Beharangozó: Cardinals - Eagles (8. hét)

A két csapat csatája nagy múltra tekint vissza, ami nem lehet meglepő, hiszen az Arizona Cardinals-szal, és annak chicagói és st. louisi jogelődeivel az Eagles több, mint 50 esztendőn át szerepelt közös csoportban, egészen 2001-ig, amikor a Cardinals az akkor még öt csapatos NFC Eastből átköltözött az NFC nyugati divíziójába. A rájátszásban a legjelentősebb összecsapások a két NFL-döntő (1947, 1948) és a 2008/09-es NFC-döntő voltak. 1947-ben a Chicago Cardinals remek futójátékának köszönhetően 28-21-re verte az Eaglest, második – és máig utolsó - bajnoki címét gyűjtve be ezzel. A visszavágás azonban nem váratott sokáig magára. A következő esztendőben egy emlékezetes havas meccsen, az Eagles Steve Van Buren TD-jének köszönhetően 7-0-ra győzedelmeskedett a Shibe Parkban (a későbbi Connie Mack Stadionban) rendezett döntőn.

Jackson 2009.jpgA két csapat 1935-ös Wrigley Fielden rendezett meccsük óta összesen 117 alkalommal feszült egymásnak. Az örökmérleg meglehetősen kiegyenlített, 57-55 a Cards javára, emellett 5 döntetlent is sikerült elérni a csapatoknak. A közelmúlt meccsei nem feltétlenül a legkellemesebb emlékeket idézik fel az Eagles szurkolóiban. Az elmúlt 5 meccsből 3-szor a Cardinals diadalmaskodott, amelyek közül a legfájdalmasabb a 2009-ben játszott NFC döntő, amikor 32-25-ös vereséggel távoztak a Sasok Glendaleből. A 2009-óta tartó vereség sorozatot végül tavaly sikerült megtörnie az immár Chip Kelly vezette csapatnak, amikor hazai pályán szoros meccsen győzték le a Cardinalst. A tavalyi meccs sem múlt el nyom nélkül, mivel volt néhány kérdéses ítélet, ráadásul Bruce Arians főedző azzal feszítette a húrt, hogy „college offense”-nek titulálta Chip Kelly támadóit.

Arizona Cardinals    

A szezon előtt a felületes szemlélők talán nem gondolták volna, hogy a Seahawksot és a 49erst magában foglaló NFC West nem e két csapat között fog eldőlni. Azonban a Cards már tavaly is megmutatta, hogy komolyan kell velük számolni. Idén ezt eddig igazolták is, hiszen jól kezdték a szezont, és a vetélytársak néha akadozó játékát is kihasználva egyelőre magabiztosan vezetik csoportjukat. Ráadásul az konferenciában is 3-0-s mérleggel állnak. Az Eagleshez hasonlóan eddig csupán egyetlen vereséget szenvedtek, amely nem volt meglepetés a Broncos ellen. A menetrendjük nehezebb része még csak most kezdődik, benne további öt csoportmeccsel, azonban a Chargers és a 49ers legyőzése már jelezte, hogy nem vehetőek félvállról.

CCampbell.jpgHa az Arizonáról beszélünk, akkor elsősorban a védelemről kell szót ejteni. Különösen a front7 játéka figyelemre méltó, akik sok hiányzó ellenére is remekül helytállnak. Már az edzőtáborban elvesztették Darnell Dockett-et az egész szezonra, majd a Denver ellen a másik kiváló defensive end Calais Campbell is megsérült. Campbell visszatérőben van sérüléséből, de játéka vasárnap is erősen kérdéses. A helyettesítésüket Frostee Rucker, Tommy Kelly és az újonc Kareem Martin rotációjával oldották meg, nem is rosszul.

A linebacker sorban a remek belső linebacker Daryl Washington eltiltás miatt hagyja ki az évet, és úgy tűnik a passrush vezéralakját, John Abrahamet is utolérte a kor. A veterán OLB az első fordulóban szenvedett agyrázkódást, és idén már nem is léphet pályára. Az ő távollétükben belül a Larry Foote – Kevin Minter páros vitézkedik, míg a passrsuh elsősorban az Alex Okafor – Sam Acho duóra hárul.

A front7 remek játékának köszönhetően a védelem legnagyobb erőssége a futás elleni védekezés, amelyben az alakulat a legjobb a ligában, alig több mint 70 yard előrehaladást engedélyezve a földön meccsenként.

PatrickP.jpgA secondaryban már akadnak problémák a Cardsnál. A secondary vezéralakjaPatrick Peterson, aki az egyik legjobb CB-nek számit a ligában, de idén eléggé ingadozó a teljesítménye. Peterson fizikális játékának nem kedvezett a bíráskodás szigorodása, idén elég sok büntetést szedett össze, és többször verték meg, mint az nála szokásos. Persze még így is kiemelkedik társai, Antonio Cromartie, J.Powers, Rashad Johnson és a többiek közül. Szemben a kiváló futás elleni védekezéssel, passz ellen sebezhetőbb a Cardinals, amelyben a secondary megingásai mellett, az Abraham hiányában gyengébb passush is jelentős szerepet játszik. Azonban érdemes figyelni arra, hogy bár a második legtöbb passz-yardot nyeli be a védelem, azonban a levegőben ennek ellenére elég kevés TD-t kaptak (10). Ennek egyik oka lehet, hogy a secondary sok labdát szerez, eddig 8 interceptionnel és 3 megszerzett fumble-lel büszkélkedhetnek. Az előbbi műfajban Jerraud Powers a legeredményesebb 3 int-tel.

Összességében tehát egy nagyon stabil védelemmel lesz dolgunk, amely eddig 6-ból 5 csapatot nem engedett 20 pont fölé.

palmer.jpgA támadók oldalán már kevésbé rózsás a helyzet, bár ebben jelentős szerepe lehet annak is, hogy a kezdő irányító Carson Palmer sérülés miatt kihagyott 3 meccset. Palmer lábadozása alatt Drew Stanton irányította a támadókat, és eleget hozott ahhoz, hogy vele is 3-ból 2-szer nyerjen a csapat. Palmernek jó idénye van eddig, nagyon hatékonyan és kevés hibával játszik, 6 TD-je mellett mindössze egyszer adta el a labdát. Tavaly a támadások egyik fő kerékkötője a gyenge támadófal volt, amely ellen a holtszezonban próbáltak tenni, elsősorban Jared Veldheer leigazolásával. Idén mutatkozik is javulás a falban, bár továbbra sem tartozik az elit egységek közé, főleg a fal jobb oldala lehet sebezhető. Érdekesség, hogy a jobboldali guard posztján az a Paul Fanaika kezd, akit 2009-ben még Andy Reid draftolt, de a szűk keretbe nem tudott bekerülni.

A futó szekció legveszélyesebb tagja az egykori clemsoni Andre Ellington, aki mindig jó lehet egy-egy nagy játékra. Jonathan Dwyer letartóztatása nem jött jól a támadóknak, mivel a fineszes Ellington mellett neki kellet volna képviselni az erőt. Nélküle viszont Ellington kap a kelleténél több terhet, ami meglátszik a hatékonyságán is. Dwyer távollétében pedig a másodéves Stepfan Taylortól várják Ellington kisegítését. A védőkhöz hasonlóan a támadók is 100 futott yardnál kevesebbet átlagolnak, de ez esetben ez nem jelent jót.

LarryFitz.jpgPalmernek jónéhány fegyver áll rendelkezésére az elkapók között. Larry Fitzgeraldnak eddig nincsen olyan jó éve, mint amit megszokhattunk, és talán a kor is kezdi utolérni, azonban az Eagles ellen mindig kiváló játékkal szokott jelentkezni. Michael Floyd veszélyes all-round elkapóvá fejlődött, aki akár hosszabb távon is Fitzgerald örökébe léphet. Rajtuk kívül ráadásul még a remek sebességgel bíró John Brownnal is komolyan számolni kell. A Pittsburgh State-ről érkezett újonc vezeti az elkapó gárdát 3 TD-vel.

A speciális csapat a liga erősebbjei közé tartozik, és Ted Ginn Jr.-ral mindig számolni kell a visszahordásoknál. Érdekesség, hogy Chandler Catanzaro személyében a Cards is újonc rúgóval áll ki, aki Cody Parkeyhoz hasonlóan remek évet fut eddig.

A bejegyzés folytatódik, a folytatáshoz kattints IDE!

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu