Kelvin Benjamin személyében egy a mi Mike Evans-ünkkel teljesen hasonlatos méretű és képességű szélső elkapóra ruháztak be. Bizony ő már villogtatta is az előszezon során az oroszlánkörmeit és a Bills ellen meg is szerezte élete első NFL touchdown-ját. Érkezett még Philadelphia-ból Jason Avant, valamint Pittsburgh-ből Jerricho Cotchery. Sérült az első számú irányító, átalakult a fal, új nevek az elkapóknál. Ez a három így együtt azért nem mutat valami jól. Persze nehogy mindjárt ránk is cáfoljanak! Remélhetőleg erről gondoskodik az Alterraun Verner, Johnthan Banks, Leonard Johnson hármas.

A Panthers futóinál megmaradt a DeAngelo Williams, Jonathan Stewart tengely. De megmaradnak az őket állandóan, szinte minden évadban övező sérülések is? Jonathan Stewart azért az előszezon alatt nem mozgott rosszul és egy-két szép dolgot láthattunk Fozzy Whittaker-től is. De ezzel a támadófallal azért nehéz sok yardot jósolni a mi védelmünk ellen. Reméljük a Gerald McCoy vezette védőfalnak ez nem lesz megoldhatatlan kihívás.

Hogyan szerepelt a Carolina az előszezonban?

Az első fordulóban 18-20 arányban kikaptak a Bills-től. Teljesen partiban voltak, csupán az extra pontok értékesítésével akadtak némi gondjaik. A másodikban 28-16-ra győzték le a Chiefs gárdáját, ezen a mérkőzésen futott két touchdown-t is Jonathan Stewart. A harmadikon a Patriots aztán meg is mutatta szépen, mit kell ellenük játszani. Nem rontottak bele a Panthers front sevenjébe. Oldalirányú rövid passzok, hosszú passzok ötvözésével meg is volt Belichik mesteréknek a 30-7 arányú győzelem. Az utolsó előszezon mérkőzés nem volt pontgazdag. 10-0 a Panthers javára Pittsburgh-ben, az egyetlen TD-t Fozzy Whittaker futotta 2 yardról. Nem annyira veretes eredménysor, mint tavaly. S azt kell mondjam a játék sem olyan. Látszódik, hogy egy formálódó csapatról van szó. De, hogy kiforrja-e magát, az bizony komoly, szakértőknek való kérdés. Szerény ismereteim azt súgják, rövid távon biztos nem.

Kik hiányozhatnak?

Előre is elnézést kérek, mert bokros teendőim miatt csütörtökön tudom ezt a beharangozót megírni, így azt itt leírtakban még történhet változás. Szóval a jelenlegi helyzet szerint Cam Newton kihagyta a hétközi edzést, de ez még nem jelenti automatikusan, hogy nem lesz ott, amikor a Panthers  Tampában megkezdi 20. szezonját. Ő természetesen játszani akar, de a végső szó nyilván az orvosoké és a stábé lesz. Pótlását, mint azt írtam is, Derek Anderson oldhatja meg. Luke Kuechly is kemény legény és minden bizonnyal sérülése ellenére is ott lesz, de jelenleg azért az ő állapota is kérdéses. Nem lesz viszont a keretben Edmund Kugbila (G) sérülés és Frank Alexander(DL) eltiltás miatt.

Nálunk Charles Sims hiányán túl nem tudott edzeni DaQuan Bowers (DL), William Gholston (DE), Rashaan Melvin (CB) és Louis Murphy (WR). De sajnos nem teljesen egészséges az újraigazolt Major Wright sem. Korlátozottan vett részt a gyakorlatokban még Mike James (RB) és a friss kézsérüléssel bajlódó fullback, Jorvorskie Lane. Mike Jenkins viszont már teljes munkát végzett, így talán bevethető lesz. Minden változást kommentben jelzünk felétek.

Összességében úgy érzem nem áll csapatunk megoldhatatlan feladat előtt. Egy önmagát ismét újraformálni kénytelen Panthers lesz az ellenfelünk, akiknek bár komoly erőssége a védekezés, a New England támadó taktikáját másolva, nem lehetetlen küldetés áttörni a vonalain. És még nem is említettem a sérülés faktort! Új évad kezdődik el, új úton indulunk el. Reményeink szerint az út végén megcsillan az a fény az alagút végén. Onnan meg már gyorsabb a kivezető út. Ágyút tölts! GO BUCS!

0904_4_meccs_cheers

 

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com